GarmentTech İstanbul Fuarı Sektörümüz için Bulunmaz Bir Fırsat ve Ticaret Potansiyeli Yaratacak
KOMİD Başkan Yardımcısı Tuncay Koru, “Özellikle 2023 yılının ikinci yarısından sonra başlayan global durağanlığın 2025 bahar aylarında yerini yeniden büyümeye bırakacağı yönünde beklentiler var. 25-28 Haziran 2025 tarihleri arasında gerçekleşecek olan GarmentTech İstanbul Fuarı sektörümüz için bulunmaz bir fırsat ve ticaret potansiyeli yaratacak.” dedi.
2020 yılında kurulan Türk Konfeksiyon Otomasyon Makine İmalatçıları Derneği (KOMİD); Türkiye’nin önde gelen ve en güçlü konfeksiyon makine, otomasyon, ekipman, yazılım ve sistem üreticilerinden oluşan, sürekli teknolojik ilerlemeye adanmış gönüllü bir iş örgütü olarak hizmet veriyor.
KOMİD Başkan Yardımcısı Tuncay Koru, son dönemde tekstil ve konfeksiyon sektöründe yaşanan gelişmeleri değerlendirdi. Yurt dışındaki fuarların katılımcı ve ziyaretçi sayılarının düştüğünü söyleyen Koru, bu durumun Türkiye’de organize edilen tekstil, konfeksiyon ve teknoloji fuarları için büyük bir fırsat yarattığını dile getirdi. Tuncay Koru’nun açıklamalarından öne çıkan başlıklar şöyle:
“Avrupa’daki Fuarların Katılımcı ve Ziyaretçi Sayısı Düştü”
Covid-19 pandemisinden sonra dünyada çalışma alışkanlıklarından, gündelik yaşam şekillerine, tasarruf ve tüketim trendlerinden seyahat ve ticaret trendlerine kadar pek çok alanda değişiklikler yaşandığını dile getiren Koru, “Bu değişimlerden etkilenen lokomotif sektörler arasında tekstil, konfeksiyon, turizm ve fuarcılık sayılabilir. Özellikle Avrupa fuarcılık sektörü, pandemi sonrasında kan kaybedenler arasında yer aldı. Örneğin Covid-19 pandemisi sonrasında Messe Frankfurt’un düzenlediği Texprocess Fuarı’ndaki katılımcı firma sayısında %25’i aşan bir azalma gerçekleşti. Öte yandan pandemi sonrasında katılımcı sayısına paralel olarak toplam stant metrekareleriyle beraber ziyaretçi sayılarında da gözle görülür derecede düşüşler yaşandığına şahit olduk.” dedi.
“Vize Kısıtlaması Fuarları Olumsuz Etkiliyor”
Messe Frankfurt’un Texprocess ile aynı anda düzenlenen Techtextil Fuarı nedeniyle ziyaretçi rakamlarında düşüş açıklamadığını söyleyen Koru, iki fuara katılım gösterdiklerini ve fuar alanı girişlerinde hiç sıra oluşmadığına dikkat çekti. Fuar süresince katılımcı stantlarına gelen ziyaretçi sayısında bariz bir azalma olduğunu ifade eden Tuncay Koru, “Bu gerilemenin nedenlerinden biri; özellikle Alman hükümetinin en büyük tekstil ve konfeksiyon üreticisi olan ülkelerden Hindistan, Pakistan ve Bangladeş’in yanı sıra Kuzey Afrika’dan gelen ziyaretçilere uyguladığı vize kısıtlamaları. Bunun yanı sıra pandemi sonrasında uluslararası ulaşım ve konaklama fiyatlarında yaşanan enflasyonun da katılımcı ve ziyaretçi sayılarının düşmesine etkileri olduğu anlaşılıyor.” diye konuştu.
Bu gelişmelerin konfeksiyon imalatında en büyük 6 ülkeden biri olan Türkiye’de organize edilen tekstil, konfeksiyon makine ve teknoloji benzeri fuarlar için bir fırsat oluşturduğuna dikkat çeken Koru, “Bu fırsat Türkiye’deki fuarların Avrupa’daki benzerlerinin uluslararası gösterge-fuar statüsünü ele geçirmesidir.” yorumunu yaptı.
“İstanbul’umuzun Engin Konaklama ve Gastronomi İmkânlarıyla Ziyaretçi Sayısı Zirve Yapacak”
Tuncay Koru sözlerini şöyle sürdürdü: “Söz konusu fırsatın geniş çaplı yansımasıysa gerek fuar ekonomisinin ulaşım, konaklama ve benzeri sektörlere olağan ve bilinen katkılarının yanı sıra özellikle biz Türk Konfeksiyon Makine ve Otomasyon üreticilerinin global çaptaki müşterileriyle, bir spor terimiyle ‘’Home Field’’ da, yani kendi evinde buluşacak olmasıdır. Sözü geçen saha avantajı yurt dışında yapılan fuarlara nazaran yerli üreticilerin çok daha düşük maliyetlerle, daha büyük metrekarelerde ve çok daha fazla çeşitle müşterileriyle buluşabilecek olmasıdır. Bundan daha da önemli olan ise; aynen 2024 ITM Uluslararası Tekstil Makineleri Fuarı’nda olduğu gibi Avrupa’da gerçekleşen muadil fuarlara nazaran daha fazla sayıda ülkeden çok daha fazla ziyaretçiyle buluşma potansiyeli olacaktır ki bu da Konfeksiyon Otomasyon Makine İmalatçıları Derneği üyeleri için artan ihracat potansiyeli anlamına gelecektir. Ülkemizin Avrupalı komşularına nazaran yabancı ziyaretçilere uyguladığı ülkeye giriş kolaylığı yanı sıra bir turizm başkenti, uluslararası ticaret ve yatırım cazibe merkezi olan İstanbul’umuzun engin konaklama ve gastronomi imkânlarıyla ziyaretçi sayısı zirve yapacaktır.
Tüm bu gelişmeler 25-28 Haziran 2025 tarihleri arasında gerçekleşecek olan GarmentTech İstanbul Konfeksiyon, Nakış Makineleri Yedek Parça ve Yan Sanayi Fuarı, sektörümüz için bulunmaz bir fırsat ve ticaret potansiyeli yaratacaktır. Bu fuarın 30 yılı aşkın fuarcılık tecrübesine sahip olan ve Uluslararası Tekstil Makineleri Fuarı ITM’i bir dünya markası haline getiren Teknik Fuarcılık tarafından İstanbul Fuar Merkezi (İFM)’ nde organize edilecek olması da gerek fuar organizasyonun hatasız ve eksiksiz olması gerekse fuar alanının şehrin merkezinde olması bakımından operasyonel bir verimlilik de sağlanacağı anlamına geliyor.
Yukarıda bahsi geçen tüm pozitif gelişmeler derneğimiz KOMİD’in gerek Merkez Yürütme Kurulu’nda gerekse tüm üyeleri tarafından olumlu ve heyecan verici olarak değerlendiriliyor. Özellikle 2023 yılının ikinci yarısından sonra başlayan global durağanlığın 2025 bahar aylarında yerini yeniden büyümeye bırakacağı yönünde beklentiler var. GarmentTech İstanbul Fuarı’nın doğru ellerde olduğu kadar zamanında ve doğru yerde yapılıyor olması da gelecek yılın sektörümüz için altın bir yıl, gelecek ilk baharın hep beklenen o başka bahar olacağı yönündeki beklentimizi de kuvvetlendiriyor.”