Denge Kimya: Tekstil Kimyasallarında Çevre Dostu Üretimlerin Adresi
Tekstil sektöründe inovatif çözümler sunan Denge Kimya ve Tekstil San. Tic. A.Ş., faaliyet gösterdiği alanlar açısından Türkiye`nin ilk üç firması arasında yer alıyor. Bir kimya firması olan Denge Kimya; yenilikçi, rekabetçi ürünlerle iş birliklerini güçlendirerek yurt içi ve yurt dışında büyümeye devam ediyor.
Çorlu, Tekirdağ’da 1993 yılında kurulan Denge Kimya, tekstil yardımcı kimyasalları alanında Türkiye’nin önemli üreticilerden biri olma özelliğini koruyor. Tekstil yardımcı kimyasalları üretiminde 6 Sigma metodolojisini tek uygulayan Türk firması olan Denge Kimya, Tekirdağ vergi sıralamasında her yıl ilk ellide yer alıyor. Dünya genelindeki 90 çalışanıyla beraber, 6 distribütörlüğe sahip olarak 7 ülkede hizmet veren firma; İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliği’nde ilk yüz şirket sıralamasına girmeyi başardı.
EFQM, GOTS, REACH, ISO 9001:2008, ISO 14001 ve OHSAS 18001 sertifikalarına sahip olan Denge Kimya, başarılarına başarı katmaya devam ediyor. Firma, ülke sınırlarını aşıp dünyaya yayılmayı hedefliyor.
Bizler de Tekstil Teknoloji Dergisi olarak bu değerli firmanın başarılarına kayıtsız kalamadık ve Denge Kimya’nın Kurumsal Pazarlama Sorumlusu Sezen Dönmez ile güzel bir röportaj gerçekleştirdik.
1993 yılından beri tekstil sektörünün içindesiniz. Firmanızın gelişim sürecini sizden dinleyebilir miyiz? En önemli felsefeniz nedir?
Denge Kimya, kurulumundan sonraki ilk on yıl ticaret firması olarak çalıştı. 2001-2004 yılları arasında ise bir dönüşüm geçirdi. Bu yıllarda hem üretime başladı hem de lokal bir firma olmaktan çıkarak tüm Türkiye çapında faaliyet gösteren bir firma haline geldi. Şimdi ise Bluesign sistem partneri olan Denge Kimya’nın yurt dışında 7 bayiliği bulunuyor. Firmamız, EFQM 5 yıldıza sahip olarak Türkiye’nin her noktasına tekstil kimyasalı sağlayan bir üretici konumunda faaliyetlerini sürdürüyor. Bu yolculukta tüm çalışanlarımızın mutlu olmasının dışında, müşterilerimizde fark yaratabilmeyi ve şeffaf olmayı en önemli felsefemiz olarak görüyoruz.
Denge Kimya olarak üretimlerinizde özellikle önem verdiğiniz kriterleriniz nelerdir?
Firmamız, 2016 yılının Aralık ayı itibari ile bakanlık tarafından onaylı Ar-Ge merkezi olarak ilan edildi. Üretim ve Ar-Ge süreçleri birbiri ile bütünleşik halde üretim süreçlerimizin her alanında yer alıyor. Gelişmiş donanıma sahip İnovasyon ve Bilim Merkezimizde ürünlerimizi sürekli olarak geliştiriyoruz. Ar-Ge faaliyetlerini yürütürken; iç ve dış piyasalarda ortaya çıkan ihtiyaçları, müşteri isteklerini ön planda tutarak, ekonomik çözümler üreterek insan ve çevre sağlığına duyarlı özel ürünler üretiyoruz.
Tekstil kimyasallarının tekstil endüstrisindeki yerini değerlendirecek olursanız, tekstil firmaları için önemi ve katkısı hakkında neler söylersiniz?
Tekstil terbiye sektöründeki maliyetlerin artması ve pazardaki ekonomik sıkıntılardan dolayı talebin düşmesi, tekstil firmalarını zorlamaya başladı. Önümüzdeki süreçte kullanılacak tekstil ürünleri için çevre dostu tekstil üretimi zorunlu olacağından bu üretim teknolojilerine öncelik verilmesi gerektiğini düşünüyorum. Ayrıca enerji ve suyu tasarruflu kullanan ve bunların geri kazanımlarını sağlayan üretim teknolojileri de kullanılmalı. Tekstil kimyasalları üreticileri olarak sektöre en önemli katkımız; tekstil firmalarının işçilik, enerji gibi maliyetlerini azaltan çevreye duyarlı ürünler geliştirmektir. Bu nedenle Denge Kimya olarak tekstil kimyasalları sektöründe enerji ve proses maliyetlerini düşüren yöntemler üzerine projeler geliştirerek piyasaya sunuyoruz.
Ürünleriniz hakkında bilgiler verebilir misiniz? En çok hangi ürünlerinize rağbet oluyor?
Denge Kimya tarafından üretilen başlıca ürünler; tekstil ön işlem ve bitim işlemlerinde kullanılan tüm yardımcı kimyasallar, silikonlar, köpük kesiciler, reçineler, özel apre malzemeleri, tekstil yaş işlemlerinde karşılaşılan problemlerin çözülmesinde kullanılan özel yardımcı kimyasallar ve endüstriyel kimyasallardır.
