Nico Reiner, Lenzing Mali İşler Müdürü
,Pazar ortamı, özellikle üçüncü çeyrek boyunca keskin bir şekilde kötüleşti ve kötüleşen tüketici ortamı, Lenzing’in ticari performansı üzerinde ek bir baskı oluşturdu.
Gelir, özellikle yüksek elyaf fiyatları nedeniyle, raporlama döneminde yıllık bazda yüzde 24 artarak 1,97 milyar euroya ulaştı. Düşen talebe ek olarak, kazanç eğilimi özellikle enerji ve hammadde maliyetlerindeki keskin artışı yansıtıyor. Sonuç olarak, faiz, vergi, amortisman ve amortisman öncesi kâr (FAVÖK) yıllık %11,6 düşüşle 263 milyon euroya geriledi. Dönem net kârı yüzde 33,9 azalarak 74,9 milyon euro olurken, ilk üç çeyrekte hisse başına kazanç 2,16 euro oldu (2021’in ilk üç çeyreğinde 3,77 euroydu).
Hem kazanç eğilimi hem de piyasa ortamındaki önemli bozulma, Lenzing Yönetim Kurulu’nun yeniden yapılanma ve maliyet azaltma programı başlatmasına yol açtı. Program hâlihazırda uygulanıyor. Ancak tam olarak uygulandığında firmanın hesaplanan yıllık maliyetlerde en az 70 milyon euro tasarruf etmesi bekleniyor.
Lenzing Group CEO’su Stephan Sielaff, başlatılan programla ilgili şunları söyledi: “Enerji ve emtia piyasalarında, tüketici duyarlılığı üzerinde ağırlık oluşturan, kısa ve orta vadeli iş trendlerine ilişkin görüşümüzü önemli ölçüde sınırlayan bozulmalar yaşıyoruz. Bu, bizi bu durumla başa çıkma çabalarımızı artırmaya ve Lenzing’in uluslararası rekabet gücünü daha da genişletmeye teşvik ediyor. Bu nedenle, kısa vadede ilk maliyet tasarruflarına yol açacak ve aynı zamanda uzun vadede Lenzing’i güçlendirecek küresel bir program başlattık.”
Özel elyaf büyümesinin güçlendirilmesi
Tayland ve Brezilya’daki iki kilit projenin başarılı bir şekilde devreye alınması ve projelerin Çin ve Endonezya’daki mevcut tesislerde uygulanması, Lenzing’in 2022’nin ilk üç çeyreğindeki yatırım faaliyetlerinin odak noktasını oluşturdu. 2022’nin ilk çeyreğinde Tayland’da lyocell fabrikasının açılması, Lenzing’in spesiyalitelerdeki payını önemli ölçüde artırmasına ve böylece yapısal olarak artan TENCEL™ markalı lyocell elyaf talebine daha iyi hizmet etmesine olanak sağlıyor. Pandemi kaynaklı zorluklara rağmen proje zamanında ve planlanan bütçe dahilinde hayata geçirildi ve bugüne kadar üretilen hacimler başarıyla piyasaya arz edildi. Yılda 100.000 ton kapasiteli üretim tesisi, türünün dünyadaki en büyüğü olma özelliğine sahip.
Lenzing, mevcut standart viskon kapasitelerini çevreye duyarlı özel elyaf kapasitelerine dönüştürmek için şu anda Çin ve Endonezya’da 200 milyon euro’dan fazla yatırım yapıyor. Nanjing’de Lenzing, bir hattı modal elyaf üretimine dönüştürmek için çalışıyor. Çin lokasyonunun ürün portföyü bu nedenle 2022’nin sonuna kadar tamamen özel elyaflardan oluşacak. Lenzing, Purwakarta’da Lenzing™ Ecovero™ markalı elyaflar için ek kapasite yaratıyor. Endonezya tesisi, 2023’te tamamen özel bir viskon tedarikçisi olacak.
Karbonsuz bir gelecek hedefliyoruz
Bu yatırımlar kapsamında her iki saha da kademeli olarak yenilenebilir enerjiye dönüştürülecek; Çin ve Endonezya’da 2022’nin üçüncü çeyreğinde yeşil elektriğe dönüşüm gerçekleşti. Hem Tayland’da karbon-nötr bir şekilde işletilecek olan yeni lyocell tesisi hem de mevcut tesislere yapılan yatırımlar, Lenzing’in iddialı iklim hedeflerine ulaşmasına yardımcı olacak. Lenzing, karbon emisyonlarını 2030’a kadar yüzde 50 azaltmayı ve 2050’ye kadar net sıfıra ulaştırmayı hedefliyor. 2019’da Lenzing, iklim hedeflerini bilimsel olarak onaylayan dünyanın ilk ağaç bazlı selülozik elyaf üreticisi oldu.
Gelişmiş enerji bağımsızlığı
Lenzing, küresel enerji piyasalarına daha az bağımlı hale gelmek ve stratejik hedefleri doğrultusunda karbon salınımını daha da azaltmak için Avusturya’da yenilenebilir enerjiden üretilen elektriğe de daha fazla odaklanıyor. Raporlama döneminde Lenzing, Yukarı Avusturya’daki Lenzing tesisinde Avusturyalı enerji şirketi VERBUND ile birlikte birkaç fotovoltaik tesis inşa etti. 5,6 MWp kapasiteli yer üstü santral, bu federal eyalette türünün en büyüğü oldu. Üç çatı sisteminin çıktısı 1,5 MWp’dir.
Lenzing ayrıca yeşil enerji üreticisi Enery ve Energie Steiermark ile uzun vadeli bir elektrik tedarik anlaşması imzaladığını duyurdu. Finanse edilen fotovoltaik santral devreye alındığında, Lenzing tesisindeki elyaf ve kağıt hamuru tesisine 2023’ün dördüncü çeyreğinden itibaren daha fazla yeşil elektrik sağlayacak. Tesisin üretimi 5,5 MWp olacak.
Yeni Mali İşler Müdürü; Nico Reiner
Lenzing Denetleme Kurulu ayrıca 1 Ocak 2023 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere Nico Reiner’i yeni Mali İşler Müdürü (CFO) olarak atadı. Nico Reiner şirkete katılana kadar Sielaff geçici olarak CFO görevlerini yerine getirmeye devam edecek.
COMMENTS