Satış Hacmini Artıran Bromak’ın Hedefinde Asya ve Güney Amerika Pazarı Var
Röportaj: Özge Çağıl Sütcü
Bromak Makina, 2020 yılında kuruldu. Kumaş kalite kontrol ve paketleme makineleri üreten Bromak Makina, henüz yeni kurulan bir firma olmasına rağmen hedeflerinin oldukça üzerine çıkarak satış hacimlerini arttırdı.
Tekstil Teknoloji dergisi olarak Eylül özel sayımız için Bromak Makina Genel Müdürü Zeki Bekar ile röportaj gerçekleştirdik. Kalite kontrol makinelerinin özelliklerinden ihracat pazarlarına kadar tüm hedeflerini anlatan Bekar ile yapılan röportajın öne çıkan konu başlıkları şöyle:
Sektördeki öncü firmalarda edindiğimiz tecrübemizi, 2020 yılında konusunda uzman çalışanlarımızla yurt içi ve yurt dışı kumaş sektörüne daha iyi ve kaliteli hizmet verebilmek için birleştirdik. Bu amaç doğrultusunda çalışmaya başladık. Her çeşit kumaşa hizmet veriyoruz. Sarıyoruz, paketliyoruz, kesiyoruz. Kısaca müşterilerimizden gelen her türlü proses için özel çözümler üretiyoruz. Deri dâhil olmak üzere (kâğıt sektörü hariç) hemen her sektörde faaliyet gösteriyoruz; branda, çadır, paraşüt, nonwoven gibi…
“Mısır’daki en büyük 10 ihracatçıdan 5’i Müşterimiz”
Makinelerimizi hem iç pazara satıyor hem de dış pazara ihraç ediyoruz. En çok öne çıktığımız ülkeler: ‘Mısır ve Özbekistan’. Özellikle Mısır’daki en büyük 10 ihracatçıdan 5’i bizim müşterimiz. Önümüzdeki zaman diliminde Asya pazarına girmeyi hedefliyoruz, orada ihracat potansiyeli görüyoruz. Güney Amerika (Kolombia, Brezilya, Meksika gibi) ve Türki Cumhuriyetler de sonraki planlarımız arasında yer alıyor.
Planlama ve kurulum süreçlerini hızlı bir şekilde tamamlayarak en kısa sürede teslimat yapılmasını sağlıyoruz. Ürünlerimizi geliştirirken kullanım kolaylığı bakımından nihai müşterilerimizi düşünerek çalışmalar gerçekleştiriyoruz ve ürünlerimizde işletmeye fayda prensibini benimsiyoruz. Minimum iş gücüyle maksimum fayda elde etmek için çaba gösteriyoruz. Yer, zaman ve maliyet tasarrufu sağlamak bizim için önem arz ediyor. Yeniliklere açık olmakta önemli örnek vermek gerekirse; gıda sektörüne de adım atmayı hedefliyoruz. Her sektörde makine ihtiyacı mevcut. Makineciler olarak bu ihtiyaçlara cevap vermek için çalışıyoruz.
“Krizlere Rağmen Rakiplerimizin Önünde Bir İlerleme Kaydettik”
Uzman ekibimizle ve teknik servisimizle 7/24 müşterilerimizin taleplerine cevap veriyoruz. Bilgisayar üzerinden online olarak da bağlanıp anlık çözümler sağlayabiliyoruz. Yine de kurulduğumuzdan bu yana ciddi bir teknik servis dönüşü almadığımızı söylemeliyim. Müşteri memnuniyeti bizim için önemli bu yüzden ufak arızalarda bile kullanıcı hatasına bakılmaksızın parça değişimi gerçekleştiriyoruz. Yazılım ve donanım bilgisine sahip olduğumuz için firmalara bu konuda gönül rahatlığıyla destek veriyoruz.
