Color Service Son 3 Yılda Cirosunu İki Katına Çıkardı
1987 yılında kurulan Color Service, 31 yıldır tekstil boyahane otomasyonu konusunda çalışıyor. Son 10 yıldır ayrıca kauçuk sektörü için otomatik toz tartım sistemleri de üreten firma, nadiren de olsa kozmetik, kimya ve gıda sektörü için çalışmalar yapıyor. Color Service’in ana felsefesi; müşteriye uygun çözüm üretmek. Color Service Pazarlama Müdürü Göksun Özensoy, “Elimizde bir tekstil boyahanesinin boya, kimyasal tartım ve dozajlama ihtiyaçlarını karşılayacak birçok çözüm ve makine var. Buna rağmen her müşteri için makinelerimizde küçük değişikliler yaparak, onların ihtiyaçları doğrultusunda güncelliyoruz. İtalya’da imalat yapıyorsanız ve yüksek maliyetlere göğüs geriyorsanız, bu; pazarda kalabilmek için tek yol. Eğer çok standart imalat yapmaya çalışırsanız, Uzak Doğu ile fiyat rekabetine girmeniz gerekiyor ki, bizim için hiç olası bir durum değil.” diyor. Son dönemde gelişmesini farklı yönlere kaydıran firma, Dünya üzerinde hiç girmediği pazarlara girerek pazarlama ağını genişletmeye çalışıyor. Özensoy, “2016 yılında başlattığımız bu ikincil strateji ile her sene ciromuzda %30 civarında genişleme yaşadık. Bugün geldiğimiz noktada, Color Service 2015 yılı cirosunun iki katından fazlasını gerçekleştirmektedir.” diye konuşuyor.
Color Service Pazarlama Müdürü Göksun Özensoy ile bir röportaj gerçekleştirerek son yatırımlarını ve 2019 yılı hedeflerini konuştuk.
Kaliteli kumaş üretimi için boyahanelerin önemi çok büyük. Color Service’ in boyahanelerde kaliteli kumaş üretimi için yapmış olduğu yenilikler nelerdir?
Kumaş üretiminde kalite önemli ama kalitenin tekrar edilebilmesi daha önemli. Son 10 yılda tüm işletmelerin ortak sorunu küçülmüş olan lotlar ve buna rağmen alıcının lotlar arasında fark istememesi. Diğer yandan da sizden hızlı olmanız bekleniyor. Tüm bu beklentileri insanların kontrol ettiği bir imalat düzeni ile sağlamanız mümkün değil. Boyahane olsun, baskı işletmesi olsun, işletme hafızasını mutlaka makineler üzerine kurmak lazım. Hatalardan uzak ve kaliteli imalat için insanın yalnızca kontrol eden rolünü oynaması gerekiyor. Color Service olarak biz de bunu yapmaya çalışıyoruz. Boyama ve baskı sırasında kaliteyi veya tekrar edebilirliği etkileyen çok faktör var. Ancak bunların içinde yalnızca boya ve kimyasal maddenin, işlemin sonunda kontrolü yok. Boyama yaptınız, sonuç hatalı ise, problemin boya/kimyasal nedeni ile olduğunu ispat edecek bir veriniz kalmıyor. Tümü yıkanmış ve drenaja gitmiş oluyor. Diğer parametreleri eledikten sonra ancak sorunun buradan geldiğini düşünüyorsunuz. Halbuki, elinizde otomasyon olursa hem hatayı engellemek mümkün, hem de olası hata durumunda bile geriye dönük rapor almak mümkün olabiliyor.
Color Service ürünlerini diğer markaların ürünlerinden ayıran en önemli özellikleri nelerdir?
Color Service ürünlerini rakiplerimiz- den ayıran en önemli özellikleri kalitesi ve ürün çeşitliliği. Zaten çeşitli olan ürünlerimizi bir de müşteriye özel hale getirince, kimsenin yapamadıklarını yapar duruma geliyorsunuz. Aslında bu nedenle Color Service olarak daha çok, büyük ve orta ölçekli işletmelere yöneliyoruz. Çünkü kaliteli ürün ve müşteriye özel hizmetin karşılığındaki Premium marka bedelini ödemeye ve bu hizmeti almaya istekli firmalar ile çalışabiliyoruz.
EN SON YENİLİKLERİ SİSTEMLERİMİZE UYARLIYORUZ
Rekabet gücünüzü ve kalitenizi sürdürebilmek adına makine ve teknoloji yatırımları yaparken nelere dikkat ediyorsunuz?
Teknoloji bizim işimiz. Mekanik imalat, elektrik donanım ve yazılım olarak mümkün olan en son yenilikleri sistemlerimize uyarlamaya çalışıyoruz. Zaten bu işte durduğunuz zaman, sizi geçecek bir çok kişi olacaktır. Bu nedenle her zaman bir adım ilerisini düşünmek ve teknolojinin yönlendiği yeri takip etmeniz gerekiyor. Mekanik ve elektronik eleman tedarikçilerimiz de bu durumu bildikleri için, ellerindeki yeni teknolojileri bize getirerek tanıtmak istiyorlar. Bu yenilikleri biz de makinelerimize uyarlıyoruz.
Satış sonrası destek merkezinin kuruluş amacını, işleyişini ve ne tür hizmetler verdiğini sizden dinleyebilir miyiz?
“Help Desk” dediğimiz bu hizmet ile müşterileri dinleyip, arızalı makinelerine uzaktan bağlanıyoruz. Burada çalışan elemanlarımız dönüşümlü olarak sahaya da giderek, aynı zamanda güncel makineler hakkında da bilgi sahibi oluyorlar. Bu hizmete ek olarak Çin, Hindistan, Brezilya ve Türkiye’de yerleşik teknik servis hizmeti de veriyoruz. Böylece ülkeler arasındaki saat farklılıklarının da bizim için sorun olmaması için çalışıyoruz.
