Tayvan Malı ‘Akıllı’ Makineler Tekstil Endüstrisine Öncülük Ediyor
Tayvanlı yedi tekstil makineleri şirketi, TAITRA (Tayvan Dış Ticaret Geliştirme Konseyi) ile birlikte akıllı tekstil makinelerini ve yenilikçi çözümlerini ITMA 2019’da sergiledi.
Tayvan malı tekstil makinelerinin 2018 yılındaki ihracat değeri, 2017’ye göre yaklaşık %1 artarak 1.02 milyar ABD doları olarak kaydedildi. Nike, Adidas, Uniqlo gibi önde gelen küresel markalar, günümüzde küresel fonksiyonel kumaş pazarının %70’ini temsil eden Tayvan fonksiyonel kumaşını kullanıyor.
Pai Lung, Logic Art, AK Dyeing, ACME, CCI Tech, Tai Ho Shing and Taiwan Giu Chun gibi şirketler, dünya tekstil endüstrisi için akıllı makine çözümleriyle ilgili en son yenilikleri ve teknolojik gelişmelerini ITMA 2019’da sundu.
TAITRA Barcelona Ofisi Direktörü Jenny Tsai, “Tayvan tekstil endüstrisinde, sanayi zincirinin üst, orta ve alt kademeleri, aktif olarak özgün ve farklılaştırılmış bir düzen izleyerek ve yavaş yavaş yeni yollar açarak kendilerini dönüştürmek için çok çalışıyor. Sanayi 4.0, imalat endüstrisini dönüştürerek, küçük işletmelere marka özellikleri geliştirmeleri için akıllı makinelerin yazılım ve donanım entegrasyonuna güvenmelerini sağlamıştır” diye konuştu.
ITMA 2019’da sunulan Tayvan merkezli yeniliklerden bazıları şunlar:
Pai Lung
Sanayi 4.0’a dayanan Pai Lung, maliyeti azaltmayı başarmak ve akıllı fabrika olmak için MES çözümünü sundu. Pai Lung, tüm makinelere üretim hedefine ulaşmak için emirler verebilen bir komuta merkezi olan POMS ve müşterinin Datamasyon’u gerçekleştirmesine yardım edecek tam kapsamlı bir veri tabanı olan KFMS (Örme Kumaş Yönetim Sistemi) ile %1’den daha düşük hata oranına sahip kumaşlarda kusursuz tekrarlama sağlıyor. Pai Lung İkinci Başkan Yardımcısı Brian Lan, şunları söyledi: “MES, sipariş verme, üretime başlama ve süreç kontrolünden ürünün çıkışına uzanan üretim süreci boyunca üretim verilerini toplama ve izleme konusunda kuruluşlara yardımcı olmak için tasarlanmış bir sistemdir”.
Logic Art
Logic Art, ITMA 2019’da, ürün geliştirme, marka oluşturma ve tesis iyileştirme odaklı otomatik üretime imkân sunan, boyahane akıllı entegrasyonuna yönelik bir yenilik olan LA-210 makinesini sundu. Logic Art Fabrika Müdürü Steven Shen, şu ifadeleri kullandı: “Otomatik boya malzemeleri tartma sistemi olan LA-210, insan kaynaklı tartma hatalarını ortadan kaldırabilen hızlı ve kullanışlı bir boya doldurma yöntemi olup, modern bir boyahane için gerekli toplam çözümü sağlar.”
