Türkiye, Tekstil Makine Üreticileri İçin Vazgeçilmez Bir Pazar
Tekstil ve hazır giyim sektörü, ülkemizde gerek ihracattaki %35’lik payı, gerek istihdamın tek başına %11’ini ve GSMH’nin %10’unu karşılaması gerekse toplam sanayi yatırımlarının %25’ini bünyesinde toplaması bakımından Türk ekonomisinin lokomotifi niteliğindedir. Türk tekstil sektörü, 2017 yılında açıklanan verilere göre; 50 binden fazla iş yeri sayısı ve toplam 2,5 milyon çalışanıyla Türkiye’nin en çok ihracat gerçekleştiren 6. sektörü konumunda yer alıyor. Dünyanın en büyük 7. tekstil üreticisi olan Türkiye, hali hazırda AB ülkelerinin de en büyük 2. tedarikçi ülkesi pozisyonunda bulunuyor.
TÜRKİYE, TEKSTİL MAKİNELERİ SEKTÖRÜNDE EN BÜYÜK 4. ALICI ÜLKE KONUMUNDA
Yerli üretimin yetişmediği durumlarda, Türk tekstil üreticileri yatırımları için gerekli makine ve teknolojileri ithalat yoluyla karşılıyor. 2018 Tekstil Makineleri ithalatı rakamları da bunu gösteriyor. Nitekim Türkiye 2018 yılında 1,9 milyar dolarlık tekstil makinesi ithalatına karşılık, 750 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdi.
2018 verilerine göre; Dünya tekstil makineleri ihracatı 27,5 milyar dolarlık bir rakama ulaştı. Türkiye ise en büyük 4. alıcı ülke konumunda yer alıyor. TEMSAD Başkanı Adil Nalbant, “Tekstil makineleri yatırımımız 2 milyar dolar. Bunların bir kısmı Türkiye’de üretilmeyen ya da az üretilen makineler.” diyor.
TÜİK kayıtlarına göre, 2018 yılında ithal edilen 1,9 milyar dolarlık tekstil makinelerinin 523,2 milyon dolarını iplik ve elyafların hazırlanmasında kullanılan makineler oluşturdu. 2. sırada 316,9 milyon dolarla dokuma makineleri, 3. sırada ise 316,1 milyon dolarla düz ve yuvarlak örgü makineleri geldi.
En fazla ithal edilen 4. makine grubu ise tekstil terbiyesinde kullanılan makineler oldu. Bu gruptaki makinelerin 2018 yılı ithalatı 273,6 milyon dolara ulaştı.
TÜRKİYE, İPLİK MAKİNELERİ İTHALATINDA ÇİN’DEN SONRA 2. SIRADA
2018 yılında 3,437 milyar dolarlık ‘Elyafların ve ipliklerin hazırlanmasına mahsus makine’ ithalatı yapıldı. Türkiye, Çin’in ardından 333 milyon dolarlık ithalat ile 2. sırada yer alıyor. Türkiye örme makineleri ithalatında 275 milyon dolar ile 5. sırada, dokuma makineleri ithalatında ise 245 milyon dolar ile 3., boya ve terbiye makineleri ithalatında ise 202 milyon dolar ile 10. ülke konumunda bulunuyor.
‘TÜRKİYE’DEKİ TEKSTİL TERBİYE SEKTÖRÜ DÜNYA LİDERLİĞİNE OYNUYOR’
Türk tekstilinin dinamosu tekstil terbiye sektörü 600 adet fabrikası, bilgi birikimi, üretim kapasitesi ve kalitesi ile doğal elyaf denilen pamuk ve viskon elyaflardan üretilen örme kumaşlarda dünya liderliğine oynuyor. Türkiye her yıl 200-250 milyon dolarlık terbiye makinesi yatırımı yapıyor.
Migiboy Tekstil Yönetim Kurulu Başkanı ve TTTSD (Türkiye Tekstil Terbiye Sanayicileri Derneği) Yönetim Kurulu Başkanı Vehbi Canpolat, “Biz ‘Türkiye’deki tekstil terbiye sektörü dünya liderliğine oynuyor’ sözünü söylerken boşuna demiyoruz. Global pazarda doğal elyaf şeklinde tabir ettiğimiz pamuk ve viskon grubu başta örme kumaş olmak üzere en iyi terbiye edilen yer Türkiye’dir. Bu konuda altyapımız var. Eğer siz bana kapasite olarak sorarsanız, Çin ve Hindistan’dan sonra 600 adet fabrikasıyla 3. ülkeyiz.” diyor.
