Korteks’ten Türk Tekstil Sektörü İçin Bir İlk
Korteks’in 10 milyon dolarlık yeni polimer geri dönüşüm tesisi yatırımı kapsamında yer alan Starlinger recoSTAR univesal 165 H-VAC iV+, Mayıs 2021’de faaliyete geçti. Yılda 7.200 ton üretim kapasitesine sahip geri dönüşüm hattında; üretim firelerinden elde edilen polyester iplikleri ve tüketim sonrası yıkanmış PET pulları 50/50 oranında işleniyor. Korteks, “TAÇ Reborn” adı altında pazara sunacağı yeni polyester filament iplik hattında %100 oranında polyester PRET cipsi kullanıyor.
Toplam 17.000 m² kapalı alana sahip ve aylık 600 ton üretim kapasitesine sahip yeni geri dönüşüm tesisi ile Korteks, PES iplik sahasındaki üretim atıklarını sıfıra indirmeyi başardı. Bu yatırımla şirket, Türk tekstil sektöründe döngüsel bir ekonomi oluşturma yolunda önemli bir adım attı.
“Uzun süredir Starlinger ile kapsamlı bir işbirliği içindeyiz” diyen Korteks Genel Müdürü Barış Mert, şunları söyledi: “Eşsiz ve yenilikçi geri dönüşüm teknolojileri sayesinde, döngüsel ekonomi modeline uygun yeni ürünler sunabiliyoruz. Bu nedenle, Avrupa’nın en büyük entegre ve yenilikçi polyester iplik üreticisi olarak, PET ve polyester geri dönüşümü makineleri üretiminde Pazar lideri olan Starlinger ile çalışmaktan çok memnunuz.”
Rapid Sleeve Changer: Mükemmel iplik için en iyi eriyik filtrasyonu
Türkiye’de türünün ilk örneği olan Starlinger geri dönüşüm hattı, filament iplik geri dönüşümü için özel bileşenlerle donatıldı. Starlinger tarafından geliştirilen bir RSC (Rapid Sleeve Changer) mum filtresi, 15 μm’ye kadar en iyi eriyik filtrasyonunu sağlıyor. Polyester geri dönüşümü için özel olarak tasarlanan filtre 1000 kg/saat üretime ulaşıyor. Sürekli çalışma için filtre elemanları, üretimi kesintiye uğratmadan ‘çalışırken’ değiştirilerek çözünmeye dayalı kayıp önemli ölçüde sınırlanıyor.
Geri dönüşüm sürecinin sonundaki viscoSTAR SSP ünitesi, ilk giren ilk çıkar ilkesine göre tutarlı IV artışını garanti ediyor. Bu, üretilen RPET cipsin filament iplik üretimi için gereken ideal özelliklere sahip olmasını sağlıyor. Hattın teknik konfigürasyonu, girdi malzemesi olarak yalnızca polyester elyaf/PET pul karışımının işlenmesine değil, aynı zamanda %100 polyester filament üretim firelerinin veya %100 PET şişe pullarının da işlenmesine izin veriyor.
Sentetik elyaf üretiminde paradigma değişimi
“Korteks’in tekstil işinde daha fazla sürdürülebilirlik arayışına ortak olmaktan gurur duyuyoruz.” diyen Starlinger Geri Dönüşüm Teknolojisi Ticari Başkanı Paul Niedl şöyle devam etti: “Türkiye bu sektörde önemli bir küresel oyuncu. Giderek daha fazla Türk tekstil üreticisinin geri dönüştürülmüş malzeme kullanmaya başlaması sektör için önemli bir sinyal ve döngüsel ekonomiye doğru büyük bir adım olacaktır. Bu gelişmeyi kapsamlı bilgi birikimimizle destekliyoruz.”
“Sürdürülebilir büyümeyi hedefliyoruz”
Barış Mert, “Korteks olarak her zaman çevresel etkiyi azaltan ve değer yaratan sürdürülebilir büyümeyi hedefliyoruz. Bu nedenle sürdürülebilir ve akıllı tekstillerde ürün yelpazemizi her geçen gün kademeli olarak genişletiyoruz. Dünyanın içinden geçmekte olduğu pandemi dönemi, birlikte sürdürülebilir bir yaşam inşa etmenin gerekliliğini bir kez daha çarpıcı bir şekilde ortaya koydu. Dünyadaki bu büyük dönüşümden tekstil sektörü de derinden etkileniyor. Bu değişimi iyi yönetebilenlerin gelecekte global tekstil gündemini de belirleyeceğine inanıyoruz.
Bu inançla 10 milyon dolarlık bir yatırımla polyester geri dönüşüm tesisi projesini gerçekleştirdik. Bu proje sayesinde Türkiye’de bir ilki gerçekleştirerek %100 PET şişelerden polyester filament iplik üretebiliyoruz. Bir iş ortağı olarak Starlinger’in yanımızda olması, sürdürülebilirliğe yönelik uzun vadeli yolculuğumuzda bize güç veriyor.”
5 Kıtada 60’a Yakın Ülkeye İhracat Yapıyor
Türkiye Zorlu Holding Grubu’nun bir üyesi olan Korteks, 1989 yılında Bursa’da faaliyetlerine başladı. Bugün, Avrupa’nın en büyük entegre polyester iplik üreticisi ve ihracatçısı konumunda olan şirket, yaklaşık 2.300 kişiye istihdam sağlıyor. Toplam 335.000 m2 üretim alanında faaliyet gösteren ve yıllık 170.000 ton üretim kapasitesine sahip olan Korteks, Türkiye’nin iplik ihtiyacının %17’sini karşılıyor. 5 kıtada 60’a yakın ülkeye ihracat yapıyor. Korteks’in sunduğu iplikler ev tekstili ürünleri, giyim, otomotiv ürünleri, bahçe mobilyaları gibi çok çeşitli alanlarda kullanılıyor.