Tekstil sektörü zor zamanlardan geçiyor, zaman zaman krizler, zorluklar yaşanıyor. Dünya genelinde yaşanan pandemi karantinaları, hammadde ve enerji krizine rağmen rakiplerimizin önünde bir ilerleme kaydettik. Hatta Kahramanmaraş’ta ciddi oranda müşterimiz vardı. Deprem sebebiyle birçok müşterimiz zor durumlar yaşadı. Gaziantep ve Malatya’da da aynı şekilde hasar alan firmalarımız oldu. Tüm bunlar sektörümüzde iyileşmeler olmasına engel olmadı. Bunların geçeceğini ve sektörün toparlanacağını düşünüyorum. Sektörde genel olarak bir arayış ve Ar-Ge hareketliliği mevcut. Herkes yenilik peşinde. Firmalar elektriğini ve enerjisini kendi bünyesinde üreterek, makinelerini tasarruflu ve çevre dostu hale getirerek hem kendi ekonomilerini hem de ülke ekonomilerini koruyabilecek. Sektörde çevre dostu üretime yönelik bir eğilim var. Biz de bu alanda çalışmalar gerçekleştiriyoruz. Maliyetlerimizi işimizi hızlı yaparak düşürüyoruz. Ürünlerimizi kurlardan etkilenmeden tedarik ediyoruz. Ürünlerimizi minimum süre içinde teslim ediyoruz. Firmaların da böyle gayretli oldukları ve motivasyonları kırılmadığı sürece toparlanacaklarını düşünüyorum.

Soldan Sağa: Veysel Torun, Zeki Bekar, Ercan Dinler, Günay Yılmaz
“Nitelikli Personellerimizi Kendi Bünyemizde Yetiştiriyoruz”
Türkiye’deki ilk beş yüz ihracatçı firma arasında yer alan çok sayıda müşterimiz var. Büyük çaplı boyahane ve kumaş üreticileriyle çalışıyoruz. Türkiye’deki tüm bölgelerde müşterimiz var. Gün geçtikçe büyümeye devam ediyoruz ve satış hacimlerimizi büyütüyoruz. Bu aşamalardan geçerken yola çıktığımız ilk günden beri personellerimize kulak vermeyi sürdürdük. Sahada çalışan personellerimiz, gelişmemizdeki en önemli etkenler arasında bulunuyor. Tüm bunlara rağmen bir de sektörde nitelikli eleman problemi mevcut. Biz buna çözüm olarak nitelikli personellerimizi kendi bünyemizde yetiştiriyoruz. Genellikle üniversite mezunu olan kişileri tercih ediyoruz. Eğer bir staj programı söz konusuysa o kapsamda da öğrencilere destek oluyoruz. Genç arkadaşlarımıza elimizden geldiği kadar destek olmalıyız, bu bir nevi sektördeki herkesin borcu sayılmalı. Biz de nitelikli personel çalıştırmaya özen gösteriyoruz. Tüm bilgi birikimimizi aktarmak istiyoruz.
“ITM 2024’te Açık En Mamul Örgü Kontrol Makinemizi Öne Çıkaracağız”
Açık en mamul örgü kontrol makinemiz halihazırda öne çıkan ürünümüz. ITM 2024 Fuarı’na bu cihazla katılmayı düşünüyoruz ve bunun için gerekli hazırlıkları yapıyoruz. Makinemiz, insan gücüne olan ihtiyacı üçte bir oranında düşürüyor diyebiliriz. Günlük iki ton ürün paketleyip sarma kapasitesine sahip. Bu makineyi rakiplerinden ayıran en önemli özellikleri: hızlı olması, daha az insan gücüne ihtiyaç duyması ve kumaşın dokusunu bozmaması. Bu kumaşlar belli bir disiplinde geliyor, (mekanik disiplini) biz de bunu serbest çekimle (çekmezlik özelliğiyle) hazırlıyoruz. Birçok firma bu özelliğe dikkat etmeyip kumaşın çekmezliğini bozduğu için büyük sıkıntılar yaşıyor.