TEKSTİL SEKTÖRÜNDE YATIRIMLAR HIZ KESMEDEN SÜRÜYOR
2018 yılında tekstil ihracatında Cumhuriyet tarihinin rekorunu kıran Türkiye, 2019 yılı ihracat hedeflerine ulaşmak için yatırımlarına hız kesmeden devam ediyor. Pek çok yerli ve yabancı firma Türkiye’de yaptıkları yatırımlarla ihracata ve ülke ekonomisine katkıda bulunuyor. O firmalardan biri Gama Recycle. Dünyanın en büyük geri dönüşüm iplik kapasitesine sahip olan firma, 2019 sonuna kadar yapacağı yatırımla ayda yaklaşık 6 bin ton pet şişeyi polyester elyafa dönüştürecek.
Yaklaşık 50 yıl önce Elazığ ve çevresinde konfeksiyon perakendeciliğiyle tekstil sektörüne giriş yapan Migiboy Tekstil, önümüzdeki 5 yılda 3 kat büyümeyi hedefliyor. Firma, 100 milyon TL yatırımla, Türkiye’de bulunmayan tekstil hammaddelerinin üretileceği bir fabrika kuracak. Bu yatırımla çalışan sayısı da 750’den 2 bine çıkacak.
DİYARBAKIR’DA 6540 KİŞİYE İSTİHDAM SAĞLANACAK
Diyarbakır Valisi Hasan Basri Güzeloğlu, Diyarbakır Tekstil İhtisas Organize Sanayi Bölgesi’nin altyapı çalışmalarının başladığını ve altyapı ihale ilanının 4 Kasım 2018 tarihindeki Resmi Gazete’de yayımlandığını açıkladı. Ön anlaşmaya varılan firmaya toplam 73 parsel tahsis edilecek. Bu parseller üzerinde 252 milyon liralık sabit yatırım ve 6540 kişilik istihdam sağlanacak.
MANİSA’YA 14 MİLYON DOLARLIK YATIRIM
Manisa / Kula’daki Akar Tekstil, 10 bin metrekarelik alanda toplam 14 milyon lira yatırımla tekstil fabrikası kurarak 750 kişiye istihdam sağlayacak.
İplik sektörünün en büyükleri arasında yer alan Biteks, 2018 yılının ilk yarısında polyester ipliği üretim hattına 2 milyon 247 bin dolar, pamuk ipliği üretim hattına 1 milyon 243 bin dolar olmak üzere toplamda 3 milyon 490 bin dolar makine ve teçhizat yatırımı yaptı.
Yasin Tekstil, Sivas’ta 55 gün gibi kısa bir sürede faaliyete geçirdiği fabrikada ilk etapta 300 kişiye istihdam sağladı. 50 dönüm arazi üzerine ikinci fabrikayı kurmayı planlayan firma, toplam bin kişiye iş imkânı sunacak.
Mardin’in Savur ilçesine bir tekstil firması tarafından, devlet teşviki ve Dicle Kalkınma Ajansı (DİKA) desteğiyle 47 milyon 450 bin TL yatırımla tekstil fabrikası kurulacak. Fabrika, 3 bin kişiye doğrudan istihdam sağlayacak.
Metyx Group, ek 12 bin tonluk cam ve karbon elyaf kumaş örme kapasitesi sağlayan yeni üretim hatları için yatırım yaptı.
Harput Holding ve Hintli ortağı 100 milyon dolarlık yatırımla kullanılmış pet şişelerden iplik hammaddesi olan POY üretme projesini hayata geçirecek. Aylık 2 bin tonluk POY, Bursa Mustafakemalpaşa’da kurulacak yeni tesiste üretilecek.
KİPAŞ VE HONG KONGLU TEKSTİL LİDERİNDEN STRATEJİK ANLAŞMA
Kipaş Tekstil, Unifi Asya Pasifik Limited Şirketi (UAP-Hong Kong) ile Repreve elyaf tedariki için stratejik bir anlaşma imzaladı. Kipaş Holding ayrıca Kahramanmaraş’a 100 milyon dolarlık tekstil fabrikası kurdu.
Kordsa’da ABD’de uzay ve havacılık endüstrisinin yanı sıra gelecek nesil ulaşım araçları için ileri kompozit materyalleri sağlayan bir şirketin % 95,83’ünü satın aldı.
