Halı Dokuma Sanatı Kadınların Elinde Yeniden Canlanıyor
Bitlis’teki Mutki Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğünde bulunan atölyede unutulmaya yüz tutan halı dokuma sanatı, kadınların elinden yeniden canlanıyor. Mutki İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü’nde açılan halı dokuma kursunda 25 kursiyer hem dokumacılığı öğreniyor hem de para kazanıyor. İşkur destekli ‘Hayat Boyu Öğrenme’ projesi kapsamında açılan bu kursta kadın kursiyerler hem hobi ediniyor hem de meslek sahibi oluyor. Dokumaların ham maddelerini yün, tiftik, pamuk, kıl ve ipek oluşturuyor. Atölyede tekniğin öğretilmesinin ardından kendi istedikleri motifleri de işleyebilen kursiyerler, böylelikle ev ekonomisine de katkıda bulunuyor.
KADINLAR HEM BOYUYOR HEM DOKUYOR
Geçtiğimiz yıl Muğla’nın Milas Ticaret ve Sanayi Odası tarafından coğrafi işareti alınan Milas halıları, kadınlar tarafından kuşaktan kuşağa aktarılmaya devam ediyor. Muğla’nın Milas ilçesinde kaybolmaya yüz tutmuş halı dokumacılığını sürdüren kadınlar; dağlardan topladıkları kekik, püren gibi otları kaynatarak eğirdikleri yün iplikleri doğal yöntemlerle boyuyor. Sonrasında ise boyadıkları iplikleri ilmek ilmek halıya işliyorlar. Pamuk ve ipekten elde edilen ipler, kök boya ile kaynatılıp bir gün boyunca kazanda bekletiyor.
Sonrasında ise ipler, asılarak kurutuluyor. Kadınların evlerinde kurulan tezgâhlarda dokunarak, günlük hayatta kullanıma hazır hale geliyor. Özel olarak da sipariş edilen halıların satılmasıyla beraber kadınlar aile ekonomisine katkı sağlıyor.
ERZURUM’DA VE NİĞDE’DE DE KADINLAR İÇİN HALI DOKUMA ATÖLYESİ AÇILDI
Erzurum’da bulunan Tortum Kaymakamlığı Halk Eğitimi Merkezi Müdürlüğünde, İşkur İl Müdürlüğü desteği ile ipek halı dokuma atölyesi açıldı. İlk olarak 20 kadınının istihdam edileceği atölyede, ilerleyen zamanlarda bu sayı daha artacak.
Kursiyerlere ücret verilecek olmasını yanı sıra, elde edilen pazarların sayısının artırılacak. Böylece gelir getirici faaliyetlerin süreklilik arz edilmesi için çalışmalara devam edilecek.
Niğde Halk Eğitim Müdürlüğü tarafından açılan Niğde Halıcılar Birliği Atölyesi’nde Anadolu’da çok eskiden bu yana yapılan halı dokuma sanatını yeniden canlandırıyor. Kırk kursiyerin bulunduğu kursta, el emeği ve göz nuru halılar dokunuyor. Böylece kadınlar hem hobi ediniyor, hem de meslek sahibi olarak kazanç sağlıyor.