“Makinelerimizi Daha Uzun Ömürlü Olmalarını Sağlayan Teknolojilerle Donattık”
Röportaj: Dilek Hayırlı
Mayer & Cie. Genel Müdürü Benjamin Mayer; “Makinelerimizi daha sürdürülebilir hale getirmeyi, sahada daha uzun süre çalışmalarını sağlamayı hedefliyoruz. Bu sayede müşterilerimiz makinelerimizi erken değiştirmek zorunda kalmayacak ve böylece çevreyi de korumuş olacaklar.” dedi.
Alman tekstil makineleri üreticisi Mayer & Cie. ITMA 2023 Fuarı’nda ilk kez yuvarlak örme makineleri ve kolon örgü (braiding) makineleri olmak üzere her iki iş birimiyle birden yer aldı. Firma fuarda; yenilenmiş OVJA 2.4 EM ve Relanit 3.2 HS ile yeni üç iplikli örme . isimli üç yuvarlak örgü makinesini sergiledi.
Tekstil Teknoloji dergisi olarak ITMA 2023 Fuarı’nda Mayer & Cie. standını ziyaret ederek Genel Müdür Benjamin Mayer ile bir röportaj gerçekleştirdik. Mayer ile tekstil makineleri sektöründeki gelişmeleri, ITMA Fuarı’nı ve firmanın gelecek hedeflerini konuştuk.
Üç yeni yuvarlak örgü makinenizi ITMA’da ziyaretçilerinizle buluşturdunuz. Öncelikle fuar boyunca makinelerinize gösterilen ilgi nasıldı?
İlk iki gün çok yoğun geçmedi diyebilirim. Üçüncü gün diğerlerinden daha iyi geçti. Şimdiye kadar müşterilerimizden aldığımız geri bildirimler oldukça iyi. Çünkü fuarda pazara çok uygun üç yeni makinemizi sergiledik. Bu nedenle müşterilerimiz fuarda sergilediğimiz makinelerden gerçekten keyif aldılar. Ocak ayına kadar dünya çapındaki müşterilerimizden olumlu geri bildirimler alacağımızdan çok eminim.
Bu yeni makinelerin kullanıcılara ve sektöre en büyük katkıları neler olacak?
Kanımca, yuvarlak örgü makineleri kaynak israfı ya da kirlilik söz konusu olduğunda tekstil zincirinin çok küçük bir parçasını oluşturuyor. Çünkü makinelerimizin tek ihtiyacı olan şey elektrik ve biraz hava. Bu nedenle bir boya makinesindeki kadar büyük oranlarda tasarruf sağlamamız mümkün değil, ama yine de makinelerimizi adım adım geliştirmeye devam ediyoruz. Makinelerimizi daha sürdürülebilir hale getirmeyi, sahada daha uzun süre çalışmalarını sağlamayı hedefliyoruz. Bu sayede müşterilerimiz makinelerimizi erken değiştirmek zorunda kalmayacak ve böylece çevreyi de korumuş olacaklar. Bunun için makinelerimizi; daha verimli, daha uzun ömürlü ve daha hızlı olmalarını sağlayan teknolojilerle donattık. Ayrıca makine yükseltme kitleri ve dijital çözümler de sunuyoruz. Yükseltme portföyümüz; hız artırıcılardan özel örgü ve döşeme ekipmanlarına kadar uzanıyor.
Teknoloji geliştirmek çok zor bir süreç. Teknolojiyi mükemmelleştirirken karşılaştığınız en büyük zorluklar nelerdi?
Evet, aslında tekstil makineleri sektörü çok eski bir sektör, bu da makinelerin onlarca yıldan beri geliştiği anlamına geliyor. Pek çok şeyin neredeyse mükemmele yakın olduğunu söyleyebilirim. Bu yüzden makineleri geliştirmek giderek daha karmaşık hale geliyor. Bence gelecekte ve ayrıca şimdi makineleri geliştirmek, yeniliklere sahip olmak için atabileceğiniz adımlar gittikçe küçülecek. Ancak yine de bunu yapmanız gerekiyor, aksi takdirde artık rekabet edemezsiniz.
Endüstriyel ve ekonomik zorluklar firmanızı nasıl etkiliyor. Bu zorluklara nasıl cevap veriyorsunuz?
Aslında yıllardır devam eden jeopolitik savaşlar ve ticaret savaşları vardı ancak Covid-19 pandemisinden sonra tedarik zinciri, hammadde fiyatlarındaki artış, enerji krizi gibi, sonrasında başlayan Rusya-Ukrayna Savaşı gibi krizlerle karşı karşıya kaldık. Bunların her biri tek başına bir kriz ancak bir araya geldiklerinden daha büyük bir kriz oluşturuyorlar. Şu an herkes aynı sorunu yaşıyor; talep o kadar fazla değil. Ancak önümüzdeki yıl tüm bu krizlerin sona ereceğini ve dünyanın en azından birkaç yıl boyunca istikrarlı olacağını tahmin ediyorum.
Küresel enerji krizi tüm tekstil firmalarını etkiliyor. Firmanız enerji krizinden etkilendi mi?
