Linea, Türkiye’de ‘Cuprolyn Fabric’ Kumaş Üreten Üçüncü Firma Oldu
Gaziantep merkezli Linea Recycle Tekstil, dünyanın önde gelen giyim markaları için %100 sürdürülebilir ve geri dönüşüm temasıyla kumaşlar üretiyor. Linea Recycle Tekstil, cuprolyn görünümlü, yumuşak dokunuşlu kumaşı Türkiye’de üreten sayılı şirketler arasında yer alıyor. Firmanın, üretim kapasitesini yıllık bin 500 tona ulaştırması planlanıyor.
Gaziantep’te 2017 yılında yeni yapılanma ve projeksiyonla geri dönüşüm sektörüne adım atan Linea Recycle Tekstil, pamuk, polyester, viskon ve lyoceall gibi elyafları geri dönüştürüp iplik ve kumaş haline getiriyor. Linea Recycle Tekstil, 25’i Ar-Ge, Ür- Ge ve pazarlama alanında olmak üzere üretim dâhil 330 kişiye istihdam sağlıyor. Firma, Türkiye ve İspanya’da bulunan tesislerde konfeksiyon kırpıntılarını ve üstüpü firelerini elyafa daha sonra da iplik ve kumaşa dönüştürüyor. 2023 yılında yıllık bin 700 ton recycle pamuk üretimi hedefini tutturan firma, 2024 yılında yıllık 2 bin 200 tona ulaşmayı hedefliyor.
Dünya gazetesinde yer alan habere göre; Linea Recycle Tekstil, özel kumaşın üretimiyle özellikle Avrupa’dan yoğun talep almaya başladı. Yaklaşık 60 milyon liralık yatırımla ağustos ayında üretime başlayan Linea, ürünlerini halihazırda İspanya’ya ihraç ediyor.
Linea Recycle Tekstil CEO’su Erkin Eren, kapasite artışına yönelik yatırım yaparak gelen taleplere kısa sürede cevap vermeye çalıştıklarını belirtti. 2022 yılında Türkiye’de ilk kez onarıcı (rejeneratif) pamuktan kumaş üretimine başlayan firma, tarlada daha az tüketimi, gübre ve karbon ayak izi sağlayan rejeneratif kumaş üretimiyle doğaya ve çiftçiye de destek oluyor. 2024 yılı itibariyle ‘Cuprolyn Fabric’ markalı kumaşın üretiminin kapasite yatırımlarıyla bin 500 tona çıkması planlanıyor.
“Dünyaca Ünlü Markalar Ürünlerimize Büyük İlgi Gösteriyor”
Tarladaki pamuğa dokunmadan dünyanın önde gelen giyim markalarına kumaş ve iplik üreten firmalarının Türkiye’yi rejeneratif pamukla tanıştırdığına vurgu yapan Erkin Eren: “Hâlihazırda geri dönüşüm kapasitesini artıran firmamız, tarlada daha az su, gübre ve karbon salımı yapan rejeneratif pamuğu Türkiye’ye getirtti. Farklı ülkelerden dünyaca ünlü markalar, ürünlerimize kayda değer ilgi gösteriyor. Yakın zamanda diğer müşterilerimiz için de rejeneratif pamuğu sistemimize dâhil etmiş olacağız. Çiftçilerimiz, pamuk tarlalarında toprak boş kalmasın diye hasattan sonra buğday ekiyor. Buğdaydan sonra pamuk ekiyorlar. Rejeneratif pamuk ekilen tarlalara buğday ekilmiyor, bu da su tüketimini oldukça azaltıyor. Hatta bizim pamuk aldığımız fabrikalar, sulama yönetimini değiştirerek damla sulamaya geçiş yapıyor. Sulamayı daha da azaltıyorlar. Toprağa önce yüksek azot barındıran yonca tipi bitkiler ekiyorlar. Bu bitkiler de doğal gübre ve koruyucu katman görevi görüyor. Dolayısıyla toprağın yüzeyini tamamen sıvıyor. O sıvadığı için toprağın doğayla temasını kesiyor ve ekstra gübre kullanımına gerek kalmıyor. Gübre kullanılmadığı için gübreden dolayı oluşan pestisit gereksinimi de düşüyor. Böylece daha az tarım makinesi kullanılmasıyla daha az karbon salınımı gerçekleşiyor.” dedi.