“İtalya’nın Türkiye’ye Tekstil Makine İhracatı 2018 Yılında Artış Gösterdi”
Türkiye’nin uluslararası tekstil ve hazır giyim sektöründe oynadığı önemli rol, ülkeyi tekstil makineleri için dünyanın önde gelen pazarlarından biri yaptı. Nitekim Türkiye, toplam dünya tekstil makineleri ithalatının %8’ini gerçekleştiriyor. En çok talep edilen İtalyan makineleri; iplik makineleri (Türkiye’ye yapılan toplam ihracatın %28’i), ardından da örme ve terbiye makineleri (%22) ve dokuma makineleri (%17) şeklinde sıralanıyor. ACIMIT (İtalyan Tekstil Makineler Üreticileri Birliği) Başkanı Alessandro Zucchi, ‘İtalya Özel Bölümü’ için sorularımızı cevaplandırdı. Zucchi, İtalyan tekstil makine üreticileri açısından 2018 yılını değerlendirdi.
İtalya makine üreticileri için 2018’i değerlendirebilir misiniz? Türkiye pazarına yönelik ihracat nasıldı? İtalyan üreticiler için Türkiye pazarının önemi nedir? 2018 için yapılan ilk sonuçlar, İtalyan tekstil makineleri açısından hem üretimin hem de ihracatın hafif bir düşüş yaşadığını gösteriyor. Türkiye, İtalyan üreticiler için ana pazarlardan biri olmaya devam ediyor. Türkiye, 2018’in ilk dokuz ayında 175 Milyon Euro’luk ihracat değeriyle Çin’in arkasında ikinci sırada yer alıyor.
İtalya tekstil makineleri endüstrisi için hangi pazarlar gelişiyor ve zayıflıyor?
Genel olarak, Asya pazarları İtalyan şirketleri açısından yavaşlarken, Afrika pazarlarındaki satışlar büyüyor. İtalyan makinelerinin ilk on hedefi arasında yer alan ülkelerden yalnızca Türkiye, Vietnam ve Mısır, Ocak-Eylül 2018 döneminde İtalya’nın ihracatında artış kaydetti.
ACIMIT, üyelerine ne tür desteklerde bulunuyor? Önümüzdeki dönem için planlanan başlıca faaliyetleriniz neler?
Üye şirketlere destek veren ACIMIT, faaliyetlerinin uluslararasılaşmalarını teşvik etmeyi amaçlıyor. Ayrıca 2019 yılında derneğimizin, İtalyan şirketlerini desteklemek amacıyla kurulan İtalyan Ticaret Ajansı ile birlikte uygulanacak çok geniş bir tanıtım programı var. 2019 yılında sektör için en önemli etkinliğin ITMA Barcelona olacağını söyleyebiliriz.
Endüstri 4.0 ve sürdürülebilirlik gündemdeki en önemli konuların başında geliyor. İtalyan şirketleri bu açıdan değerlendirebilir misiniz?
Tekstil sektörünün dijitalleştirilmesi, üretim süreçlerinde giderek daha yüksek kalite standartlarına ulaşmak için şart. Bu hedefe ulaşmak için, teknoloji tedarikçileri ve tekstil şirketleri arasında güçlü bir ortaklık kurulması gerekiyor. İtalyan üreticiler şu anda işbirlikçi robot kullanımı (kobot) ve 3D baskı gibi bazı konularda en ileri düzeyde. Sürdürülebilirlik konusunda da, İtalyan şirketleri ön sırada yer alıyor ACIMIT’in gerçekleştirdiği ‘Sürdürülebilir Teknolojiler’ projesi sayesinde üye şirketlerimizin birçoğu daha az çevresel etkiye sahip ve hammadde tüketimini azaltan makineler sunmak için sürekli çalışıyorlar.
Röportaj: Dilek Hayırlı