Küresel Elyaf Üretimi 2023’te Tüm Zamanların En Yüksek Seviyesi Olan 124 Milyon Tona Ulaştı
Textile Exchange’in giyim, ev tekstili, ayakkabı veya diğer uygulamalar için kullanılan toplam hacimleri inceleyen en son Malzeme Piyasası Raporu yayınlandı. Rapora göre; küresel elyaf üretimi 2023’te tüm zamanların en yüksek seviyesi olan 124 milyon tona ulaştı.
Veriler, işlenmemiş fosil bazlı sentetiklerin pazar payının 2023’te artmaya devam ettiğini, pamuk ve geri dönüştürülmüş elyafların pazar payında bir düşüş olduğunu gösteriyor. Raporun verilerinden elde edilen diğer önemli çıkarımlar şunları içeriyor:
Rekor elyaf üretimi: Sektördeki çabalara rağmen, küresel elyaf üretimi 2000 yılından bu yana iki kattan fazla arttı. Geçen yılki 124 milyon ton, 2022’deki 116 milyon tondan %7’lik bir artışı temsil ediyor ve mevcut eğilimler devam ederse elyaf üretiminin 2030’da 160 milyon tona yükselmesi bekleniyor.
Sentetikler hâkim olmaya devam ediyor: İşlenmemiş fosil bazlı sentetik elyaf üretimi 2022’de 67 milyon tondan 2023’te 75 milyon tona yükseldi. Polyester, dünya çapında en çok üretilen elyaf olmaya devam etti ve toplam elyaf üretiminin %57’sini oluşturdu.
Geri dönüştürülmüş sentetikler zorluklarla karşı karşıya: Geri dönüştürülmüş polyester elyaf üretimi 2023’te biraz artmış olsa da geri dönüştürülmüş polyesterin genel pazar payı %13,6’dan %12,5’e düştü. En çok kullanılan ikinci sentetik elyaf olan poliamid (naylon) için geri dönüştürülmüş elyaflar toplam pazar payının sadece %2’sini oluşturuyor. Bu eğilimler, düşük fiyatlar ve işlenmemiş sentetiklerin sürekli üretiminin yanı sıra geri dönüşüm teknolojilerindeki mevcut sınırlamalara bağlanıyor. Küresel elyaf pazarının %1’inden daha azı tüketici öncesi ve sonrası geri dönüştürülmüş tekstillerden geldi.
Pamuk üretiminde hafif bir düşüş görüldü: Toplam küresel pamuk hacimleri 2022’deki 25,1 milyon tondan 2023’te 24,4 milyon tona düştü. Bununla birlikte, sürdürülebilirlik programları kapsamında üretilen pamuğun payı sabit kaldı ve üretilen tüm pamuğun %29’unu oluşturdu.
Sertifikalı yün tırmanışta: Veriler, Sorumlu Yün Standardı (RWS), ZQ, SustainaWOOL (YEŞİL ve ALTIN), Sürdürülebilir Cape Yünü Standardı (SCWS) ve İklime Faydalı programlar gibi standartlar kapsamında üretilen yün için olumlu eğilimler gösterdi. Bu oran 2022’de %4,2’den 2023’te %4,8’e yükseldi. Geri dönüştürülmüş yün, küresel yün pazarının yaklaşık %6’sını oluşturmaya devam etti.
Sertifikalı tiftik ve kaşmir pazar payının neredeyse yarısına ulaştı: Tiftik ve kaşmir gibi sertifikalı elyaflar, her ikisi de %47’lik pazar payıyla kayda değer bir büyüme kaydetti.
Suni selülozik elyaf üretimi arttı: Toplam MMCF üretimi 2022’de 7,4 milyon tondan 2023’te 7,9 milyon tona yükseldi ve küresel elyaf pazarının %6’sını temsil ediyor.
Rapor, endüstrinin iklim hedeflerine yönelik taahhütlerini baltalamakla tehdit eden yeni işlenmemiş fosil bazlı sentetik malzemelere olan bağımlılığın devam ettiğini vurguluyor. Ayrıca, tekstilden tekstile geri dönüşümün mevcut sınırlamalarını ve geri dönüştürülmüş polyesterin çoğunun hala PET şişelerden elde edilmesiyle birlikte yenilikçi çözümlere olan acil ihtiyacı gösteriyor.
Bu endişeler arasında öne çıkan olumlu bir eğilim, her ikisi de daha iyi hayvan refahı ve çevre yönetimine katkıda bulunan Sorumlu Tiftik Standardı (RMS) ve Sorumlu Alpaka Standardı (RAS) gibi programlar aracılığıyla sorumlu hayvan liflerine yönelik artan sektör talebidir. Bu durum, bu tür çiftlik düzeyindeki standartların, sahada daha sürdürülebilir uygulamaların pazarda tanınmasını artırma potansiyeline işaret etmektedir.
Her ikisi de daha iyi hayvan refahı ve çevre yönetimine katkıda bulunan Sorumlu Tiftik Standardı (RMS) ve Sorumlu Alpaka Yünü Standard (RAS) gibi programlar aracılığıyla sorumlu hayvan liflerine yönelik artan endüstri talebi tüm endişelerin arasında olumlu bir eğilim olarak öne çıkıyor. Bu, bu tür çiftlik düzeyindeki standartların, sahada daha sürdürülebilir uygulamaların pazarda tanınmasını artırma potansiyelini gösteriyor.
Textile Exchange CEO’su Claire Bergkamp; “Bu verilerin, hem başarıları hem de iklim hedeflerine ulaşmak için odağımızı yoğunlaştırmamız gereken kritik alanları vurgulayarak sektör için net bir eylem çağrısı görevi görmesini umuyoruz. Tekstilden tekstile geri dönüşüm yollarının kilidini açmak, işlenmemiş sentetiklere olan bağımlılığı azaltmak için çok önemli olacaktır. Aynı derecede önemli olan, geleneksel sistemlerden tercih edilen malzemelere geçişi sağlayan sahadakileri desteklemeye devam etmektir. Tercih edilen sistemlere halihazırda yatırım yapmış olanları desteklemek ve aynı zamanda gelenekselden geniş ölçekte geçişi sağlamak her zamankinden daha acil.” dedi.