“Üyelerimizin Birçoğunun 5-6 Aylık Sipariş Birikimi Var”
Röportaj: Dilek Hayırlı
Fransız Tekstil Makine Üreticileri Birliği (UCMTF) Genel Sekreteri Christian Guinet, yıllık cirolarının pandemi öncesindeki rakam olan 1 milyar euroya ulaştığını söyledi. Sektörü etkileyen olumsuzlukların azaldığını ve üyelerinin 5-6 aylık sipariş birikimi olduğunu hatırlatan Guinet; “Artık olumlu düşünmenin zamanı geldi.” dedi.
Fransız Tekstil Makine Üreticileri Birliği (UCMTF) Genel Sekreteri Christian Guinet ile Tekstil Teknoloji dergimizin ‘Fransa Özel Sayısı’ için bir röportaj gerçekleştirdik. Guinet, röportaja 6 Şubat’ta Kahramanmaraş merkezli meydana gelen ve Türkiye’nin yanı sıra Suriye’yi de etkileyen depremde hayatını kaybedenlere başsağlığı ve yakınlarına geçmiş olsun dileklerini ileterek başladı. Guinet şunları söyledi: “Sorularınızı yanıtlamadan önce, 6 Şubat’ta Türkiye ve Suriye’yi vuran korkunç depremlerde hayatını kaybedenlerin ailelerine, tüm üyelerimiz ve tabii ki şahsım adına en içten taziyelerimizi sunmak istiyorum. Özellikle Gaziantep’te çok sayıda müşterimiz var, onlar sadece müşteri değil aynı zamanda ortaklarımız ve dostlarımız. Aldığımız bilgilere göre; çalışanların direncine hayran kaldığımızı söylemekle yetinebilirim. Birçok fabrika inanılmaz bir hızla işlerine geri döndü. Depremde hayatını kaybedenlere en iyi saygı duruşu bu olabilir!”

Christian Guinet, Fransız Tekstil Makine Üreticileri Birliği (UCMTF) Genel Sekreteri
Öncelikle, 2022 yılı Fransız tekstil makine üreticileri için nasıl geçti? Bunu makine üretimi, makine satış rakamları ve büyüme rakamları ile açıklayabilir misiniz?
2022 yılında satışlarımız ‘pandemi öncesi normal’ döneminde olan 1 milyar euroluk yıllık ciroya tekrar ulaştı. 2023’ün başında sipariş defterlerimiz oldukça iyi durumda. Üyelerimizin çoğunun yaklaşık 5 ila 6 aylık bir sipariş birikimi var ancak bazı ters rüzgârlar esmeye devam ediyor. Enflasyon nihai tüketicilere zarar veriyor. Tekstil fabrikalarının üretim seviyelerini düşürmesi yedek parça satışlarımızı ve önleyici bakımlarımızı doğrudan etkiliyor gibi görünüyor. Bununla birlikte üyelerimiz, müşterilerine yerel ortaklar kadar yakın olmak istediklerinden küresel hizmet ağlarını geliştirmeye devam ediyorlar. Yeni siparişlerle ilgili olarak ITMA’da sergileyeceğimiz yeni ekipmanların yılın ikinci yarısında çok olumlu bir etkisi olacağına inanıyoruz.
“Hazır Giyim, Ev Tekstili ve Halı Üretimi Artacak”
Fransız tekstil makine üreticilerinin Türkiye’ye ihracat oranı nedir? Sırasıyla en çok ihraç edilen makineler hangileridir?
Türkiye uzun yıllardır bizim en önemli ikinci pazarımız konumunda yer alıyor. Birçok Türk müşterimizle çok yakın ortaklıklarımız var. Müşterilerimiz ve üyelerimiz çoğunlukla uzun vade odaklı girişimciler tarafından yönetilen KOBİ’ler olduğu için birbirimizi çok kolay anlıyoruz. Uzun vadede, dünya nüfusu ve ekonomik büyümeyle birlikte hazır giyim, ev tekstili ve halı üretiminin artacağına ve birçok yeni uygulamanın teknik tekstil sektörünü besleyeceğine inanıyoruz. Bu durumda hem müşterilerimizin büyümesine ayak uydurmak hem de fabrikalarını modernize etmek için yeni ekipman yatırımlarına ihtiyaç duyulacak. Bu büyümenin sürdürülebilir olması için çok daha fazla geri dönüşüme ihtiyacı olacak ancak geri dönüşüm de en az geleneksel sektörler kadar ekipmana ve iş gücüne ihtiyaç duyan başlı başına yeni bir sektör. Türkiye’de müşterilerimiz ağırlıklı olarak Bursa ve Gaziantep’te bulunan konfeksiyon ve halı sektöründe hizmet veriyor.
