Nam Isı, Çorlu’da 20 Milyon liralık Yatırım Gerçekleştirdi
1995 yılında brülör teknik hizmeti vermek amacıyla kurulan Nam Isı, 1998’de Çorlu’da ilk şubesini açtı. Nam Isı; ram, buharlama ve kurutma makinelerinde kullanılan gaz yakıcı bir cihaz olan brülörü, Türkiye’de yerli tekstil makine üreticisine yerli brülör satan tek firma olma özelliğini taşıyor.
Endüstriyel ısıtma sistemleri konusunda hizmet veren Nam Isı, sektördeki 20 yıllık tecrübesiyle 2014 yılında Nam Burner markasını faaliyete geçirdi. Nam Burner markasıyla firma, Avrupa standartlarında (CE) ürettiği brülörlerle tekstil makinelerinde üretim yapan üreticilerin taleplerine yön veriyor.
“2022 Yılında 1800 Adet Brülör Sattık”
Nam Isı Genel Müdürü Hakan Arslan Tekstil Teknoloji dergimize verdiği röportajda, kuruldukları yıl 50 brülör sattıklarını ve her yıl ortalama % 50-60 dolaylarında büyüdüklerini söyledi. Arslan; “Geçtiğimiz yıl 1350 adet brülör ürettik. Bu yıl, 1800 brülör satıldı. Makine satışlarında 2021’de % 70’lik büyüme oldu ve bu rakam ciroyu yüzde yüz etkiledi. 2022 yılında da ciromuz aynı şekilde artmaya devam ediyor. Satış rakamlarını yükseltmek için yatırımlarımızı arttırmayı hedefliyoruz. Halihazırda tesisimizde istediğimiz üretim kapasitelerine ulaşmak pek mümkün olmadığı için Tekirdağ’ın Çorlu/ Ergene ilçesinde 20 milyon liralık yatırım gerçekleştirdik. Yatırımlarımıza üretim kapasitemizi arttırarak devam edeceğiz. Mevcut kapasitemizi 4-5 kat arttırmak istiyoruz. Bu yatırımlarla; kurumsal kimlik ve marka bilinirliğimizi de yurt dışına taşımayı amaçlıyoruz. Yatırım yapmak için Tekirdağ’ı seçmemizin en büyük nedeni, tekstil makine üreticilerinin Çorlu civarında aktif olması ve kolayca ulaşarak hızlı hizmet sağlayabilmemiz oldu.” dedi.
“Kahramanmaraş, Bursa, Gaziantep, Uşak, Denizli ve Tekirdağ’da Servis Hizmeti Veriyoruz”
Üretimin yanı sıra uygulama alanında da çalışmalar yaptıklarının altını çizen Arslan; “Buharla ve kızgın yağla çalışan ram ve kurutma makinelerin doğalgazlı sisteme dönüştürdüğümüz için firmalar gerek karbon ayak izini azaltmak gerek eskiyen makinelerini yenilemek için bu hizmeti bizden alıyorlar. Brülör, kızgın yağ ısıtmalı sisteme kıyasla; çevre dostu, fosil yakıt tüketimini azaltıyor, personel ihtiyacını düşürüyor ve daha az maliyetli bir üretim sağlıyor. Bu nedenle, Türkiye’nin en çok brülör satan firması konumunda bulunuyoruz. Fabrikaların basınç buhar ve yedek parça satışlarında da kendilerine destek oluyoruz.” dedi.
Tercih sebebi olmalarındaki en büyük hususun fiyat avantajı ve yedek parça tedariki olduğuna vurgu yapan Arslan; “Servis hizmetimiz de bizi öne çıkaran unsurlar arasında yer alıyor. Tekstil üreticilerinin en çok faaliyet gösterdiği şehirlerde servis ağı kurmaya özen gösteriyoruz. Teknik servis verdiğimiz şehirler; Kahramanmaraş, Bursa, Gaziantep, Denizli, Uşak ve Tekirdağ.” diye konuştu.
“Sektördeki pazar payımız, yüzde 80”
Tekirdağ bölgesinde ilave 2 bin m2 bir tesis yatırımı yaptıklarını belirten Arslan, buradaki çalışmaların ağırlık olarak Ar-Ge çalışmalarına yoğunlaşacağını söyledi. En fazla satışını yaptıkları ürünün RAM300 olduğunu dile getiren Arslan; “Gerek makine gerekse kumaş üreticilerinin, alımlarını yerli tedarikçilerden almaya özen göstermesi gerekiyor. Türkiye’nin yıllık olarak ortalama 2 bin 500, 3 bin arası ram brülör ihtiyacı var. Biz bu alanda iş hacmimizin artmasına bağlı olarak bu talebi karşılayabilecek potansiyeli barındırıyoruz. Sektördeki pazar payımız şu an için yüzde 80.” ifadelerini kullandı.
Arslan, hedeflerinin yeni pazarlara yönelmek ve ihracat oranlarını arttırmak olduğunun altını çizdi. Diğer taraftan tekstil makineleri üretimde kullanılan ara ürünlerin büyük kısmının yurt dışından ithal edildiğine vurgu yapan Arslan; “Sektörde bazı üreticiler yerli brülör olmasına rağmen bu ürünü ithal ediyorlar. Ara ürünlerin Türkiye’de daha fazla imal edilmesi adına bu alanda yetiştirilecek personel eksikliğinin giderilmesi gerekiyor.” dedi.
Röportaj: Özge Çağıl Sütcü