“ITM Fuarı, Türkiye Pazarındaki Kararlılığımızı Göstermek için Paha Biçilmez Bir Fırsat”
Röportaj: Özge Çağıl Sütcü
Karl Mayer Genel Müdürü Toros Greenhalgh: “ITM Fuarı, önde gelen uluslararası etkinliklerimizden birini temsil ediyor. Bu fuar, bölgedeki çok sayıda yenilikçi ortağımızla birlikte teknolojiyi ilerletme ve Türkiye pazarında iş birliklerini geliştirme konusundaki kararlılığımızı göstermek için paha biçilmez bir fırsat sunuyor.” dedi.
Çözgülü örme ve düz örme, teknik tekstiller, dokuma için çözgü hazırlama ve dijitalleştirme alanlarında dünya çapındaki önemli üreticilerden olan Karl Mayer, yeni çözgü makineleri ve akıllı yazılım çözümleriyle yatırım yapmaya devam ediyor. Tekstil Teknoloji dergisi olarak ‘Almanya Tekstil Makineleri Endüstrisi’ özel sayımız için Karl Mayer Türkiye Genel Müdürü Toros Greenhalgh ile röportaj gerçekleştirdik. İlk röportajını Tekstil Teknoloji dergisine veren Greenhalgh, ITM 2024 hazırlıklarından ve sergileyecekleri ürün portföyünden detaylar paylaşarak, Türkiye pazarındaki faaliyetlerini aktardı.
2023 yılı şirketiniz için nasıl geçti? Üretim hacminiz, siparişleriniz ve ihracat pazarlarınız açısından değerlendirebilir misiniz?
2023 bizim için pek çok zorlukla dolu bir yıl oldu. Her şeyden önce zayıflayan küresel refah eğilimi nedeniyle tüketici duyarlılığının gölgelenmesi bizlere sıkıntılar yarattı.
Satın alma konusundaki tereddüt yeni makine faaliyetlerimizi etkiliyor çünkü daha az tekstil tüketimi aynı zamanda tekstil makinelerine de daha az talep gelmesi anlamına geliyor. Covid’in etkileri, mevcut savaşlar ve artan jeopolitik gerilimler tüketicileri daha da tedirgin ediyor. Buna Çin’deki deflasyon, Türkiye’deki devalüasyon, Bangladeş ve Pakistan’daki döviz sorunları gibi ulusal krizler de ekleniyor.
Bu durumda bile sağlam bir strateji ve son derece kararlı, sadık bir iş gücü inşa etmeyi başardık. Ayrıca son aylarda gelecekteki başarımızın rotasını da belirledik. Haziran 2023’te Milano’da düzenlenen ITMA Fuarı’nda müşterilerimizin güvenini pekiştirmeyi ve onlara çağımızın değişimleriyle başa çıkabilmeleri için çok sayıda yenilikçi çözüm sunmayı başardık. Ticaret fuarındaki varlığımız çok iyi karşılandı. ITMA 2023, şirket tarihimizin en çok ziyaret edilen fuarlarından biri oldu.
Diğer faaliyetlerimiz ise gelecekteki kilit pazarlarımızda bölgesel varlığımızı güçlendirmeye odaklanıyor. Örneğin, eylül ayında Türkiye’de bir şube kurduk. Ayrıca yine eylül ayında Karl Mayer olarak; Kuzey Amerika’daki tekstil uzmanları için bir dizi konferans başlatarak Kuzey Amerika’daki tutumlarımızı gösterdik. Geçen yılın son önemli etkinliği ise, kasım ayında ITMA Asia sırasında gerçekleşen triko ve dantel sektörü için bir dizi yeni makinenin prömiyerini kutladığımız Karl Mayer’de (Çin) bir ürün şovuydu. Bu etkinliğe de katılım oldukça yüksekti.
Bildiğiniz gibi küresel tekstil sektöründe nitelikli eleman eksikliği yaşanıyor. Siz de bu sorunla karşılaşıyor musunuz?