SÖNMEZ HOLDİNG KAPASİTESİNİ ARTIRMAK İÇİN YATIRIM YAPTI
Sönmez Holding, tekstil sektöründe faaliyet gösteren şirketlerinde kapasite ve kaliteyi artırmak amacıyla 86 milyon liralık yatırım gerçekleştirdi. Holding bünyesinde faaliyet gösteren Sönmez Pamuklu Sanayi A.Ş. (SPS) iplik fabrikasının modernizasyonunu sağlayan ilk yatırımla ürün kapasitesi artacak.
YEŞİM TEKSTİL’DEN ÜLKE EKONOMİSİNE İSTİHDAM DESTEĞİ
Yeşim Tekstil, Ağrı’ya 3 yıl içinde gerçekleştireceği 5 bin kişilik istihdam hamlesi ile üretim ve ihracat kapasitesini arttırarak ülke ekonomisine pozitif katkı sağlayacak. Firma, 2019 yılının sonuna kadar Bursa’daki çalışan sayısını da binden 3 bin 500’e çıkaracak.
İstanbul Boyahanesi, yeni yapılan yatırımlarla 2019 yılında dokuma ürünlerin boyama ve terbiye işlemlerinde kapasitesini aylık 2,5 milyon metrekareye çıkarmayı planlıyor.
Sanko Tekstil toplamda 82,944 iğli kompakt iplik makinesine yatırım yaptı. Sanko, yeni nesil bu makineleri kullanan dünya çapındaki ilk firmalardan birisi oldu.
ELAZIĞ’A TEKSTİL FABRİKASI KURULUYOR
Elazığ Organize Sanayi Bölgesi’nde Türkiye’nin en büyük tekstil entegre tesisi için ilk adım atıldı. Saka Anonim Şirketi, Elazığ’da 3 bin 00 kişiye istihdam sağlayacak SAKA Tekstil Fabrikası’nın inşaatına devam ediyor.
GAZİANTEP’E 400 MİLYON EURO’LUK YATIRIM
Türkiye’nin tekstil sektöründeki önemli firmalarından olan Kara Holding, 5 yıl önce hazırladığı proje kapsamında sektörün önemli ham maddelerinden olan lyocell elyafını üretebilmek için toplamda 400 milyon euroluk yatırım yaparak, fabrika kuruyor. Gaziantep’te Türk, İsviçre ve Avusturya ortaklı kurulacak fabrika ile Türk tekstilcinin ihtiyacı olan yıllık 10-12 bin ton lycoll elyaf ucuza karşılanabilecek.
LC WAIKIKI MALATYA’DA 60 DÖNÜMLÜK ARAZİ ÜZERİNE FABRİKA KURACAK
LC Waikiki’nin tedarikçisi olan Taha Giyim Malatya Birinci Organize Sanayi Bölgesi’nde (OSB) 60 dönüm arazi üzerinde 16 bin metrekare kapalı alanda yaklaşık 550 kişilik istihdam sağlayacak bir yatırıma hazırlanıyor. Bu yatırımla yıllık gömlek üretim kapasitesi yaklaşık 2 milyon adede ulaşacak. Şirket, gömlek fabrikası, örme kesimhane ve depo yatırımlarıyla birlikte 2019 yılında 32,2 milyon TL’lik yatırım yapacak.
Dört bölgede altı üretim tesisi bulunan TYH Tekstil, erkek dış giyimine odaklanan bir şirket. Yıllık üretim kapasitesi 20 milyon adet olan TYH Tekstil, 2019 yılında Manisa Akhisar’da ve Ordu’da organize sanayi bölgelerinde yatırım yapmaya hazırlanıyor. Firma, yeni yatırımlarla kapasitesini %15 artırmayı ve iki bölgede toplamda 400 kişilik istihdam yaratmayı amaçlıyor.
ÇALIK DENİM EK YATIRIMA ODAKLANACAK
Çalık Denim, yıllık 44 milyon metre kapasiteyle Türkiye’nin önemli denim üreticileri arasında yer alıyor. 2020 yılı için 60 milyon metre kumaş üretimi hedefi koyan Çalık Denim, bu doğrultuda yatırımlarına devam ediyor. 2018 yılında 44,7 milyon dolarlık yatırım yapan Çalık Denim, 2019’da ek yatırımlara odaklanacak. Bu doğrultuda 8,4 milyon dolarlık yatırım planlanıyor. Yeni yatırımla % 30 kapasite artışı ve 342 kişiye istihdam sağlanması planlanıyor.