Boyama ve Terbiye İşlemlerinde Dönüm Noktası
Proses ve tesis yerleşimindeki değişiklikler Indigo, VAT, Reactive, Sulfur, Direct ve Pigment boyaları uyarlanmış formülasyonlar yardımı ile Selülozik/Lyocell çözgü ipliği ve kumaşları üzerine patentli RotoDyer sprey boyama kullanılarak uygulanacak ve sürekli şekilde sabitlenecek.
Temassız sprey uygulaması ayrıca birbirine çok yakın tonlardaki optik parlatıcıların, sabitleme ve fonksiyonel kimyasallarının, özel nötralizasyon ajanlarının ve oksidasyon kimyasallarının daha önceden belirlenmiş uygulamalarına olanak sağlıyor. Karbon emisyonunda önemli bir azalma da görülüyor. Sürdürülebilirliğin pazarlanabilir hale getirilme hikâyesi gerçeğe dönüşüyor.
INDIGO
Indigo çözgü ipliği püskürtme işleminde standart indirgeyici ajan olarak HydroBlue®90 kullanılıyor. Seçilen özel yardımcı maddeler, teknede bir tabaka oluşumunu engelliyor ve indirgeyici ajanı ve Indigo boyasını havadaki oksijenden koruyor. Buharlamayı eski usül klasik havalandırma ile birlikte kullanma fikri sprey ünitelerinin esnekliğini arttırıyor.
REACTIVE
İplik ve kumaş için yeni geliştirilen PS2 Emdirme-Spreyleme-Buharlama süreci, renk derinliği sınırlamasını ortadan kaldırarak Reactive boyalar kullanılarak düşük tuz seviyeleri ile sürekli şekilde boyanmalarını sağlıyor. Boyaların difüzyon sürecindeki davranışları Cold Pad Batch yöntemi ile boyanmış malzemeler ile karşılaştırılabilir düzeydedir. Bu sayede, klasik emdirme-kurulama-kimyasal emdirme-buharlama sürecinde normalde kullanılan ara kurutma işlemi artık kullanılmıyor. Bu da önemli ölçüde enerji tasarrufuna ve çok daha düşük yatırım maliyetleri elde edilebilmesini sağlıyor.
Dokuma Kumaş Üzerine REACTIVE ve VAT Boyamada Devrim
PS2 Emdirme-Spreyleme-Buharlama Süreci Şubat 2019’da Pakistan’ın Lahor şehrindedi Nishat Dokuma Fabrikası’nda başarıyla kullanılmaya başladı. Bu arada, yaklaşık 5 milyon metre kumaş önemli ölçüde kimyasal madde tasarrufunun yanı sıra tuz ve karbon emisyonlarının hatırı sayılır ölçüde azaltılmasıyla üretildi.
PIGMENT
Bunlara ek olarak, pigment preparatlarını kullanarak Denim için yeni bir banyolama veya diğer bir deyişle tek banyo ile Pigment boyama yöntemi geliştirildi. Bu yöntem Denim endüstrisi ve perakendecilerinden muhteşem geribildirimler aldı. Yardımcı bir paket ile birlikte kullanılan bu yöntem sürdürülebilir bir çözgü ipliği ‘düşük su boyama’ yöntemini teşvik ediyor.
SULFUR
Archroma’dan temin edilen önceden indirgenmiş minimum sülfür içeriğine sahip sıvı Sulfur boya serisi gelişmiş sprey boyama ile birlikte başarıyla kullanılarak çözgü ipliği boyama sürecinde su tasarrufunda önemli avantajlar sağlıyor.
Patentli RotoDyer Püskürtme Uygulaması
Yüzey işlevselleştirilmesi için kumaşın sadece tek yüzüne minimum olarak yaklaşık %12 -% 35 oranında birleştirici uygulanıyor. Çözgü ipliği boyama/terbiyeleme için, %50-70 arasında veya daha da fazla birleştirme oranları kolayca gerçekleştirilebiliyor. Sprey haşıllama sürecinde kullanılması için yeni Bio-Polimerler de Ar-Ge geliştirme aşamasındadır.
Sprey boyama gelecekte yoğun olarak kullanılacak bir teknoloji ve köklü sistemlerin yerini alacak gibi görünüyor. Küçük parti ebatlarında bile mümkün olan en yüksek esnekliği gösteriyor. Temassız sprey uygulaması kir, tüy, gres, vakslar, kalıntı yüzey aktif cisimleri veya alkalilerin sprey çözeltisi içine sürüklenmesini önlüyor. İplik veya kumaş, ezilmelerden kaynaklanan mekanik gerilime maruz kalmıyor ve bu nedenle kılcal yapılarında herhangi bir değişiklik olmuyor. RotoDyer sprey teknolojisi ‘sıfır atık’ konseptlerini (örn. INDIGO filtreleme/geri dönüşüm süreçleri) destekliyor ve aynı zamanda ekonomik ve sürdürülebilir bir yeniliktir (BAT). Bu özellikleri sayesinde çözgü boyama ekipmanı için alan gereksinimi ve yatırım maliyetleri önemli ölçüde azalıyor.
Selülozik/Lyocell lifler için yaygın olarak kullanılan tüm boya sınıfları temassız bir şekilde uygulanabiliyor ve daha önce kullanılmamış tamamen yeni kombinasyon olanakları bulunuyor.