En çok rağbet gören ürünlerimiz; müşteride fark yaratma felsefesi ile geliştirilen, müşterilerimizde değer yaratan ürün gruplarıdır. Özellikle Denova serisi (Denova, inovatif ürün gamımıza verdiğimiz isimdir.) tekstil terbiye işlemlerinde karşılaşılan önemli problemleri çözen, enerji ve zaman tasarrufu sağlayan bir ürün gurubu olması sebebiyle en çok rağbet gören ürünlerimizi hemen hemen kapsıyor.
Rekabet gücünüzü ve kalitenizi sürdürebilmek adına yatırımlarınızı yaparken nelere dikkat ediyorsunuz?
Çok benimseyerek uyguladığımız EFQM Mükemmellik Modeli, 1988 yılında 14 üye ile kuruldu. Amacı; ‘Avrupa’daki kuruluşların sürdürülebilir mükemmelliğini sağlayabilmek için itici güç olmak’. EFQM Mükemmellik Modeli ile yönetim yolculuğuna 2008 yılında başladık. 2011 yılında Mükemmellikte Kararlılık Belgesini, 2014 yılında EFQM Mükemmellikte Yetkinlik 3 Yıldız Belgesini aldık. 2016 yılında ise seviyemizi tekrar yükselterek en yüksek derece olan 5 Yıldız seviyesine ulaştık. Günümüzde Denge Kimya; Ar-Ge ve üretim alanlarında gerçekleştirdiği yeniliklerin yanı sıra EFQM mükemmellik modeli uygulamalarında da Türkiye Tekstil ve Performans Kimyasalları sektörü için referans olabilecek iyi uygulama seviyesine sahip. Ayrıca üretimde otomasyon sistemleri kullanılarak süreklilik sağlanıyor.
Firma taleplerine göre teknolojik güncellemeler yapıyor musunuz? İhtiyaç ve taleplere karşın yaklaşımlarınız nasıl oluyor?
Ar-Ge merkezimizde teknolojik güncellemelerimiz sürekli devam ediyor. Çalıştığımız projeler ile ilgili olarak yeni teknolojiler takip edilerek gerekli durumlarda cihaz yatırımları da yapılıyor.
Satış sonrası servis ve hizmetlerinizden bahseder misiniz?
Günümüzde bir ürün satışının öncesinde, ürün geliştirmeden başlayarak satış sonrası servis ve hizmetlere kadar uzanan bir süreç mevcuttur. Tabi ki satış sonrası servis bu sürecin en önemli unsurlarından biridir. Müşterilerimize yaptığımız satış sonrasında ürünlerimizi devamlı takip ediyoruz. Geliştirilmeye açık prosesleri tespit edip çözüm önerileri üretiyoruz. Sıkıntılı proseslerde teknik ekibimizle birlikte müşterilerimiz ile ortak çalışmalar yaparak prosesleri düzenliyoruz.
Yapmış olduğunuz son yenilikler ve gelecek projeleriniz nelerdir?
Ar-Ge merkezimizin ana faaliyet alanında, tekstil yardımcı kimyasalları başta olmak üzere, endüstriyel boyalar için katkı malzemeleri bulunuyor. Stratejimiz doğrultusunda çalışmalarımız, yaklaşık 15 proje ve 30 personel ile birlikte devam ediyor. Bu projelerimizin bir kısmı destek programları ile paralel olarak yürütülüyor. Öncelikli alanlarda yer alan yüzey aktif maddelerin geliştirilmesi ile bitkisel hammadde kaynaklı sentezler ve üretimi henüz Türkiye’de gerçekleştirilmeyen pek çok ürün, Ar-Ge faaliyetlerimiz neticesinde ürün gruplarına eklenmeye devam ediyor. Bu esnada firmamız, inovasyon için yol haritalarını sürekli gözden geçirerek vizyonunu yansıtan projeleri tartışmaya İnovasyon Atölyeleri ile devam ediyor, araştırmanın beslenebileceği platformlar oluşturmaya özen gösteriyor.
ITM 2018 Fuarı’mıza katıldınız. Sizin için fuar nasıl geçti, değerlendirebilir misiniz? ITM 2020’den beklentileriniz nelerdir, bizimle paylaşır mısınız?
Dört gün boyunca süren fuarda tekstil işletmelerinden gelen önemli misafirlerimize Denova Speedy, Denova Bleach, Denova Worker, Denwet PB MAX ve bu yıl ürün gamı yenilenen denim kimyasalları ile ürün yelpazemize yeni dâhil ettiğimiz kaplama kimyasallarının sunumlarını gerçekleştirdik. Özellikle denim ve kaplama kimyasallarımız fuar boyunca büyük ilgi gördü. Müşterilerimiz ile pazarın son trendlerini paylaştık, sorunlarını dinleyip çözümler sunmaya gayret ettik. Kısaca ITM 2018 beklentimizi karşıladı ve güzel bir fuar oldu, diyebiliriz. ITM 2020’den beklentimiz yurtdışı ziyaretçi oranlarının daha da fazla olduğu bir fuar olması yönündedir.
Röportaj: Kübra Karaca