2018’e Tekstil Sektörü Damgasını Vurdu
Fuarlar, etkinlikler, yurt içi ve yurt dışı firma ziyaretleri derken hızla akıp geçen bir yılı daha geride bırakıyoruz. Ekonomideki dalgalanmalara rağmen 2018 yılı tekstil sektörü için ‘rekorlar’ yılı olarak kayıtlara geçti. Ülke olarak tekstil pazarındaki büyümemizi sürdürdük. 80 milyonluk nüfusun 10 milyonunu istihdam eden tekstil sektörü, Türkiye ekonomisinin can damarlarından birisi olduğunu gösterdi. Son 3 aylık ihracat rakamlarındaki artış da bunun kanıtı oldu. Ocak- Ekim 2018 tarihleri arasını kapsayan son ihracat verilerine göre; tekstil sektörü 8,8 milyar dolarlık ihracat ile bir önceki yılın aynı dönemiyle kıyaslandığında %5,4’lük bir artış yakaladı. Yine Ekim ayı içerisinde 175 ülkeye gerçekleştirdiğimiz 939 milyon dolarlık ihracat ile Cumhuriyet tarihi rekorunu kırdık. 2018 yılı ekim ayı ihracatı tüm zamanların en yüksek ekim ayı ihracat rakamı oldu.
2018’in bizim açımızdan bir diğer önemli gelişmesi ise TÜYAP Tüm Fuarcılık Yapım A.Ş. ve Teknik Fuarcılık ile ortaklaşa organize ettiğimiz ITM ve HIGHTEX 2018 Fuarlarının hem katılımcı hem de ziyaretçi sayısı açısından rekor kırmasıydı. 2020 yılı için yeni başarılara imza atmak adına çalışmalarımıza hız kesmeden devam ediyoruz. Bu kapsamda, Teknik Fuarcılık olarak tekstil teknoloji liderleri markalara ev sahipliği yapan Almanya’daki müşterilerimize nezaket ziyaretlerinde bulunduk. Textechno, Monforts, Erbatech, Fong’s, Mayer & Cie, Reiners+Fürst, Karl Mayer, Stoll, Memminger – Iro, Trützschler ve VDMA’ya (Alman Tekstil Makineleri Birliği) gerçekleştirdiğimiz ziyaretlerde firma yetkilileriyle hem tekstil sektörünün geleceği hakkında konuştuk hem de yeni iş birlikleri için karşılıklı fikir alışverişlerinde bulunduk. Almanya ziyaretimize dair detaylı bilgileri Tekstil Teknoloji Dergimizin bu sayısında okuyabilirsiniz.
Bizi büyük bir memnuniyetle karşılayan ve en iyi şekilde ağırlayan müşterilerimiz, son 3 ay içerisinde dövizde yaşanan dalgalanmalara rağmen ülkemizden umutlu olduklarını dile getirdiler. Türkiye’nin çok büyük bir ülke olduğunu altını çizen firma yetkilileri, ülkemizin dünya tekstil sektörü için önemli bir tedarikçi konumunda olduğunu söylediler. Biz de tekstil makine sektörünün lider üreticilerinin Türkiye’nin yanında yer almak ve destek vermek konusunda hevesli olduklarını gördük. Zaten ülkemizde yaşanacak ekonomik krizden Avrupalı tekstil üreticileri ve tüketicilerinin memnun olması gibi bir şey söz konusu olamaz. Çünkü onlarda Türkiye’nin tekstil sektörünün lokomotifi olduğu konusunda hem fikir.
Sağladığı istihdamla ve ihracat rakamlarına katkısıyla ekonomimizin bel kemiği olan tekstil ve konfeksiyon sektöründe her türlü sorunun çözülmesi noktasında hükümet yetkililerinin topyekün bir seferberlik başlatması gerekiyor.
Yeni yılın ülkemize ve sektörümüze başarı, bol kazanç ve yenilikler getirmesi dileğiyle, 2019’de görüşmek üzere…