Enerji krizi, Rusya-Ukrayna Savaşı, hammadde fiyatlarındaki artış vb. sorunlar diğer tüm sektörleri olduğu gibi tekstil makineleri sektörünü de etkilemektedir. UCMTF üyesi firmalar bu krizlerden nasıl etkileniyor? Firmaların bu süreçle ilgili yol haritası hakkında okuyucularımıza bilgi verebilir misiniz?
Savaş, lojistik aksaklıklar, yüksek enerji fiyatları, enflasyon ve yüksek faiz oranları en önemli gündem konularını oluşturuyor. Her şeyin karmaşık ve zor göründüğü zamanlarda iyi haberler de geliyor. Lojistik aksaklıklar önemli ölçüde azalıyor gibi görünüyor. Ulaşım fiyatları normal seviyelere geri dönüyor. Enflasyon zirvesi geride kalmış görünüyor ya da en azından düzleşiyor. Faiz oranları hâlâ yükseliyor olsa bile hızı daha da düştü. O halde olumlu düşünmenin zamanı gelmiş olabilir.
“Daha Küçük Hatta Niş Pazarlara Odaklanıyoruz”
Dünya tekstil makine üreticilerinin ihracat pazarlarında ne tür değişiklikler olacak? Fransız tekstil makine üreticileri bu pazarlara yönelik bir çalışma yürütüyor mu?
Özellikle uzun elyaf eğirme (yün, akrilik…), iplik bükümü ve kontrolü (teknik iplikler dâhil), space-dyeing, halı iplikleri için ısı ayarı, halı sistemleri, ağartma ve hidro-ekstraktör ekipmanları, boyama ve terbiye, terbiye işlemleri için keçeler ve kayışlar, hassas işleme ve tekstil ERP’de güçlüyüz.
Müşterilerimiz, kendi pazarlarının taleplerine giderek daha hızlı uyum sağlamak, sıfır hatalı ve daha az çevresel ayak izine sahip yeni ürünler sunmak zorunda. Bu durumda bizden esnek ekipmanlar ve birçok hizmet almaları gerekiyor. Üyelerimizin, küçük siparişler için bile ihtiyaç duyulan ekipmanları tasarlamak, üretmek ve hizmet vermek için çevik olmaları gerekiyor. Kitlesel pazar üretimleri için raf dışı ekipmanlar sunmak bizim stratejimiz değil. Daha küçük ve hatta niş pazarlara odaklanıyoruz. O zaman ekipmanlarımızı müşterilerimizin özel ihtiyaçlarına göre uyarlamaya hazır olmalıyız. Bunu endüstriyel fiyatlarla yapmak için tasarım ve üretim kapasitelerine sahip olmalıyız. Uzun yıllardır stratejimiz bu yönde, dolayısıyla müşterilerimizin çoğu uzun süredir ortağımız.
Özellikle enerji kriziyle birlikte sürdürülebilir ve çevre dostu üretim vurgusu ağırlık kazanmaya başladı. Birliğinize üye Fransız firmaların yeni dönemde ürün geliştirirken öncelikleri neler olacak?
Sürdürülebilirlik ile alakalı gelişmelerle ilgili olarak talep son tüketicilerin kendilerinden geliyor. Tanınmış küresel markalar, küçük markalar gibi bu trendi takip etmekle yetinemez, lider olmak mecburiyetindedirler. Daha sonra kendi tedarikçileri, tekstil (kumaş) üreticileri kendi üretim süreçlerini adapte etmek zorunda. İşte bu noktada, ekipman üreticileri olarak bizim kendi sorumluluklarımız var. Ekipmanlarımızın yeni tasarımı sayesinde enerji, su, kimyasal, hammadde tasarrufu sağlayabiliyoruz.
