Trützschler Sürdürülebilirlik ve Dijitalleşmeye Odaklanıyor
Elyaf hazırlama işlemlerinde 1888 yılından beri üretimlerini sürdüren Trützschler, pamuk iplik eğirme hazırlık ve yapay elyaf sektöründe pazar liderleri arasında bulunuyor. Firmanın müşterileri için geliştirdiği tüm çözümler, iplik hazırlama sürecinin tamamını kapsıyor.
Trützschler Grubu ve çalışanları, 130 yıldan fazla bir süredir tekstil makineleri bileşenlerinin, iplik eğirme ve nonwoven/ BCF endüstrisindeki elyaf işleme makinelerinin ve sistemlerin başarılı bir şekilde üretilmesi için çalışıyor.
Trützschler sürdürülebilirlik ve dijitalleşmeye büyük önem veriyor. Firmanın Küresel Pazarlama Başkanı Dr. Bettina Temath ile bir röportaj gerçekleştirdik. Temath, “Hammadde israf etmiyoruz, var olan her iyi elyafı kullandığımızdan emin olmak için geliştireceğimiz bazı çözümler var. “Atık kontrolü” olarak adlandırdığımız bir sistemimiz var. Bu, hammaddelerin çoğundan yararlanma konusunda gereksiz atıklardan gerçekten kaçınmamızı sağlıyor.” dedi.
Trützschler’in odaklandığı öncelikli konular neler ve nasıl bir çalışma yöntemi izliyorsunuz?
Öncelikle iplik, nonwoven kumaş, suni elyaf ve tarak makineleri gibi farklı alt sektörlere hitap eden bölümlerimiz bulunuyor. En büyük bölümümüz olan iplik bölümünde müşterilerin sorunlarını ve karşılaştıkları güçlükleri anlamaya çalışıyoruz. Emek kullanımı, maliyet baskısı, hammadde ile veri yönetimi ve şeffaflığı konularına odaklanıyoruz. Örneğin, kendini optimize eden ve süreci otomatikleştiren akıllı tarak makinesi geliştirdik. Operatör için kullanımı oldukça kolay ve elle yapılan işleri de ortadan kaldırıyor.
Harman hallaçındaki en son yenilik, daha fazla ekonomi ve kalite sunuyor: 2,900 mm veya 3,500 mm genişliğe sahip Portal Balya Açıcı BO-P, balyaların yan yana yerleştirilmelerine izin veriyor ve bunları iki açma rulosu kullanarak paralel olarak işliyor. Bu nedenle, önemli ölçüde daha iyi karışım ve 3.000 kg / saate kadar daha yüksek üretimlerle sonuçlanıyor.
Veri yönetimi ve şeffaflığı konusunda, birçok müşterimiz bakım tarihini tespit edebilmek için sayfalar dolusu ön hazırlıklar yapıp veri toplamak zorunda kalıyordu. Bu girişimle ayrıca dijital çözümler de geliştirmeye çalışıyoruz. Yalnızca dijitalleşmeye ve Endüstri 4.0’a odaklanan bir bölüm oluşturduk. En son gelişmelerimizle, en önemlisi, yeni akıllı kart TC 19i ve yeni dijital izleme ve yönetim sistemlerimizle, sürekli ilerliyoruz.
Geçtiğimiz son 12 ayda, şirketinizin elde ettiği en büyük başarılar nelerdir?
Her şeyden önce akıllı kart sistemini söyleyebilirim. Daha iyi harmanlama kalitesi sağlayan daha geniş bir çalışma genişliğine sahip BO-P, sunduğumuz dijital çözümlerimiz arasında. Trützschler mühendisleri, en yeni dijital düzeltme teknolojisine sahip son teknoloji ürünü düzleştirici cer makinesini geliştirdi. TD 10. Bunları geçen sene Asya’daki ITMA fuarında tanıtmıştık. Avrupa’da ise ilk defa sergiledik. Şirketimizde iplik dışında, nonwoven kumaş ve suni elyaf gibi bölümler de var. Nonwoven kumaşta daha çok sürdürülebilirliğe ağırlık veriyoruz. Suni plastik gibi kimyasal maddelerden yapılan temizlik bezleri de giderek dünyada daha fazla talep görüyor. Temizlik bezlerinin yenilenebilir hammadde ile yapılmasını gerçekleştirmeye çalışıyoruz. Bunun için bio-çözünür plastikler kullanılan süreçler geliştiriyoruz.
İhracat pazarlarınız açısından değerlendirecek olursanız, Türkiye şirketiniz için nasıl bir öneme sahip?
Türkiye bizim için önemli bir pazar. Türkiye’de büyük bir müşteri tabanımız ve uzun soluklu ilişkilerimiz mevcut.
Sürdürülebilirliğe uyum sağlamak adına, imalat sürecinde ne gibi önlemler alıyorsunuz?
Sürdürülebilirlik konusu çok büyük bir öneme sahip. Az önce sözünü ettiğim iplik alanında örneğin, hammaddeden azami verim almaya çalışıyoruz. Hammadde atıklarını sıfırlıyoruz ve bunun için de mevcut elyafın tamamını kullanan, ‘atık kontrolü’ dediğimiz bir çözüm geliştirdik. Bu sayede hammadde kullanımında gereksiz atıklardan kaçınabiliyoruz. Bu hem çevre için, hem de şirket bilançosu için iyi bir şey. Çünkü büyük oranda kaynak tasarrufu sağlıyor. Bir diğer örnek ise etkin enerji tasarruflu temizlik bezleri ve emme sistemleridir. Enerji tasarrufuna da katkıda bulunuyoruz.
Röportaj: Dilek Hayırlı