İTÜ, Ar-Ge Günü Etkinliklerinde Sektör Temsilcilerini Bir Araya Getirdi
‘Yenilikçi Projeler Hayat Buluyor’ anlayışı ile hazırlanan Ar-Ge Günü kapsamında akademisyenlerin çalışmalarından
derlenen nanoteknoloji, teknik tekstiller, fonksiyonel tekstiller, tekstil teknolojileri, tekstil kimyası ve tekstil tabanlı kompozitler alanlarında sayısı 40’a varan akademik projenin Ar-Ge merkezleri ile buluşturulması hedeflendi.
İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği (İTHİB) Başkanı Ahmet Öksüz açılış konuşmasını gerçekleştirdiği etkinlikte, tekstil ve hammaddeleri sektörünün, Türkiye ekonomisi için önemine değindi. Bunun üniversite ile sanayi iş birliğinin ihracat hedefleri ve tekstil sektörünün dönüşümü için kaçınılmaz olduğunu vurguladı.
Ahmet Öksüz, Türkiye’nin, pamuktan cekete kadar tekstil sektöründeki tüm üretim aşamalarını gerçekleştirebilen sınırlı sayıdaki ülkelerden bir tanesi olduğunu belirterek “Tekstil, hazır giyim, deri mamulleri ve halıyı kapsayan sektörümüz, 30 milyar dolar ile Türkiye’nin en fazla ihracat yapan sektörüdür.” dedi.
Sektörün bu başarısının sürdürülebilir olabilmesi için nitelikli insan gücüne ihtiyaç duyulduğunun altını çizen Başkan Öksüz, “Dolayısıyla yüksek yatırım maliyetleri ile kurduğumuz tesislerimizi, birer Ar-Ge merkezine çevirebilmek, hedeflediğimiz ihracat gelirlerine ulaşabilmek için sektörümüze katma değer yaratacak nitelikli insan gücüne her zamankinden daha fazla ihtiyaç duyuyoruz.” dedi.
“Ar-Ge ve inovasyona ihtiyaç her geçen gün artıyor”
Tekstil mühendisliğinin niteliğinin geliştirilmesi amacı ile Türkiye Tekstil ve Hazırgiyim İhracatçı Birlikleri olarak YÖK ile yürütülen bir çalışmayla mutabakata vardıklarının müjdesini veren Başkan Ahmet Öksüz, “Yakın zamanda tekstil mühendisliğini tercih eden öğrencilere burs ve iş garantisi sağlayarak tekstil mühendisliğinin niteliğini ve tercih oranlarını artırmayı hedefliyoruz.” dedi.
Başkan Ahmet Öksüz, akademisyenler ve öğrenciler tarafından hazırlanan ve sunulacak projelerin, sektörün fark yaratabilmesi açısından önemine vurgu yaparak sözlerine şu şekilde devam etti: “Küresel rekabete her geçen gün yeni ülkeler ekleniyor ve sadece araştırıp geliştiren ülkeler fark yaratabilecektir. Bu kapsamda sektörümüzün Ar-Ge ve inovasyona olan ihtiyacı her geçen gün artıyor. Yarınlarımızın teminatı olarak gördüğümüz gençlerden beklentimiz; üniversitenizde edindiğiniz bilgi ve birikiminizi sektörümüze aktarmanız, tekstil sektöründe çalışmaya devam etmenizdir.”
İTHİB 5 Farklı Alt Sektörde Ur-Ge Projelerini Hayata Geçirecek
İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği (İTHİB) T.C. Ticaret Bakanlığı’nın “Uluslararası Rekabetçiliğin Geliştirilmesinin Desteklenmesi” (UR-GE) desteği kapsamında Dokuma Kumaş, El Örgü İpliği, Konfeksiyon Yan Sanayii, Örme Kumaş ve Teknik Tekstil Sektörlerine yönelik Uluslararası Rekabetçiliği Geliştirme projesini hayata geçirecek.
İTHİB, üyelerine yeni ihracat pazarları kazandırmak, üyelerinin yetkinliklerini arttırmak ve ihracata yeni bir soluk kazandırmak amacıyla Ticaret Bakanlığı’nın “Uluslararası Rekabetçiliğin Geliştirilmesinin Desteklenmesi” (UR-GE) programı kapsamındaki desteklerini üyeleri ile buluşturacak.