Uzun vadede bunun şirketlerimiz üzerinde olumlu bir etkisi olacağını düşünüyorum. Sadece bir örnek: üyelerimizden biri, birkaç gün önce, bir müşterisiyle hesapladığı bir ekipmanın değiştirilmesinden elde ettiği enerji tasarrufunu bana gösterdi. Teklif ettiği ekipmanın geri ödemesi, müşterinin fabrikasında kurulu olan makineye kıyasla bir yıldan daha azdı! Sattığımız ekipmanlar uzun yıllar çalışabilir ancak eski ekipmanlar enerji verimli değil. Yeni yatırımların geri dönüşü çok hızlı oluyor, bunun yatırım yapmak için gerçek bir argüman olduğuna ve ardından yeni ekipmanlar satmamız için ek bir şans olduğuna inanıyorum.
Sürdürülebilirlik konusunda da UCMTF’nin yeni üyesi Hemp-Act’i tanıtabilir miyim? Bildiğiniz gibi, CO2 depoladığı için kenevir, sürdürülebilir bir tekstil geleceği için çok umut verici bir elyaftır. Bu nedenle HEMP-ACT’in derneğimize katıldığını ve ürünlerini ITMA’da ‘Start Up Valley’ alanında sergileyeceğini duyurmaktan özellikle mutluyum. Kenevir yetiştirmek ve dönüştürmek için eksiksiz ve modüler bir çözüm sunuyorlar.
2023 yılında dünya tekstil sektörü ve özellikle tekstil makineleri sektörü ile ilgili beklentileriniz nelerdir?
2023 bir ITMA yılı. Evet, ITMA 2023’ün harika bir fuar olacağı kesin. ITMA organizatörlerinden az önce bazı istatistikler aldım. 120.000 m2 fazla alan rezerve edilmiş ve başka yer kalmamış. Bu, Barselona’daki ITMA 2019’un son rakamlarından (pandemi patlak vermeden önce) yaklaşık %10 daha fazla. Bu artış katılımcı sayısından değil birçok katılımcı tarafından rezerve edilen daha büyük stantlardan kaynaklanıyor. Bunun, olumlu düşündükleri ve gösterecek çok sayıda ekipmana sahip oldukları anlamına geldiğini varsayabiliriz. Elbette birçok iyileştirme ve aynı zamanda oldukça fazla sayıda çığır açan teknolojiyi göreceğiz. Bu oldukça heyecan verici bir durum, bekleyip görelim!
2023 fuarların yoğun olduğu bir yıl olacak. Birliğinize üye Fransız şirketler ITMA 2023 fuarlarına nasıl hazırlanıyor?
Aslında ITMA’ya hazırlıklı olmak, fildişi kulelerden değil, müşterilerimizle yakın bağlantı içinde sürekli bir Ar-Ge çabası sürdürmek anlamına geliyor. Stratejimiz, uzun vadeli bir perspektifle müşterilerimizin yararına yakın çalışan yetenekli ekiplere sahip olmak. Ayrıca sınıfının en iyisi hizmeti sunmalı ve müşterilerimizi mümkün olduğunca sık ziyaret etmeliyiz. ITMA büyük bir fırsat olacak ancak daha pek çok fırsatımız var: yerel acentelerimiz veya iştiraklerimiz, Fransa’dan seyahat eden satış müdürlerimiz, ITM gibi fuarlar, Bursa ve Gaziantep’te olduğu gibi düzenlediğimiz seminerler…
Milano’da 27 katılımcı Fransa’dan ve bunların çoğu UCMTF üyesi.
Salon 2’de sensör uzmanı Fıl Control, elektro-mekanik, optik, endüktif ve yansıtıcı teknolojileri kullanarak en son gelişmelerini gösterecek.
Salon 3’te, ısı ayarlama çözümleri sağlayıcısı Superba, bir robot tarafından desteklenen yepyeni bir otomatik düğümleme sistemini tanıtacak.
Uzun kesikli elyafların işlenmesinde dünya çapında uzman olan NSC, yeni bir flyer makinesi ile geri dönüyor.
Salon 11, Alliance, küçük miktarlarda yüksek değerli kumaşları boyamak için çok su ve enerji tasarruflu bir ekipman gösterecek. Doğal boyama ekipmanları da ilgi çekici olacak. Umarım diğer tüm Fransız katılımcılar onlardan bahsetmediğim için beni affederler. Hepsi Milano’da müşterilerimizi ağırlamak için bekliyor olacaklar.