Ev Tekstilinde Genç Tasarımcılar Geleceğe Yürüyor
Uludağ Tekstil İhracatçıları Birliği (UTİB) tarafından bu yıl onuncusu düzenlenen Türkiye Ev Tekstili Tasarım Yarışması’nda finale kalan birbirinden değerli projeler arasında dereceye giren yarışmacılar düzenlenen törenle ödüllerini aldı.
UTİB tarafından bu yıl onuncusu düzenlenen Ev Tekstili Tasarım Yarışması’nda ödüller sahiplerini buldu. Alanlarında uzman jüri üyeleri tarafından belirlenen on finalist arasından dereceye giren proje sahipleri online olarak düzenlenen programla ödüllerini aldı. Moderatörlüğünü Gazeteci Funda Karayel’in yaptığı, T.C. Ticaret Bakan Yardımcısı Rıza Tuna Turagay ve Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı İsmail Gülle’nin de konuk olduğu programda jüri üyelerinin değerlendirmeleri ile Feel the Textures Projesi ile Dilara Övet birinci, Ecoprint Projesi ile Berna Acar ikinci ve Fungi Projesi ile Ayşe Katılmış üçüncü oldu.
Bugüne kadar düzenlenen bu yarışmadan 132 kişi ödül aldı, 10 kişi yurt dışında eğitim hakkı kazandı.
“Dünyada artık sürdürülebilirlik ve sorumlu üretim-tüketim revaçta”
T.C. Ticaret Bakan Yardımcısı Rıza Tuna Turagay, tasarım yarışmalarının tekstil ve hazır giyim sektörünün gelişimi açısından önemine vurgu yaparak ev tekstil sektörünün ihracatımıza verdiği katkıyı değerlendirdi. Turagay, Türkiye’nin 2019 yılında 2.4 milyar dolarlık ev tekstili ihracatı gerçekleştirdiğini belirterek “2020 yılının ilk on ayında 1,6 milyar dolarlık ihracatımız oldu. Yüzde 9.8’lik bir düşüş var ancak mart, nisan, mayıs dönemi ile haziran, temmuz, ağustos dönemini karşılaştırdığımızda ev tekstili ihracatımızda yüzde 75’lik artış var. 2018 yılından bu yana gerçekleştirdiğimiz en yüksek aylık ihracatı, 241 milyon dolar ile geçtiğimiz eylül ayında gerçekleştirdik. Artık dünya sürdürülebilirlik ve sorumlu üretim-tüketime gidiyor. Tasarımı yapabilen, modasını ortaya koyabilen ve tasarımla bir şekilde ürünü birleştirebilenler bu dönemde başarılı olabiliyor. Ev tekstili bizim çok güçlü olduğumuz bir alan, dünya rakamlarına baktığımızda dünyada dördüncü sıradayız. Dünyadaki ihracat içindeki toplam pazarda 50.4 milyar dolar ile yüzde 4.1’lik paya sahibiz. Ev tekstilinde ürünlerimizi gelişmiş ülkelere rahatlıkla satabiliyoruz. Bu potansiyelimizi en iyi şekilde değerlendirmeliyiz.” dedi.
10 Yıldır Dereceye Giren Tasarımcıların Yüzde 97’si Sektörde Çalışıyor
Programın açılış konuşmasını yapan UTİB Yönetim Kurulu Başkanı Pınar Taşdelen Engin, yarışmanın düzenlendiği on yıl boyunca dereceye giren gençlerin yüzde 97’sinin tekstil sektöründe, tasarım alanında çalışmaya başlamasının kendilerini mutlu ettiğini söyledi. Pınar Taşdelen Engin, “Bu yarışmayı gerçekleştirirken hedefimiz tekstil tasarımı okuyan arkadaşlarımızın kariyer planları içerisinde ev tekstilinin de düşünmelerini sağlamaktı ve bu konuda başarılı da olduk. Üç öğrencimiz ödüle layık görüldü ancak on finalistimiz de çok şanslı, verdiğimiz eğitimleri çok güzel değerlendirdiler. UTİB olarak düzenlediğimiz eğitimlerimizi artık tamamen eğitim ödüllerine çevirdik. Öğrencilerin eğitimine yapılan yatırımın gerçekten en büyük ödül olduğunu düşünüyoruz.” diye konuştu.
“Genç tasarımlarımızın hayalleri geleceğimizi oluşturacak”
Yarışmanın bu yıl ‘Sürdürülebilirlik ve Sorumlu Üretim-Tüketim’ temasıyla gerçekleştirilmesinin önemli olduğuna değinen TİM Başkanı İsmail Gülle, “Önümüzdeki dönemde önemi daha da artacak bir şekilde sürdürülebilir bir üretim ve ihracat süreci yürütmemiz ve bizim bu sorumluluğumuzu daima yaşatmamız gerekiyor. Bu manada ev tekstili sektörünün de ciddi bir yol aldı. TİM olarak dış ticaret fazlası veren bir Türkiye sloganı ve hedefiyle çıktığımız bu yolda emin adımlarla yürümemizi sağlayan sektörümüzün başarılarını tebrik ediyoruz. Gençlerimizin düşüncelerini, hayallerini, tasarımlarını dikkate almayan sektörlerin geleceğinin sınırlı olduğunu biliyoruz. Bizler gençlerimizin katkıları ile dünyanın birçok bölgesindeki üreticilerle kolaylıkla rekabet edebiliyoruz. Artık ‘Made in Turkey’ logosunu ürünlerimize gururla koymak ve bu logoyla ürünlerimizi satmak en büyük hedefimizdir.” şeklinde konuştu.