Türkiye, Nonwoven Kumaş Üretiminde Dış Ticaret Fazlası Veriyor
Nonwoven adı verilen dokunmamış kumaşlar, maske ve tulum gibi medikal tekstillerin ana hammaddesi konumunda yer alıyor. Özellikle pandemi sürecinde medikal tekstile olan talep artışı, nonwoven kumaşa olan ilgiyi de artırdı. Türkiye hem bölgesinde hem de uluslararası arenada nonwoven kumaş sektöründe önemli bir oyuncu haline geldi.
Koronavirüs salgınının ülkemize girdiği 2020 Mart ayından itibaren tıbbi tekstile yönelik yoğun talebi karşılayan Türk üreticileri, bu alanda yeni yatırımlar için teşvikler de alıyor. İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği (İTHİB) Başkanı Ahmet Öksüz, Türkiye’nin nonwoven kumaş üretiminde dış ticaret fazlası verdiği için, maske ve koruyucu kıyafet üreticilerinin hammaddeye erişiminin oldukça kolay olduğunu, ülkenin bu alanda öne çıktığını belirtti. Öksüz, “Yüksek teknoloji isteyen yatırımlara hız veren şirketler, katma değerli ihracata imza atıyor. Tekstil ve hammaddeleri sektöründe ihracatta kg fiyatı 4.2 dolar iken teknik tekstilde kg fiyatı 20 dolara kadar çıkabiliyor.” diye konuştu.
Nonwoven kumaş ihracatı Ocak- Eylül döneminde yüzde 10 Arttı
Teknik tekstillerin bir alt ürünü olan nonwoven kumaşa ilgi ihracat rakamlarına da yansıdı. Türkiye’nin teknik tekstil ihracatına bakıldığında 2021 yılı ocak-eylül döneminde toplam ihracatın %32,3’ünü nonwoven mensucat ürün grubunun oluşturduğu gözlemleniyor. Bu dönemde Türkiye’nin nonwoven mensucat ihracatı %9,9 oranında artarak 571 milyon dolar değerinde gerçekleşti.
Türkiye’nin teknik tekstil ihracatında ilk 10 ülkeye bakıldığında en büyük ihracat pazarının Almanya olduğu görülüyor. Türkiye’nin toplam teknik tekstil ihracatından %9,1 oranında pay alan Almanya’ya Ocak-Eylül döneminde teknik tekstil ihracatı %23,2 oranında azalarak 161 milyon dolar değerinde gerçekleşti. Ocak-Eylül döneminde Türkiye’nin en fazla teknik tekstil ihracatı gerçekleştirdiği ikinci ülke ise toplam ihracattan aldığı %7,3’lük pay ile İtalya oldu. ABD ise Türkiye’nin en fazla teknik tekstil ihracatı gerçekleştirdiği üçüncü ülke konumunda yer aldı.
Tıbbi Uygulamalarda Nonwoven Kullanımı 255 Milyon Dolara Çıkacak
Tıbbi uygulamalarda nonwoven kumaş talebinin 2024 yılında yılda yüzde 3,9 artarak 255 milyon dolara çıkması bekleniyor. Bu tahmin, tıbbi uygulamalarda kullanılan nonwovenların, 2019’daki taraklanmış nonwoven satışlarının yüzde 9’unu oluşturduğunu belirten Freedonia Group’un yeni raporunda yer alıyor.
Tıbbi pazarda, nonwoven kumaşlar, sağlık bakım bezleri, bandajlar ve yatak takımları gibi ürünler dâhil olmak üzere çeşitli tek kullanımlık ürünler üretmek için kullanılabiliyor. Yetişkin inkontinans (idrar kaçırma) ürünleri tüketici pazarına dâhildir. Talep, sağlık hizmeti faaliyetinin hacmi, cerrahi prosedürlerin sayısı, demografik modeller ve hastalıkların ve rahatsızlıkların görülme sıklığı gibi çeşitli değişkenlere bağlıdır.
Carded Nonwovens adlı rapor, 2024’e olan talebin, sağlık bakımı ile ilişkili enfeksiyonlar ve dezenfektan mendiller gibi ürünler arasında sürekli büyümeyi destekleyecek enfeksiyon önleme protokollerinin etkinliği ile ilgili endişelerden kaynaklanacağını söylüyor.
Yaşlı popülasyonda da (65+ yaş) hızlı bir büyüme olacak. Bu da yaşlıların genel nüfusun diğer kısımlarına göre daha fazla sağlık bakımına ihtiyaç duyması nedeniyle tıbbi nonwoven kumaşların kullanımındaki artışa fayda sağlayacak.
Diğer etkenler arasında, yumuşaklık ve emicilik potansiyelleri nedeniyle, nonwoven kumaşların birçok tıbbi uygulama ile uyumluluğu bulunuyor. Tıpkı tüketici ürünlerinde olduğu gibi, sağlık bakım ortamlarında kullanılan birçok kişisel hijyen ürünü, ürün performansını, güvenliğini ve sürdürülebilirliğini iyileştirmek için yeni araştırma ve geliştirmeden geçmeye devam ediyor. Bu, daha yüksek mukavemetli, düşük elyaf tüylenmesi ve daha güvenli kimyasal işlemlere sahip ürünler geliştirmeyi kapsıyor.
Raporda ayrıca, Covid-19 salgınının çeşitli tıbbi malzemeler için talep artışlarının yanı sıra yüzey dezenfektan mendilleri gibi virüsün bulaşmasını sınırlayan ürünlere talep artışlarını nasıl artırdığı da yer alıyor. Bununla birlikte, pandemi, tıbbi pazardaki nonwoven talebine de bazı sınırlamalar getirdi. Pek çok hastane, pandemi yayıldıkça hem virüsün potansiyel bulaşmasını sınırlamak hem de kaynakları hastalığın tedavisi ve sağlık personelini korumaya odaklamak için elektif (aciliyeti olmayan) ameliyatları sınırlamayı seçti.