Diğer sektörlerle benzer zorluklarla karşılaşıyoruz. Profesyonel mesleki eğitim, dünya çapındaki üniversitelerle ortak iş birlikleri, çalışanlarımızın sürekli öğrenimi, küresel yetenek geliştirme ve dışarıdan işe alımın bir karışımı ile iş gücümüzü geliştiriyor ve gelecek için yetkinliklerimizi oluşturuyoruz.
“ITM Fuarı’ndaki Varlığımız, Dönemin Zorluklarına Yanıt Veriyor”
Haziran ayında düzenlenecek olan ITM 2024 Fuarı’na katılacaksınız. Sergileyeceğiniz ürünler neler olacak?
ITM Fuarı’ndaki varlığımız, bu dönemin zorluklarına yanıt veriyor. Çözümlerimiz, maliyet baskısına rağmen kârlılık, sürdürülebilirlik, pazar gereksinimlerine hızlı, esnek dönüşler, yeni pazar fırsatları, kalifiye iş gücü eksikliği sorunlarıyla ilgili. Sergilenen ürünler arasında; HKS 3-M ON ailesinin genişletilmiş ürün yelpazesine sahip yeni bir üyesi, doğal elyaflar da dâhil olmak üzere çeşitli malzemelerden yapılmış şık çözgülü örme kumaşlar ve özellikle inşaat sektörü olmak üzere teknik uygulamalar için atkı ekleme özelliğine sahip çözgülü örme makinelerinde üretilen kumaşlar yer alacak. Ayrıca çözgülü örme, müşterilerimiz için çok yönlü üstün destek için yenilikçi Care Solutions tekliflerini de sunacağız. Örme endüstrisi için All-in-One ADF makine serisinden ve geniş desen seçenekleri yelpazesiyle CMS ailesinden makineler seçtik. Yeni teknik özelliklerin yanı sıra yeni örme uygulamaları da fuarda sergilenecek. Ayrıca tasarım konusunda öncü bir yazılım sunumu ve yenilikçi triko desenlerinden oluşan geniş bir koleksiyon da yer alacak. KM.ON, tüm üretim süreci boyunca şeffaflık, kontrol ve optimizasyon için bir dizi işlevi etkinleştirmek üzere IoT ve gelişmiş analitik kullanan Dijital Üretim Alanı Yönetimi (DPM) dâhil olmak üzere temel üretim süreçlerini optimize etmek ve verimliliği artırmak için son teknoloji yazılım çözümlerini sunacak. Çözgü hazırlama sektöründen gelen ziyaretçiler için verimli ve sürdürülebilir bir indigo boyama süreci için yenilikçi bir indigo boyama sistemi olan Bluedye ve haşıllama ve indigo boyama sistemlerinin buhar gereksinimlerini önemli ölçüde azaltan yeni geliştirilmiş bir buhar ve yoğuşma sistemi olan Cascade ile ilgili sunumlar öne çıkacak.
Ayrıca Multi-Matic® 32 Compact’ı da tanıtacağız. Yeni çözgü örnekleme makinesi, aynı alan gereksinimi ile önceki modele göre iki kattan fazla daha üretken ve pazarın ihtiyaçlarına son derece esnek bir yanıt veriyor.
“Türkiye, Küresel Çapta Kilit Pazarlarımızdan Biri”
ITM Fuarları’nın tekstil makineleri sektörüne nasıl katkı sağladığından bahsedebilir misiniz?
ITM Fuarı, özellikle Türkiye pazarının taleplerini karşılamak üzere uyarlanmış en son teknolojilerimizi sergilemek için hayati bir platform görevi gördüğünden bizim için büyük önem taşıyor. Türkiye, küresel çapta kilit pazarlarımızdan biri olarak öne çıkıyor ve ITM Fuarı da önde gelen uluslararası etkinliklerimizden birini temsil ediyor. Bölgedeki çok sayıda yenilikçi ortağımızla birlikte bu fuar, teknolojiyi ilerletme ve Türkiye pazarında iş birliklerini geliştirme konusundaki kararlılığımızı göstermek için paha biçilmez bir fırsat sunuyor.
Dijitalleşme ve yapay zekâ dönüşüm süreçleri hakkında ne düşünüyorsunuz?
