Jumac Manufacturing Private Limited Müdürü Himanshu Fogla, ‘Hindistan Özel Bölümü’ için dergimize değerlendirmelerde bulundu. Pandemi sürecinin tekstil endüstrisine etkileri, Jumac’ın aldığı önlemleri ve 2022 planlarını anlatan Fogla, ITM 2022 Fuarı dâhil birkaç fuarda yeni ürünlerinin lansmanlarını yapacaklarının müjdesini verdi.
Hindistan’da iplik kovaları üretimi konusunda öncü firmalardan biri olan Jumac, jüt & tekstil endüstrisine kaliteli kova hizmeti vermek amacıyla 1974 yılında kuruldu.
Jumac, 50 mm’den 1200 mm çapa kadar tarak, çekme, fitil ve open end makineleri için yüksek yoğunluklu polietilen (HDPE) şerit kovaları & aksesuarları üretiyor.
Hindistan’ın muazzam endüstriyel potansiyeli ve gelişen insan gücü havuzu nedeniyle en umut verici ekonomilerden biri olduğunu anlatan Himanshu Fogla, “Hindistan’daki tekstil sektörü, istihdam yaratma ve ekonomik çıktı açısından ikinci sırada yer alıyor.” dedi. Fogla, yaklaşık 50 yıldır faaliyet gösteren Jumac’ın, birçok beklenmedik olaya tanık olduğunu ve zorlu koşullarda ayakta kalmayı başardığını dile getirdi.
“Yeni Küresel Pazarlara Girmeyi Başardık”
Fogla, konuşmasına şöyle devam etti: “Şüphesiz 2020 yılı tarihe bir dönüm noktası olarak geçecek. Covid-19’un aniden ortaya çıkması, Hindistan tekstil endüstrisinin arz ve talep dinamiklerini önemli ölçüde etkiledi. İlginç bir şekilde, pandeminin iplik endüstrisi üzerinde tam tersi bir etkisi oldu. Yani iplik endüstrisinin ekonomik büyümesinde bir toparlanma gördük.”
Jumac firmasının 2020 yılında rezervasyon siparişlerinde %68, Türkiye’den gelen siparişlerinde ise %130 artış olduğunu belirten Jumac Müdürü Himanshu Fogla, “Bu zorlu zamanlara rağmen yılda ortalama iki proje ile Arjantin, Meksika, Peru ve İran gibi yeni küresel pazarlara girmeyi başardık. Bunun dışında talepteki daralma nedeniyle yerel pazarlardan da sipariş almaya devam ettik.” ifadelerini kullandı.
Jumac’ın 2020’de iyi bir iş genişlemesi ve kâr elde etmesine rağmen, birçok Hintli girişimcinin karantina sonucunda büyük kayıplar yaşadığının altını çizen Fogla şöyle devam etti: “İşletmeler hâlâ nakit sıkıntısı, tedarik zinciri kesintileri ve insan gücü sorunlarıyla karşı karşıya. Bu nedenle, pandemi ile devam eden bu savaşta, çalışanlarımızı korumak ve güvenliklerini sağlamak için işletim sisteminde bazı temel değişiklikler yaptık.”
“Türkiye ile Hali Hazırda 7-8 Projemiz Var”
2021 yılında küresel pazar talebi açısından iyi bir konumda olmaya devam ettiklerini dile getiren Fogla Türkiye pazarı ile ilgili şunları söyledi. “Türkiye’de devreye alınan iplik projelerinin artmasıyla, ülkenin şu anda harika bir büyüme gösterdiğini duyurmaktan mutluluk duyuyoruz. Şu anda yaklaşık yedi ila sekiz projemiz var. Ancak tehditler henüz ortadan kalkmış değil. Muteks’ten ortağımız M. Mustafa Çelenk, Türkiye pazarında yer almamızda çok önemli bir rol oynadı ve gelecekte çok daha başarılı iş birliklerini dört gözle bekliyoruz. Türkiye’deki İplikçiler bilgili, değer bilincine sahip ve harcadıkları her kuruşun hesabını yapıyorlar. Bunlardan başarılarının en önemli nedenleridir.”
İleriye dönük sektörü bekleyen başlıca endişeler arasında artan girdi fiyatları ve artan navlun maliyetlerinin olduğunu belirten Himanshu Fogla, “Salgınların bölgeden bölgeye yayılmasıyla birlikte pandemi durumunun son derece dinamik olduğu göz önüne alındığında temkinli bir yaklaşım benimsemek önemli.” dedi.
“ITM 2022 Fuarında Lansmanını Yapacağımız Birkaç Gelişmemiz Olacak”
2022’de fuarlara katılmak için birçok ülkeye seyahat etmeyi planladıklarını söyleyen Fogla şöyle devam etti: “ITM 2022 ve diğer ticari fuarlar sırasında lansmanını yapacağımız birkaç heyecan verici gelişme olacak. Jumac Türkiye pazarına geç girmesine rağmen iz bıraktı ve değere önem veren iplikçilerin gözdesi oldu.”
Röportaj: Dilek Hayırlı
COMMENTS