Bir önceki soru da değindiğim gibi tüm krizler bizim firmamızı da etkiliyor. Makinelerimizi yaparken ihtiyaç duyduğumuz malzemeleri satın alırken gerçekten çok yüksek fiyatlarla karşılaşıyoruz. Bu fiyatlara bir şekilde makinenin maliyet hesabını da dâhil etmemiz gerekiyor. Bu da müşterilerimiz için ürünümüzün daha pahalı olduğu anlamına geliyor. Müşteriye makine için beş, altı, yedi ve hatta %10 daha fazla ödemesi gerektiğini söylemek her zaman sorun teşkil eden bir şeydi. Ama şimdiye kadar, müşterilerin çoğu bunu kabul etti. Firma olarak müşterilerimiz için elimizden gelenin en iyisini yapıyoruz ve bence şartlar göz önüne alındığında durumu şu anda çözdüğümüz için şanslıyız.
ITMA 2023’e otomasyona, sürdürülebilirlik ve yenilikçi teknolojilere odaklanıyor. Bunlardan en önemlileri hangileri ve bu konularda ne tür çalışmalar yapıyorsunuz?
Bu seçenekler arasında seçim yapmak zorunda kalırsam, bunun ‘dijital gelecek’ olduğunu söyleyebilirim çünkü bu sefer standımızda yeni bir ürün sergiliyoruz adı; Knitlink. Bu ürün; üretici, temsilci ve müşterileri birbirine bağlayan bir platform. knitlink, IIoT tabanlı olup her müşterinin makinelerinin performansını kaydetmek ve değerlendirmek için kullanabileceği tüm makine verilerinin merkezi konumunda bulunuyor. Aynı zamanda çalıştırma talimatları; kılavuzlar ve yedek parça tavsiyeleri gibi belgeler için bir havuz. Ayrıca, her müşterinin yuvarlak örgü makinesine uzaktan erişmesini mümkün kılıyor. Knitlink, yeni nesil Control 5.0’a dijital olarak bağlı web mağazasını bünyesinde barındırıyor. Control 5.0’a sahip yuvarlak örgü makinelerimiz, IoT özellikli ve diğerlerinin yanı sıra mobil cihazlardan çalıştırılabiliyor. Bu nedenle örme ustasının fiziksel olarak kontrolde kalması gerekmiyor. Asyalı rakipler ile Almanya’dan gelen yüksek kaliteli makineler arasında ayrım yapmanın tek yolunun bu olduğunu düşünüyorum.
Peki daha sürdürülebilir bir gelecek için ne tür adımlar atıyorsunuz?
Her şirket sürdürülebilir olmak için kendi başına hareket etmeli, çünkü aksi halde finansal olarak başarılı olamaz. Dolayısıyla, sürdürülebilir olmak her zaman şirketin çıkarına olur. Artık müşteriler de sürdürülebilir çözümler hakkında giderek daha fazla soru soruyor. Çünkü çoğunlukla büyük markalardan oluşan müşterileri tarafından pazarlama sorunları nedeniyle de daha sürdürülebilir olmaya zorlanıyorlar. İşte bu yüzden, makinelerimizi iyileştirmek, onları daha sürdürülebilir kılmak için yükseltme kitleri, yeni bir yağ sistemi gibi pek çok küçük iyileştirmeyi yapmaya çalışıyoruz.
Türk Müşteriler Tarafından En Çok Talep Gören Makinemiz; Relanit 3.2 HS
Türkiye pazarında en çok talep gören ürünleriniz hangileri? Türk ziyaretçilerin bu ürünlere olan ilgisi nasıldı?
Türkiye’de en çok satan ve en çok ilgi gören ürünümüz Relanit 3.2 HS yuvarlak örme makinemiz. ITMA 2023 için mevcut Relanit 3.2 HS’yi geliştirilmiş iplik kılavuzlarıyla donattık. Makine, daha yüksek üretim güvenliği artırmak için optimize edilmiş kanca ve dil şekline ve önceden belirlenmiş bir kırılma noktasını içeren bir iğneye sahip. Türk müşterilerin makinede yaptığımız bu iyileştirmeleri görmekten çok mutlu olacağını düşünüyorum. Umarım pek çok Türk müşteri gelir, bu gelişmeleri görür ve hatta bu tür makinelerden daha fazlasını satın alır. Çünkü bu makine Türkiye pazarındaki en son teknoloji diyebilirim.
2023 yılı firmanız için şu ana kadar nasıl geçti? Siparişleriniz ve ihracat pazarlarınız açısından değerlendirebilir misiniz?
Aslında 2023 yılı, 2022 yılı nasıl bittiyse öyle başladı. Makinelere olan talep azaldı, tıpkı Covid-19’un etkili olduğu 2021 yılı ve 2022 yılının ilk yarısındaki gibi. Bu yüzden piyasada bir çeşit kapasite fazlası olduğunu düşünüyorum. Buna bağlı olarak talep de biraz yavaşlıyor. Ancak gelecek yıl talebin tekrar artacağından oldukça eminim. İşte o zaman son 4-5 yılda yaşadığımız bu iniş çıkışlar umarım olmaz.