Dijitalleşme ve yapay zekâ, çağımızda gelişimin önemli itici güçleri arasında bulunuyor. Bunlardan faydalanmak için 2017 yılında kendi şirketimiz KM.ON’u kurduk. Bu şirket, tekstil işletmelerinin karşılaştığı benzersiz zorlukları anlayarak çözgülü örme ve düz örme sektörü için akıllı yazılım çözümlerinde uzmanlaşıyor. Bu çözümler arasında makine izleme ve kontrol sistemleri, veri analitiği platformları, üretim planlama ve yönetiminin yanı sıra triko tasarım ile geliştirme sürecinin dijitalleştirilmesi için yazılım uygulamaları yer alıyor. Bu çözümler, operasyonel verimliliği ve üretkenliği artırmayı, tekstil üretiminde daha iyi karar vermeyi sağlamayı, tasarımdan pazara iş akışını hızlandırmayı amaçlıyor. KM.ON’un vizyonu, herkesin örme şirketini yönetebilmesini sağlamak.
Türkiye pazarı hakkındaki düşünceleriniz nelerdir? Türk tekstil pazarı için herhangi bir yatırım planınız var mı?
Önemli büyüklüğü ve sürekli yatırım planları ile karakterize edilen Türk tekstil pazarı, küresel ölçekte hüküm süren jeopolitik ve finansal zorluklardan etkilendi. Bu krizler, pazarın büyüme yörüngesini önemli ölçüde kısıtladı ve beklenen genişlemenin gerisinde kaldı. Bu durgun döneme rağmen Türkiye pazarındaki müşterilerimizi daha fazla desteklemek ve ülkedeki varlığımızı artırmak amacıyla Bursa’da kendi iştirakimiz olan Karl Mayer Türkiye’ye yatırım yaptık.
Marka bilinirliğinizi ve müşteri memnuniyetini artırmak için ne tür faaliyetler yürütüyorsunuz? Müşterilerinize sunduğunuz özel hizmet ve çözümler nelerdir? Türkiye’deki müşterilere özel olarak sunduğunuz ürün ve hizmet portföyünüz hakkında bilgi verir misiniz?
Karl Mayer Türkiye’nin yakın zamanda kurulmasıyla birlikte Türkiye pazarındaki varlığımızı stratejik olarak genişletiyoruz. Yeni lokasyonumuz, dijitalleşme ve tekstil gelişmeleri de dâhil olmak üzere son teknoloji makinelerimiz ve ürünlerimizin yanı sıra çözgülü örmenin temelleri hakkında kapsamlı eğitim verdiğimiz Karl Mayer Akademi’yi de içeriyor.
Karl Mayer Türkiye, büyüyen çözgülü örme pazarına hitap etmek için gelişmiş satış sonrası destek sunarak değerli müşterilerimiz için önemli bir merkez olmaya hazırlanıyor. Müşterilerimizin makine yönetiminin çeşitli yönlerinde operasyonel verimliliğini artırmak için dijitalleşme girişimlerinin yanı sıra Care Solutions ürünlerimizi tanıtmaya kararlıyız.
“Çözümlerimizle sektörümüzün ekolojik ayak izini azaltmaya yardımcı oluyoruz”
Bildiğiniz gibi tekstil sektörü diğer sektörlere göre daha fazla enerji ve su tüketiyor. Sürdürülebilir projeler hakkında düşünceleriniz nelerdir?
Sürdürülebilirlik faaliyetleri geçim kaynaklarımızın korunması için önemli ve bu bizim için tartışılmaz. Bizim için sürdürülebilirlik her zaman çevre dostu ve aynı zamanda ekonomik olmak anlamına geliyor. Çözümlerimizle, sektörümüzün ekolojik ayak izini azaltmaya ve aynı zamanda maliyetlerden tasarruf etmeye yardımcı oluyoruz. Daha az enerji ve tekstil yardımcı maddeleri kullanan ve daha az atık su üreten havlu ürünleri gibi yeni tekstil gelişmelerine ve enerji veri yönetimi gibi makinelerimize odaklanıyoruz.