“ITM 2024, Küresel Pazarlara Açılan Bir Kapı”
Monforts Bölge Satış Müdürü Thomas Päffgen, “Türkiye’den, Polonya’dan, Avustralya’dan, İngiltere’den, Özbekistan’dan, Pakistan’dan ziyaretçilerimiz var. Bu dünya çapında bir ziyaretçi kitlesi demek. 2026 yılında yapılacak bir sonraki ITM için sabırsızlanıyoruz.” dedi.
Tekstil teknoloji liderlerini İstanbul’da ağırlayan ITM 2024 Fuarı’nın katılımcılarından biri de terbiye sektörünün öncü firmalarından biri olan Monforts’tu. Bölge Satış Müdürü Thomas Päffgen ile Tekstil Teknoloji dergisi için bir röportaj gerçekleştirdik.
ITM 2024 Fuarı firmanız açısından nasıl geçti?
Fuar oldukça güzel geçti. Mümessilimiz Neotek firması ile 10 yıldır ITM Fuarlarına katılıyoruz. ITM sadece Türkiye pazarı için değil, dünya pazarları için de çok önemli. Bizim için büyük önem arz ediyor.
Firmanızın gördüğü ilgi beklentilerinizi karşıladı mı?
Zor zamanlardan geçiyoruz, ancak önümüzdeki aylar için iyimseriz. Müşterilerimizle yaptığımız görüşmeler sonucunda iyi bir fuar olacağını hissediyoruz.
Fuarın Asya ve Avrupa’yı bağlayan İstanbul’da düzenleniyor olması ziyaretçi çeşitliliği açısından sizi tatmin ediyor mu?
Evet. Türkiye’den, Polonya’dan, Avustralya’dan, İngiltere’den, Özbekistan’dan, Pakistan’dan ziyaretçilerimiz var. Bu dünya çapında bir ziyaretçi kitlesi demek. İstanbul çok hoş bir şehir ve herkes buraya keyifle geliyor. 2026 yılında yapılacak bir sonraki ITM için sabırsızlanıyoruz.
Fuar süresince ne tür iş birliklerine imza attınız?
Şu anda sözleşmeler ve anlaşmalar hakkında konuşmak için erken. Ancak Neotek ve Monforts olarak başarılı görüşmeler yaptığımız için mutluyuz.
ITM 2024’te sergilediğiniz ürünler kullanıcılara ne gibi faydalar sağlıyor?
Odak noktamız, daha az enerji tüketimi ile ürün kalitesini artırmak. Çevre dostu sistemleri araştırıyoruz ve karbon nötr bir sistem hedefliyoruz. Tekstil makinelerini ısıtmak için hidrojen kullanımı üzerinde çalışıyoruz.
Tekstil sektörünün geleceği ile ilgili öngörüleriniz nelerdir?
Egzoz emisyonlarının azaltılacağını düşünüyorum. Daha az su, enerji ve egzoz kullanımı için çözümlerimiz var. Su miktarını ve kullanımını azaltmak için özel bir uygulama sistemimiz var. CO2‘yi önlemek için bir ısıtma sistemimiz var. Karbon nötr hale getirmeyi amaçlıyoruz. Müşterilerimizin kullandığı kimyasal miktarını azaltan teknolojilerimiz var. Bu Monforts için bir meydan okuma.
Dijitalleşme, otomasyon ve sürdürülebilirlik tekstil sektörünün geleceğinin önemli parametreleri. Şirketiniz bu konularda ne gibi çalışmalar yapıyor?
HMI sistemimiz ile enerji tüketim ayarları hatalarından doğan tüm bilgileri toplama olanağına sahibiz. Bu bilgileri bir ana bilgisayara aktarıyoruz ve maliyet, verimlilik ve enerji tüketimini analiz edebiliyoruz. Kullanıcılar daha doğru hesaplamalarla enerji tüketimini önlemek ve makinenin hata yapmasını engellemek için isabetli ayarlar yapabiliyor.
Tüm sektörlerde olduğu gibi tekstil makineleri sektörü de ekonomik olarak çalkantılı dönemlerden geçiyor. ITM 2024 sektör için nasıl bir önem arz ediyor?
ITM’de uluslararası müşterilerle, hazır giyimden ev tekstiline ve teknik tekstile kadar farklı alanlardaki üreticilerle görüşme şansına sahibiz. Burada gördüklerimizle dünya ekonomisinin ve tekstil tüketiminin yavaş yavaş daha iyi olacağına dair umudumuz arttı.