Dornier’den Sürdürülebilirlik Konseptinden İlham Alan “Yeşil Makine”
Dornier Dokuma Makineleri Üretim Hattı Direktörü Wolfgang Schöffl, “Makinelerimizin sadece dışı yeşil değil” diyerek, şirketin sürdürülebilirlik felsefesi olan “Yeşil Makine” konseptinin görsel simgesi olan Constance Gölü’ne atıfla, makinelerinin ticari markasındaki yeşil rengi kastediyor.
Dornier, bu şekilde makineden dokuma kumaşa ve bitmiş ürüne kadar tüm teknolojik yönleriyle sistematik şekilde uygulamaya konan tam kapsamlı bir yaklaşımı benimsiyor.
“Yeşil Makineler”, örneğin filtreleme konusunda, tüm dünyada çevre koruma hizmetlerinde uygulanmakta olan ultra hassas kumaşların, hava, su ve egzoz gazlarının temizliğinde ya da korunması işlemlerinde filtrelerde kullanılıyor. Sonuç olarak, son birkaç yılda filtre kalitesinde istikrarlı bir iyileşme kaydedildi: Son nesil P2 makineleriyle, 50 kN’a kadar tarak darbe kuvveti ve özellikle teknik kumaşlar için optimize edilen hangar geometrisi, geniş hava ve çok yüksek yoğunluklarda kumaş su filtreleri üretmek amacıyla bir araya getirildi.
KOLAY YAKIT TASARRUFU
Dornier makineleri yakıt tasarrufunu da hesaba katıyor: Örneğin, 1990 ve 2017 yılları arasında Alman hava yolları, yolcuları 100 kilometre taşımak için tüketilen yakıt miktarını neredeyse yarı yarıya azalttı. Bu etkileyici başarı, büyük ölçüde, hafif ancak dayanıklı makineler üretmeyi amaçlayan tüm mühendislerin tercih ettiği malzeme olan karbon elyaf takviyeli plastik kullanılmasına bağlıdır. Airbus ve Boeing, ilk karbon fiber takviyeli plastik bileşenlerini kullanmak üzere 1970’lerin başında testlere başladı. Karbon elyaf takviyeli plastik bugünlerde, A350 XWB ve Dreamliner gibi modern uçak modellerinin imalatının yarısından fazlasını oluşturuyor.
Ancak, bu girişimle ilgili küçük bir camia dışındaki kimsenin bilmediği şey şu: karbon, cam ve aramid gibi yüksek performanslı elyaflarla çalışma standardını 50 yıldan uzun bir süredir Dornier dokuma makineleri belirliyor. Çevresel gereksinimler kaçınılmaz şekilde daha sıkı hale geldikçe ve bir gramlık tüketim bile dikkatle takip edildiğinden, günümüzde türbin kanatları gibi hafif, ultra güçlü ana yapılar bile Dornier’in modern 3D Dokuma Makinelerinde üretiliyor.
Elyaf takviyeli kompozit plastiklerin kullanımı, havacılık ve uzay yolcuğu dışında, inşaat sektöründe (özellikle çelik yerine karbon kullanılması fikrine dayanarak) ve otomobil imalatında gittikçe yaygınlaşmaktadır. Bu arada arabalarda ise, her üç hava yastığından ikisi ve tüm tekstil takviyeli motorlu taşıt lastiklerinin dörtte üçü tekstil Dornier dokuma makinelerinde üretiliyor.
SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK İLE SÜREKLİ GELİŞME
Fakat “Yeşil Makine” konsepti, üretilen kumaşların yalnızca “çevre dostu” olmasıyla sınırlı değil. “Alman yapımı” bu sistemler, birkaç on yıllık ortalama hizmet ömrüne sahip olduğundan, tek kullanımlık ürünlerin tersine oldukça uzun ömürlüdürler. Bu sistemler, sert (katı) kancalı dokuma tezgâhlarının tasarım ve üretiminde on yıllara dayanan deneyim ve hava jetli dokuma sistemlerinin geliştirilmesinde 25 yıldan fazla bir uzmanlığın ürünüdür. Schöffl, “Amacımız; inovasyon yoluyla sürekli olarak teknik gelişimin öncüsü olmak ve sürdürülebilirlik için yeni makine konseptleriyle sürekli yeni bir vizyon üreterek hizmet etmektir” diyor.
Hem hava jetinde hem de kancalı dokuma tezgâhlarında sürdürülebilirliği en iyi seviyeye getirmek için geliştirme çalışmalarının sürekli devam ettiğini de ifade ediyor.