Mayer & Cie. Türkiye’de: Denenmiş, Güvenilir ve Gelecek Odaklı
1905 yılında kurulan aile şirketi şimdilerde dördüncü kuşak temsilcileri Benjamin Mayer, Marcus Mayer ve Sebastian Mayer tarafından yönetiliyor. Yaklaşık 500 çalışanı bulunan ve Almanya Albstadt’daki merkez fabrikanın yanı sıra Brezilya, Çin ve Çek Cumhuriyeti’nde işletmesi olup, yaklaşık 80 ülkede satış ortakları tarafından temsil ediliyor. Çok çeşitli modern tekstil üretim makinelerine sahip olan Mayer & Cie. Portföyü 2019’dan bu yana, hidrolik hortumlar için kılıf oluşturan braiding (hortumları çelik ile saran malzeme) makinelerini kapsıyor.
Rekabetten bir adım önde olma iddiası, her zaman Mayer & Cie felsefesinin bir parçası oldu. Bu nedenle şirket, tüm endüstri için iyi olan yeni yaklaşımlar ve yenilikçi teknolojiler geliştirerek düzenli olarak yeni standartlar belirliyor. Şirketin teknik liderlik iddiasının en son örneği, İklim ve Çevre Yenilikçilik 2018 Ödülü’nü (IKU) aldığı spinit sistemleri eğirme ve örme teknolojisidir.
Mayer & Cie’nin makineleri Türkiye’de yıllardır yüksek saygınlıklara sahip ve bu özellikle satış rakamlarına yansı- yor. 2018’de Mayer & Cie’nin Türkiye yüksek ve orta kademe pazardaki payı yaklaşık yüzde 50 idi. Bu büyük başarı, Türkiye mümessili Mayer Mümessillik ile uzun zamandır sürdürdüğü ve hiç küçümsenmeyecek ölçüdeki iyi işbirliğinden kaynaklanıyor. Ahmet M. Öğretmen, çeyrek yüzyıldan fazla bir süredir Mayer & Cie’nin temsilciliğini yürütüyor. Öğretmen ve ortağı Kahraman Güveri’nin, Mayer & Cie’nin Türkiye’deki başarı öyküsünde büyük katkısı var.
Mayer & Cie’nin Türkiye Bölge Satış Müdürü Stefan Bühler ile Tekstil Teknoloji dergimiz için bir röportaj gerçekleştirdik. Türkiye pazarının şirket için önemi hakkında şunları söyledi.
TÜRKİYE’DE 2018 SATIŞLARI BİR ÖNCEKİ SENENİN İKİ KATINDAN FAZLAYDI
İhracat pazarları açısından değerlendirirseniz, Türkiye’nin şirketiniz için önemi nedir?
Geleneksel tekstil ülkesi olarak Türkiye, yuvarlak örgü makinelerimiz için en önemli satış pazarlarından biri. Temsilcilerimiz Mayer Mümessillik ile uzun zamandır devam eden güvenilir işbirliğimizden dolayı, Türkiye’de uzun zamandır iyi bir konumda yer alıyoruz. Geçen yıl 25 yıl süren sadık ortaklığımızla onurlandırılan Ahmet M. Öğretmen, Türk tekstil pazarında zengin bir deneyime ve ayrıca Türk müşterilerimizin önemli ölçüde faydalanabileceği çok fazla teknik bilgi birikimine sahiptir. Türkiye bizim için ayrıca önemli çünkü en gelişmiş tekstil endüstrisine ve kendi pamuk üretimine sahip. Türk ürünlerine olan talep, özellikle dış giyim için oldukça yüksek. Bu nedenle, Türkiye’de makinelerimiz çoğunlukla moda sektöründe kullanılıyor.
2018 ihracat rakamlarınızı bizimle paylaşır mısınız? Türk firmalarının ürünlerinize olan talebi nasıl?
Ticaret politikası türbülansı nedeniyle, 2018 tüm tekstil endüstrisi için zorlu bir yıldı. Amerika Birleşik Devletleri ve Çin arasındaki ticaret savaşına ek olarak, Türkiye’deki döviz krizinden de etkilendik. 2018’in ilk yarısında Türkiye’den gelen siparişler tarihi bir seviyeye ulaştı, ancak ikinci yarıda sert bir şekilde geriledi. Yine de, yıllık satışlarda hafif bir artışla yılı sonlandırabildik. Genel olarak konuşursak, MCT makineleri için talep çok iyiydi. Türkiye’de 2018 satışları bir önceki senenin iki katından fazlaydı.
TÜRKİYE’DE RELANİT MAKİNELERİ ÇOK POPÜLER
En çok talep edilen ürünleriniz nelerdir?
Türkiye’de, ürettikleri karakteristik dikiş yapıları ve tabii ki bir pamuk ülkesi olan Türkiye için ideal olan pamuk uzmanlığı nedeniyle Relanit makineleri çok popülerdir. Relanit ailesinin en yeni üyesi olan Relanit 3.2 HS, hem pamuk hem de elastomer iplikleri son derece güvenilir ve en verimli şekilde işliyor. Bu güvenli kaplama ve yüksek üretkenlik kombinasyonu, Süprem kumaş ve elastomer kaplamaya odaklanmasıyla Türkiye pazarının gereksinimlerine karşılık geliyor. İnterlok ve ince nervürler, Türkiye’deki yuvarlak örgü makinelerimiz için daha önemli kullanımlardır. Bu bağlamda, Türk müşteriler özellikle geniş kullanım alanı ve yüksek kumaş kalitesi ile dış giyim için uygun olan D4 2.2 II’yi tercih ediyorlar.
2019 hedefleriniz ve yatırımlarınız hakkında bilgi verir misiniz?
Mevcut düşük talep nedeniyle, yuvarlak örgü makinesi satış hedeflerimizi doğal olarak revize ettik. Türkiye’nin ihracatı hâlâ çok iyi gidiyor ve en geç Haziran’da düzenlenecek ITMA ile birlikte piyasaların ve elbette Türkiye’nin de toparlanmasını ümit ediyoruz. Bu yılki fuar sunumumuzun odak noktası spor, yenilenme ve dijital değişimler olacak.
Örgü makineleri için sipariş pozisyonu çok iyi. Biz zaten çok iyi olan Pazar pozisyonunu daha da geliştirmeyi amaçlıyoruz. Bunu yapmak için Albstadt merkezimizdeki üretim kapasitemizi artıracağız ve bu segmentte kendi araştırma ve geliştirme departmanımızı geliştireceğiz.
Röportaj: Dilek Hayırlı