“İhracat Hedefinden Sapmamak Önemli Bir Başarı Olacak”
[lock][/lock]Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Eski Başkanı, İstanbul Sanayi Odası (İSO) Meclis Üyesi ve Gülle Tekstil Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Gülle bir basın toplantısı düzenledi. Gülle, Kahramanmaraş merkezli yaşanan depremler sonrası yaraların sarılması için devam eden çalışmalar, deprem bölgesindeki sanayi kuruluşlarının durumu, depremin ekonomiye ve ihracata etkisini değerlendirerek, çözüm önerilerini sundu. Bu yıl da büyük hedeflerin olduğuna, bunu sağlamak için de deprem bölgesinde yaşam alanlarının, özellikle üretim tesislerinin devamlılığı için kalıcı konutlar ve konteyner evler ve okulların inşa edilmesi gerektiğine dikkat çeken Gülle; “Gitmesi gereken bir yol haritası var. Biz 2021’de büyük bir başarı hikayesi yakaladık. Bu başarı hikayesinde lojistik bize çok büyük bir imkân sağladı. 25 milyar dolarlık ekstra ilave bir ihracat getirdi. 2022 yılında 250 milyar dolarlık hedefi, 250 milyar doların üzerinde yakalamayı başardık.” diye konuştu.
“Deprem Bölgesinin Güçlü İhracat Altyapısı Var”
Bir yandan can kayıplarının, diğer yandan hareket eden bir nüfus olduğunu belirten Gülle; yaşanan felaket sonrası depremden etkilenen illerde ticaretin canlanması ve şehirlerin tekrar ayağa kaldırılmasına yönelik çalışmaların tüm hızıyla sürdüğünü belirtti. İsmail Gülle, “Deprem bölgesinde Türkiye’nin yüzde 8-9’unu kapsayan çok güçlü bir ihracat altyapısı var, mevcut yatırımlar var, büyümeler var. En büyük etkilenme Kahramanmaraş, Adıyaman, Hatay ve Malatya oldu. Diğer bölgelerde kendi özelliklerine göre etkilendi. Ama en büyük ihracat kaybı Kahramanmaraş ve Hatay’da oldu. Gaziantep’in 10 milyar doların üzerinde ihracatı var, bu şehrimiz çok ciddi etkilendi. Maraş’ın 1,6 milyar dolar civarında bir ihracatı var. Onun da bu süreçten etkilendiğini, en çok fabrika hasarının da orada olduğunu görüyoruz.” ifadelerini kullandı.
“İhracat Hedefinden Sapmamamız Lazım”
Daha önce de felaketlerin yaşandığını ve bunun da üstesinden milletçe el ele vererek geçileceğini ifade eden Gülle; “Bu felaket büyük olduğu için belki biraz daha geçmesi uzun sürecek. Bizim için en önemli iş, burada hem hükümetin eylem planında hem de bizler açısından temel olarak görünen büyümeye odaklı ihracat stratejisiyle, bu felaketten en az etkiyle hareket etmek gerekiyor. Yani bu yıl, geçen yıla oranla yüzde 10’luk bir ihracat büyümesiyle 275 milyar dolarlık hedef vardı. İnşallah yaşanan bu felakete rağmen bu hedeften sapmamak çok önemli bir başarı olacaktır.” değerlendirmesinde bulundu.
“Ülkende ürettirip ülkenden alacaksın”
Sektör olarak, özellikle geçen yılın son çeyreğinden itibaren siparişlerde ve işlerde düşüş görüldüğü için bu süreçte stokların oluştuğunu ifade eden Gülle; “Bu durumu sektördeki arkadaşlarımızla değerlendirdiğimizde maalesef ülkemizdeki hazır giyim markalarımızın ve bazı firmalarımızın ithalata yöneldiğini söylediler ve bu en son olması gereken bir şey. Bizim buradaki değerlerimizin, fabrikalarımızın çalışması dururken biraz daha ucuz, biraz daha bu kurun vermiş olduğu avantajı kullanarak bu kadar ithalata yönelmeyi de çok doğru bulmadığımı da ifade etmek istiyorum. Bana göre; çok etik değil, özellikle bugün etik değil. Yani, ithalat etik değil demiyorum ama bugün özellikle bizde ikamesi olan ürünlerde etik değil. Bu kadar yerli üretim kapasitemiz varken, bugün bunu bizim üretmemiz gerekiyor. Bu ülkeyi normalinden daha fazla sevmemiz lazım. Normalden daha fazla sevmek demek; ‘bugün menfaatini değil, ülkeni düşüneceksin’ demek. Ülkende ürettirip ülkenden alacaksın.” şeklinde açıklama yaptı.