AK Dyeing
AK Dyeing, atık su deşarjını %30-%40 oranında azaltmak için akıllı yıkama sistemine ve hibrid teknolojisine sahip olan AK-DSL 2018 makinesini sundu. Sensörlerin tamamı (buhar, su, elektrik tüketimi, makine çalışma hızı, kimyasal enjeksiyon hızı, Kumaş dokuma hızı) dijital çalışma verilerini sağlamak için makineye entegre edilmiştir. Sensörler aracılığıyla toplanan tüm işletme verileri, sağlanan Endüstriyel PC’de saklanabilir ve Boyahanenin Merkezi Yönetim Sistemine bağlanabilir. AK Dyeing Genel Müdürü Steven Lin şunları ekliyor: “Makine, sentetik kumaş üzerinde geniş yelpazeli uygulama kabiliyetini korur. Markalı şirketin hafif ağırlık, yüksek kalite, son derece fonksiyonel kumaş için ihtiyaç duyduğu sıkı kalite gereksinimini karşılayabilir.”
ACME
Basın toplantısı sırasında ACME, %65 daha az su kullanımı,%65 daha az kirlilik ve %65 kimyasal, enerji ve elektrik tasarrufu ile geleneksel boyama makinesinin kötü özelliklerini azaltan bir akıllı makine olan AM-ICD’yi tanıttı. Pazarlama Müdürü Ya-Chen Chang,“Tekstil boyama endüstrisi sadece en büyük su ve enerji tüketicilerinden biri olmanın yanı sıra en büyük kirlilik üreticisi de olduğu için, boyama makinelerinin banyo oranının düşürülmesi, üreticiler için en yüksek hedef haline gelmiştir.” dedi.
CCI Tech
CCI Tech, çeşitli dokuma uygulamaları için numunelendirme çözümleri sunmaya kendisini tamamen adayan tek şirkettir. CCI’ın otomatik numunelendirme çözümü, kumaş perdahı ve çözgüsünden dokumaya kadar tüm süreci tamamlamak için sadece 1 bobin gerektirir. Bir numune kumaş üretmek için gereken süre, birkaç haftadan birkaç saate kadar kolayca kısaltılabilir. CCI Tech Satış Müdürü Andy Yueh, “Tam otomatik numunelendirme çözümlerimizle, müşterilerin daha fazla yeni iş fırsatları yaratabileceğine ve farklı numune geliştirme türlerine daha hızlı bir pazar yanıtı verebileceğine ve pazardaki rekabet güçlerini artırabileceğine inanıyoruz” dedi.
Tai Ho Shing (THS)
Tai Ho Shing (THS), temelde açık çorabın iki açık ucunu birleştiren otomatik bir bağlayıcı makine olan Rosso Metodunu sundu. Bu yöntem geleneksel üç adımlı elle bağlama sürecini sadece bir adıma düşürür. Buna ek olarak, toplam üretim süresini %30-50 oranında azaltır ve aynı makine ile çok çeşitli çoraplar üretebildiği için çorap imalatında yüksek verimliliğe sahiptir. THS Pazarlama Müdürü Fernanda Lin, şunları söyledi: “Fabrikanın merkezi bilgisayarına veya şirket ağına geri bildirim gönderen her makinede gerçek zamanlı bilgi toplama sağlıyoruz. Veriler, günlük veya vardiya bazlı makine verimliliği toplamını, durma zamanlarını, alarmları, hata mesajlarını, iplik kopmasını içerir.”
Taiwan Giu Chun (T.C.H)
Taiwan Giu Chun (T.C.H), tığ işi örme işlemini geliştirmek için iki sergi makinesi sundu: çift yataklı çözgülü örme ve tresli örme. Birincisi, yüksek üretim, yer tasarrufu ve daha az bakım sağlayan yanal büzme kumaştan esnek bantlar üretir. Diğer taraftan, tresli örgü makinesi, ayakkabı bağı, ipler, cam ipi ve düz, yuvarlak, üçgen veya dörtgen şeklinde dekoratif fitiller üretir. T.C.H Fabrika Müdürü Vincent Tsai, şu ifadeleri kullandı: “T.C.H’nin sağladığı teknoloji yerden tasarruf eder ve üretimi artırır. Tığ işini geliştirme konusunda uzmanız ve stil, zaman üretimi ve kaliteli ürünlerin sektörümüz için gerçekten önemli olduğunu biliyoruz.”