Başyazıcı Grup Şirketlerinden Başyazıcıoğlu Tekstil Yeşil Üretime Geçiyor
Artan nüfus ve buna bağlı olarak artış gösteren talepler doğrultusunda doğal kaynakların bilinçsizce tüketilmesi ve çevresel atıkların doğaya zarar vermesi gelecek nesiller için tehlike arz ediyor. Bunun farkındalığıyla daha yaşanılabilir bir dünya için Başyazıcıoğlu Tekstil tüketim ve taleplere alternatif çözümler sunuyor.
Doğa dostu felsefesini üretim ağının her noktasında hayata geçirmeyi hedef bilen Başyazıcı Grup bünyesinde 2001 yılından bu yana Kayseri’de faaliyet gösteren Başyazıcıoğlu Tekstil San. ve Tic. A.Ş. yenilikçi ekolojik boyama yaklaşımı geliştiriyor.
Başyazıcıoğlu Tekstil Ar-Ge Merkezi Kurucu Müdürü Gökhan Yücel, 1 kg boyalı ipliğin boyanma sürecinde yaklaşık 100 litre su tüketilmekte olduğunu ve dünyada sadece 1 yıl içerisinde tekstil ürünlerini renklendirme amaçlı yapılan bu süreçte miktarın 65 milyon ton seviyelerine vardığını belirtti. Bu doğrultuda firma bünyesinde araştırmacı proje ekipleri tarafından yapılan Ar-Ge çalışmaları ile kısa süre içerisinde daha az miktarda su ve kimyasal kullanarak daha düşük atık çıkartacak şekilde boyama yapılabilir bir yöntem geliştirme konusunda çalışmalar başlattıklarını, daha çevreci ve sürdürülebilir bir üretimi desteklerken, green product felsefesini de üretim aşamalarının birçok noktasında uygulamaya çalıştıklarını vurguladı.
Boyahanelerinde penye/yün karışımı ipliklerin renklendirmesinde mevcut durumda iki ayrı süreç ve iki ayrı boyar madde kullanılması boyama sürecinin 16 saatte gerçekleşmesine neden olduğunu söyleyen Başyazıcıoğlu Tekstil Ar-Ge Merkezi Kurucu Müdürü Gökhan Yücel, bu süreci en aza indirmek amaçlı boyamaları tek adımda ve tek boyar madde kullanarak gerçekleştirme projesi üzerinde çalıştıklarını aktardı. Böylelikle renklendirme işlemindeki toplam enerji maliyetinde %10, tüketilen su miktarında da %15 azalma görüleceğini belirtti.
Başyazıcıoğlu Tekstil Ar-Ge Merkezi bünyesinde devam eden ve aynı zamanda TÜBİTAK Teydep tarafında destek gören projenin 2018 yılı sonunda tamamlanması bekleniyor. Ayrıca, 485 m² alan üzerinde 24 araştırmacı ve teknisyen ile hizmet veren Ar-GE Merkezi, bütçesi 1.5 milyon TL olan toplam 10 yeni öz kaynak ve ulusal proje üzerinde çalışmalarını sürdürürken, bir yandan da inovatif ve hibrit tekstil ürünlerinin üretimine yönelik yeni projelerin hazırlıklarına da devam ediyor.
Teknik Tekstil’e İlişkin Veriler;
Türkiye’de tekstil sektöründeki inovasyon çalışmalarının teknik tekstil pazarını büyütmesinden ötürü önemli bir yere sahip olduğunu vurgulayan Yücel, yapılan araştırmalara göre 2020’li yıllarda dünyada teknik tekstil üretiminin 175 milyar dolara ulaşacağının öngörüldüğünü belirtiyor. Ve ekliyor; “Mevcut durumda Avrupa Birliği’ndeki ülkelerdeki tekstil ve hazır giyim üretiminin yaklaşık %22’sini teknik tekstil oluşturuyor. Dünya teknik tekstil ihracatında %24.4’lük pay ile Çin ilk sırada yer alırken, Çin’i sırasıyla Almanya (%8.9), ABD (%8.2), İtalya (%4.2) takip ediyor. Ülkemizin ilk 20’de yer almasına karşın bu sıralamanın çok daha yukarılara taşınması için sayıları 1000’e yaklaşan Bakanlık onaylı Ar-Ge Merkezleri arasında sayısı ancak 60’ın biraz üzerindeki Tekstil sektöründeki Ar-Ge Merkezlerine büyük görevler düşüyor. Ar-Ge merkezlerinin çalışmaları teknik tekstil pazarından alınan payın arttırılabilmesi için büyük önem taşıyor. Mevcut Ar-Ge merkezleri sayısının artmasının yanı sıra personel yetkinliklerinin de artırılması, merkez imkânları ve altyapılarının geliştirilerek yapılan projelerin niteliklerinin geliştirilmesi, özellikle sanayi-sanayi, sanayi-üniversite çalışmalarının multidisipliner çerçevede geliştirilmesi gerekiyor.”