“Fuarın İlk İki Gününde Büyük Siparişler Aldık”
Rieter Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO’su Thomas Oetterli, “Türkiye’nin tekstil sektöründeki öncü rolü, ITM Fuarı’nı uluslararası yenilik merkezi haline getiriyor. Yüksek verimlilik arayışında olan Türk müşterilerimiz, son teknolojiyi keşfetmek için fuara akın ediyor. Bu ilgi, tüm dünyadan potansiyel müşterilerin ilgisini de çekiyor.”
Merkezi Winterthur, İsviçre’de olan Rieter, kesikli elyaftan iplik üretimi konusunda dünyanın önde gelen sistem tedarikçilerinden biri. 225 yılı aşkın deneyimiyle doğal ve suni ve sentetik elyafları verimli bir şekilde ipliğe dönüştüren son teknoloji makineler, sistemler ve bileşenler geliştiren ve üreten Rieter, ITM 2024 Fuarı’nda ziyaretçilerini ağırladı. Şirket Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO’su Thomas Oetterli ile yaptığımız röportajdan öne çıkan başlıklar şöyle:
ITM 2024’te öne çıkardığınız ürünler ve bu ürünlerin kullanıcılarına sağladığı avantajlardan bahsedebilir misiniz?
Bence dünya gitgide değişiyor. Herkes işgücü kıtlığından, işgücü maliyetlerinin artmasından bahsediyor. Bu nedenle odaklandığımız konuların ilki; iplik tesislerinin dijitalleştirilmesi, ikincisi ise; optimizasyonudur. Ayrıca teknoloji liderliği oluşturma amacıyla bu ürünleri geliştiriyoruz. Şu anda en bilinen ünitemiz çok yüksek kapasitede üretim yapabilen RoboSpin cihazımız.
ITM 2024 Fuarı’nın bu yılki sloganı ‘Geleceği Keşfet’. Tekstil sektörünün geleceği için öngörüleriniz nelerdir?
Benim düşünceme göre; dijitalleşme ve otomasyonun yanı sıra, geleceğin asıl ana konusu sürdürülebilirlik. İplik tesisleri veya üretimi hakkında konuştuğumuzda, asıl meselenin geri dönüşümle ilgili olduğunu görüyoruz. Çünkü hem üretim sırasında hem de tüketim sonrasında ortaya çıkan atıkları geri dönüştürerek daha iyi bir dünya için çabalamalıyız.
Makine sektörünün geçtiği bu sancılı dönemde ITM 2024 endüstri için neden bu kadar önemli? Firmanızın ITM 2024’ten beklentileri neler?
Tekstil sektörü inişler ve çıkışlar yaşıyor olsa da son iki yılda düşüş hâkimdi. Bu durum dibe vurduğumuz anlamına geliyor ve artık sadece yükseliş söz konusu olmalı. ITM 2024 için heyecanlıyız çünkü Türkiye tekstil için önemli bir pazar. Büyük bir yerel talebin yanı sıra Avrupa gibi önemli pazarlara da yakın olması Türkiye’yi bu fuar için ideal bir yer haline getiriyor.
Fuarın İstanbul’da düzenlenmesi ve dün fuarın ilk günü olmasına rağmen 74 farklı ülkeden ziyaretçinin olması firmanızı nasıl etkiliyor?
Türkiye’nin tekstil sektöründeki öncü rolü, ITM Fuarı’nı uluslararası yenilik merkezi haline getiriyor. Yüksek verimlilik arayışında olan Türk müşterilerimiz, son teknolojiyi keşfetmek için fuara akın ediyor. Bu ilgi, tüm dünyadan potansiyel müşterilerin ilgisini de çekiyor. Türkiye, bu alanda deniz feneri görevi görüyor ve burada da bizi ziyaret eden birçok farklı ülkeden müşterimiz olduğu için çok mutluyuz.
Fuarda imza attığınız yeni iş birlikleri oldu mu? ITM 2024 şu ana kadar beklentilerinizi karşıladı mı?
Şahsen söyleyebilirim ki, İstanbul gerçekten harika bir şehir. Profesyonel perspektiften de iyi bir başlangıç yaptık diyebilirim. İkinci gün çok daha motive ediciydi ve bu iki gün içinde ilk büyük siparişlerimizi aldık bile. Bu bizi çok, çok mutlu ediyor, gururlanıyoruz.






