Karl Mayer ve Südwolle Group’tan İş Birliği
Karl Mayer, triko ürünlerde kullanılacak merinos yünü için Südwolle Group ve doğal elyaf sektöründeki başka bir oyuncu ile güçlerini birleştirdi. Projeyle merinos yününün çözgülü örme teknolojisindeki yeni olanakları keşfedilecek.
Proje, sürdürülebilir ve çevre dostu malzemelerden üretilen tekstil ürünlerine yönelik artan piyasa talebiyle başlatıldı. İş birliği, iç giyim ve fonksiyonel spor giyimde kullanılmak üzere yenilenebilir hammaddelerden yenilikçi kumaşlar geliştirmeyi amaçlıyor. Çalışmanın odak noktası, üstün konfor özelliklerine sahip bir malzeme olarak yün kullanımı ve hafif süprem ürünlerin görünümü ve dokusu oldu. Doğal elyaf kumaş nitelikleri, çözgülü örme işleminde standart olmadığı için proje çalışması sırasında karşılaşılan zorluklar çeşitlilik gösterdi.
Malzeme seçimi konusunda Südwolle Group’un ürün geliştirme ekibi, ürün portföyünden Hidalgo ipliğini önerdi. Bu iplik, firma bünyesinde geliştirilen Betaspun teknolojisi kullanılarak bir filamentin merinos çekirdeği etrafında bükülmesiyle oluşturuldu. Yün, pamuk veya ipek gibi doğal lifler, filament ya da biyolojik olarak parçalanabilen poliamid gibi sürdürülebilir liflerle birleştirildiğinde eğirme işlemi, kullanımdan sonra kalıntı bırakmadan tamamen parçalanan dayanıklı, hafif iplikler oluşturabiliyor. Bu iki bileşenden yapılan iplikler de çözgülü örmede kullanım açısından iyi çalışma özelliklerine sahip oluyor.
Karl Mayer’in Tekstil Ürün Geliştirme Departmanı Sorumlusu Gabriela Schellner: “Poliamid içerik, ipliğin mukavemetini artırıyor, tüylülüğü azaltıyor ve çözgülü örme teknolojisi için üstün bir seçim haline getiriyor.” ifadelerini kullandı.
Merinos yününden yapılan Hidalgo ipliği, hafif, yumuşak ve hepsinden önce şeklini koruyan bir kumaş üretmek için özenle hazırlanan bindirme seçimi kullanılarak çözgülü örme makinesinde işlendi. Karl Mayer’in tekstil uzmanları daha önce iki farklı tek taraklı kumaş kalitesini deneyerek jarse makineleri için yeni bir yaklaşım benimsedi.
İlk sonuçlar umut verici. Gabriela Schellner’in ekibinden bir üye; “Projeyle ilgili en iyi şey, uzmanlarımızın iyi çalışma özellikleri ve mükemmel kumaş kalitesiyle ilgili olumlu sürprizleriydi.” yorumunu yaptı.
Şimdi tekniği mükemmelleştirmek için daha fazla denemeye ihtiyaç var. Kumaş üreticileri, markalar ve hazır giyim üreticileri dâhil olmak üzere, kumaş kalitelerinin, makine ekipmanlarının ve nihai uygulamalara yönelimin rafine edilebileceği geliştirme ortaklarına ihtiyaç mevcut. Karl Mayer Grubu ve Südwolle Grubu, merinos yünü ve örme teknolojisi ile mümkün olanın sınırlarını zorlama ve daha fazla proje çalışmasıyla tekstil endüstrisi için heyecan verici yeni çözümler geliştirme arzusunda da aynı düşüncelere sahip bulunuyor.