Satış Sonrası Destek Merkezi hizmet vermeye başladıktan sonra müşterilerden ne tür geri dönüşler aldınız?
En güzel geri dönüş satış rakamlarımızın artması oldu. Diğer firmaların satış sonrası destek hizmetleri zayıf olduğu için, birçok müşteri zaman içinde bizi tercih etmeye başladı. Bu bizim için bir gurur kaynağı. Ancak yine de bugün itibarıyla istediğimiz seviyeye gelemedik. 3-4 yıl gibi kısa sürede, ciromuz iki katına çıktığı için, yeni teknik elemanlara ihtiyaç duyuyoruz. Ancak bu elemanları bulmak hiç kolay değil. Bu nedenle zaman zaman gecikmeler nedeni ile şikâyetçi olan müşterilerimiz de olabiliyor. Ancak hiçbir zaman onları yalnız bırakmıyoruz.
Dünya çapındaki satış ve destek ağınızdan ve ihracat gerçekleştirdiğiniz ülkelerden bahseder misiniz?
Şu anda en büyük ciro Çin ve Hindistan ikilisinden geliyor. Bunun arkasından Tayvan, Endonezya, Vietnam, Bangladeş, Portekiz, İtalya, Honduras, USA bizim için büyük pazarlar ancak hemen hemen her yere makine satıyoruz. Şu andaki amacımız Pakistan, Kuzey Afrika ve Güney Amerika ülkeleri ile olan ticaretimizi arttırmak.
TÜRKİYE İLE YENİDEN İLGİLENMEYE BAŞLADIK
İhracat pazarlarınız açısından değerlendirecek olursanız Türkiye’nin firmanız açısından önemi nedir? Türk firmalarının ürünlerinize gösterdiği talep nasıl? En çok talep edilen ürünleriniz hangileri?
Türkiye uzunca bir zaman ihmal edilmiş. 2016 yılından bu yana Türkiye ile yeniden ilgilenmeye başladık. Çalışmalarımız 2018 yılında nihayet meyvelerini verdi ama yılın son yarısındaki kriz ortamı işleri yeniden yavaşlattı. Ancak biz sabırla pazarda var olmak için çalışmaya devam ediyoruz. Şu anda pazarda 15-20 yaşında veya 1-2 yaşında olan makinelerimiz var. Türkiye bizim için 2018 yılında %4 civarı bir ciro oluşturdu. Aslında ACIMIT istatistiklerine göre diğer makine imalatçıları için bu oran %30’lar seviyesinde. Hâlâ alınacak çok yolumuz var.
İnovasyon ve AR-GE, Color Service firması için ne ifade ediyor. Bu alanda yaptığınız çalışmaları sizden dinleyebilir miyiz?
Ar-Ge için çok fazla bütçe ayırıyoruz. Bu işin özünde Ar-Ge var. Amacımız, endüstrinin ihtiyacı olmasını beklediğimiz ürünleri önceden hazır etmek. Çünkü endüstri sizden bir ürün talep ettiği anda çalışmaya başlarsanız, çok geç kalıyorsunuz. Hatta çoğu zaman yeni bir ürünü pazara sunduğumuz zaman garip karşılanıyor. Bu noktada anlıyoruz ki, pazar henüz yeni bir ürüne hazır değil. Ortaya çıkan birçok ürün de sonuçta veya ara aşamalarda çöpe gidebiliyor. Bu da Ar-Ge’nin bir parçası. Hatalar yaparak, daha iyisini yapmayı öğrenmek lazım. Kağıt üzerindeki fikirler bazen gerçek hayatta farklı işliyor veya kullanıcı açısından pratik olamayabiliyor. Ar-Ge yapmadan hayatta kalmanız mümkün değil. Diğer yandan iyi bir ekonomik durumda olmalısınız ki, Ar-Ge için bütçeniz olsun. Bazı firmalar küçülmeye gidip, Ar-Ge’den vazgeçiyorlar. Sonuçta, onlar için pazarda yok olmak kaçınılmaz son oluyor.
Firma taleplerine göre teknolojik güncellemeler yapıyor musunuz?
Bu durum aslında bizim için biraz ters yönde işliyor. Biz yeni teknolojilerimiz için müşterilerimiz tarafında talep yaratmaya çalışıyoruz. Şu an aslında dünya genelinde tekstil boyama imalatı açısından teknoloji birçok firma için çok eski. Arada gelişmiş teknolojiye sahip işletmeler var ama bu sayı çok az.
2019 yılı hedefleriniz ve yatırımlarınızla ilgili bilgi verebilir misiniz?
Bu seneki hedefimiz imalat kapasitesini arttırmak. Yeni bir bina satın alarak imalatımızı %50 kadar daha büyütme hedefimiz var. Şu andaki mevcut tesisimiz bu konuda imalat yapanlar içinde dünyanın en büyüğü ama yine de bizim için yeterli olmuyor. Yaptığımız makineleri dışarıda depolarda tutup, yüklemeden önce oraya taşımamız gerekiyor. Depo için ayırdığımız alanları da imalata kattık. Artık birçok yarı mamul parça bize geliyor ve hemen kullanılıyor. Bu amaçla Modena’da bir fabrikamız daha var. Paslanmaz ve alüminyum makine kasaları ile bazı havaleli makinelerin mekanik parçaları bu tesiste imal ediliyor. Diğer bir hedefimiz ise daha kullanıcı dostu yazılımlar. Bu amaçla makinelerimiz için yeni bir elektronik kontrol yapısına geçtik.
Röportaj: Dilek Hayırlı