Taren, Dünyaya Pamuk Tohumu Delintasyon Tesisi Kuruyor
Firma ayrıca, Urfa’da kurduğu Taren Tohum A.Ş. pamuk tohumu delintasyon tesisi ile bölgedeki pamuk tohumu üreticilerine tohum işleyicisi olarak hizmet veriyor.
Pamuk verimliğini ve kalitesini arttıran delintasyon teknolojileri geliştiren ve kapsamlı hizmetler sunan Taren Mühendislik, 2017 yılındaki kuruluşundan itibaren hızlı bir büyüme elde etti. ‘Let it be Cotton! – Bırakın Pamuk Olsun!” sloganıyla tekstil tedarik zincirinin en başında, pamuk tohumu üretiminde çözümler geliştiren Taren, sektöre katkı sağlayacak geliştirmelere imza attı. Tohumculuk sektöründe 20 yıllık güçlü bir deneyime sahip Sercenk Kılıç tarafından Adana’da kurulan Taren Mühendislik, özellikle pamuk üretiminin olduğu tekstil pazarlarında önemli projeler yürütüyor.
Delintasyon işlemini temel olarak pamuk tohumunu üzerindeki liflerden, şiften ve yabancı maddelerden ayrıştırma olarak tanımlayan Sercenk Kılıç, bu konuda yüzde 100 yerli ve patentli delintasyon makineleri (delintır) geliştirdiklerini söyledi. Kılıç; “Küresel pamuk ve pamuk tohumculuğu sektöründeki firmalara delintasyon tesisi kurmayı ve Türk pamuk endüstrisinin pazar payını arttırmasına yardımcı olmayı hedefliyoruz. Bu konuda AR-GE desteği de sunuyoruz. Geliştirdiğimiz teknolojiler ve sunduğumuz hizmetler başta pamuk üreticilerinin olmak üzere tüm tekstil endüstrisinin verimlilik artışına katkı sağlıyor.” dedi.
Pamuk üretilen her yer potansiyel pazarımızdır
Kılıç sözlerine şöyle devam etti. “Kendi tarlasını ekip kendi pamuğunu üreten tekstilciler, tohumcular, iplikçiler odak noktamızda bulunuyor. Dünya pamuk üretiminde Hindistan, Pakistan, Çin, ABD, Brezilya, Türkiye, Özbekistan ve Afrika ülkeleri öne çıkıyor. Bütün pazarlar bizim için potansiyel taşıyor. Uluslararası Satış ve Pazarlama Direktörümüz Fırat Hınis yönetiminde bazı pazarlarda gerçekleştirdiğimiz ciddi çalışmalarda başarılı sonuçlar aldık. Detayları yakında kamuoyu ile paylaşacağız.”
Pazarda bilinen rakiplerine kıyasla müşterilerine %50 fiyat avantajı sunduklarını açıklayan Kılıç, makine satış sonrası kesintisiz hizmet ve yedek parça tedariki sağladıklarını belirtti. Kılıç tesis kurulum sonrasında anlaşmaya bağlı olarak 500 ton çiğit işleme için ilk delinte işlemini kendilerinin yaptığını, partnerlerine iş ve eğitim desteği sağladıklarının bilgisini verdi.
İhracat pazarları hakkında bilgi veren Taren Mühendislik Uluslararası Satış ve Pazarlama Direktörü Fırat Hınis, küresel pazarlama çalışmalarına hızla başladıklarının altını çizdi. Hınis, Özbekistan’ın başkenti Taşkent’te oluşturdukları temsilcilikten sonra Pakistan’ın Okora-Punjab bölgesinde de temsilcilik kurduklarını açıkladı. Pamuğun yoğun gündem olduğu dünyanın çeşitli diğer bölgelerinde de temsilcilik ve satış ağı oluşturmak için çalışmalarına hız kesmeden devam ettiklerini belirten Hınis, şunları dile getirdi; “Nitekim Afrika’da yoğun görüşmeler içindeyiz, umuyorum ki yakın zamanda Afrika’yı da bu teknoloji ile tanıştıracağız. Dünyada pamuk ve pamuk tohumu işleyiciliği ile ilgili tüm gelişmeleri yakından takip ediyoruz. İçinde bulunduğumuz küresel pandemik kriz sonrası önemli fuar ve organizasyonlarda yer alacağız.”
Türkiye’nin en büyük delintasyon tesisi Urfa’daki Taren Tohum A.Ş.
Urfa’da hayata geçirdikleri Taren Tohum delintasyon tesisine de değinen Sercenk Kılıç, şu bilgileri verdi; “Urfa ve bu bölge Türkiye’deki toplam pamuğun %40’ını üretiyor. Buna karşın bölgenin ihtiyacını yanıtlayacak bir delintasyon tesisi bulunmuyordu. Bölgenin dışına tohum göndermek ciddi zaman kaybı, navlun bedeli, takip zorluğu gibi sorunlar yaratıyordu. Faaliyetlerine başlayan Taren Tohum 15 bin ton sezonluk pamuk tohumu işleme kapasitesine sahip. Tesisimizde kendi ürettiğimiz 7 delintır bulunuyor. Kurulu gücü ile Türkiye’nin en büyük pamuk tohumu delintasyon tesisidir. Bu konuda tecrübeli personelimiz ile partnerlerimize güven ve kolaylık sağlıyoruz.”