“Sadece Bugünü Değil, Yarınlarımızı da Düşünüyoruz.”
Tekstil ve hazır giyim sektöründe, tasarım, üretim ve pazarlama alanında faaliyet gösteren TAHA Şirketler Grubu’nun bünyesinde 12 şirket bulunuyor. Gruba bağlı kuruluşlardan biri olan Özen Mensucat, örme kumaş terbiyesinde sektörün liderleri arasında yer alıyor.
Pamuk, polyester, poliamid, viskon, keten, modal, ipek ve bunların karışımı ipliklerden yapılmış örgü kumaşların terbiye işlemini yapan Özen Mensucat; finishing işlemlerinde de örgü terbiye işletmeleri arasında aranan firmalardan birini oluşturuyor.
Firma; silikon apre, şardon, karbon fırça, zımpara gibi bitim işlemleri ile örgü kumaşlara farklı tutum ve görünüm özellikleri kazandırıyor. Ayrıca antibakteriyel, su iticilik, hidrofillik, buruşmazlık gibi bitim işlemleri ile de kumaşlara teknik özellikler katıyor.
İnsan sağlığına ve çevreye olan duyarlılığıyla büyük başarılara imza atan Özen Mensucat firmasının Genel Müdürü Ahmet Temiroğlu ile firmanın geçmişten bugüne kadar olan gelişimini ve faaliyetlerini konuştuk. Röportajımızı siz okurlarımıza sunarız.
Firmanızın kurulduğu yıldan bugüne kadar olan gelişim sürecini anlatabilir misiniz? En önemli felsefeniz nedir?
Taha Şirketler Grubu bünyesinde 1994 yılında üretime başlayan Özen Mensucat Boya ve Terbiye İşlt. A.Ş., örme kumaş terbiyesi alanında faaliyet gösteriyor. Çerkezköy/Tekirdağ’da faaliyet gösteren firmamızda 350 kişi görev yapıyor.
Firmamız, ürün kalitesinin yanı sıra çevre ve insan sağlığı konularına da büyük hassasiyet gösteriyor. ISO 9001 Kalite Yönetim Sistemi, ISO 14001 Çevre Yönetim Sistemi ve OHSAS 18001 İş Sağlığı ve Güvenliği Sistemine uygun olarak faaliyetlerini sürdüren firmamız, KalDer tarafından ‘Ulusal Kalite Başarı Ödülü’ne layık görüldü. Her yıl Avrupa’nın sosyal hayatı ve çevreyi olumlu etkileyen, ticari başarı göstermiş, alanında yenilikler yapmış ve kurumsal sürdürülebilirlikte en başarılı kurumlarının belirlendiği European Business Awards (Avrupa İş Ödülleri) yarışmasında Özen Mensucat, “2016 yılı Türkiye Ulusal Şampiyonu” olarak seçilerek ülkemizi temsil etti.
Firmamızda üretilen tüm ürünler, Oeko-Tex Standard 100’e göre sertifikalandırılıyor. Özen Mensucat’ta müşteri taleplerine göre organik ve recycled standartlarına uygun kumaş üretimi de yapılıyor.
En önemli felsefemiz, ürünlerimizi üretirken aynı zamanda çevreye karşı duyarlılığı, insan sağlığını, karşılıklı sevgi ve saygıyı ön planda tutmaktır.
Üretimlerinizde özellikle önem verdiğiniz kriterler nelerdir? Ar-Ge, kalite, tasarım, inovasyon gibi ana başlıklar altında değerlendirir misiniz?
Üretimdeki tüm aşamalarda, ‘Kalite kontrol edilmez üretilir.’ anlayışı ile bir sonraki kontrol müşteri tarafından yapılacakmış gibi hassasiyet ile çalışıyoruz.
Üretim süreçlerimizde iyileştirme çalışmalarına kaizen ekipleri ile tüm çalışanların katılımı sağlanarak kalitemizde ve iş süreçlerimizde yapılan iyileştirme çalışmalarının sürekliliğini sağlıyoruz.
Ar-Ge merkezimizin yaptığı çalışmalar ile yeni ürünler geliştiriyoruz ve müşterilerimize sunuyoruz.
Boya – Terbiye bölümünüz için hangi markaların makinelerini daha çok tercih ediyorsunuz? Yaptığınız makine ve teknoloji yatırımlarınızda dikkat ettiğiniz, hassasiyet gösterdiğiniz unsurlar nelerdir?
Yerli markaların büyüyüp gelişmesine, ülke ekonomisine ve istihdamın arttırılmasına katkı sağlamak amacı ile yerli markaların makinelerini tercih ediyoruz. Tabi bu esnada kaliteden ve beklentilerimizden vazgeçmiyoruz. Kaliteyi, verimliği arttırmak ve doğal kaynak (su, elektrik, doğalgaz) tüketimini azaltmak için mühendislerimiz tarafından, üretim proseslerinde sürekli iyileştirme çalışmaları yapılıyor. Makinelerin geliştirmeye açık alanlarını belirleyerek makine üreticileri ile sürekli fikir alışverişinde bulunuyoruz. Bu sayede hem bizim kullanmakta olduğumuz makineleri geliştiriyor hem de bundan sonra üretimi yapılacak makinelerin teknolojik gelişimlerine katkı sağlıyoruz.
Ülkenin ve tekstil sektörünün önde gelen firmalarından biri olarak rekabet gücünüz ile kalitenizi sürdürebilmek adına, Türkiye ve dünya pazarındaki hâkimiyetinize yönelik ne gibi çalışmalarda bulunuyorsunuz?
Günümüzdeki teknolojik gelişmeler, otomasyon ve modern cihazlar, kuruluşlarda insanın önemini azaltmadı. Teknoloji ne kadar ilerlerse ilerlesin yine insanlar tarafından kullanılıyor. İletişim ve teknolojide yaşanan gelişmeler neticesinde yeni ürün ve teknoloji geliştirmek artık şirketler açısından en önemli rekabet üstünlüğü olmaktan çıktı. Çünkü yapılanlar çok kısa zamanda taklit edilebiliyor. Bu koşullar altında kurumların birbirlerine rekabet üstünlüğü sağlayabilecekleri, en önemli ve en değerli kaynaklardan biri de sahip oldukları insan gücü kaynağıdır.
Firmamızda, çalışanlarımızın eğitim ve gelişimlerini sağlamak için gerekli olan bütün imkânları seferber ediyoruz. Bu da bizim, şirketine bağlılığı yüksek nitelikli insan gücüne sahip olmamızı, kalitemizde sürekliliği ve rakiplerimizin karşısında bir adım öne geçmemizi sağlıyor.
Fabrikanızın üretim hacmi nedir? Bu noktada daha fazla üretim gerçekleştirmek açısından ne gibi çalışmalar yapıyorsunuz?
Son zamanda yaptığımız makine yatırımları ile firmada hem kapasite artırımına gidildi hem de teknolojiler yenilendi. Yaklaşık olarak 10 ton/gün kapasite ile üretime başlamış olan firmamız, bu gün 50 ton/gün kapasite ile faaliyetlerine devam ediyor. Kuruluşumuzdan itibaren sürekli iyileştirmeyi kendimize prensip edinerek verimlilik ve süreç iyileştirme ile ilgili birçok çalışma yaptık, yapmaya da devam ediyoruz. Bu kapsamda birçok firma ve üniversite ile iş birliklerimiz oldu.
Son dönemde verimliliği arttırmak için firmamızda TPM çalışmalarına başlandı. TPM, işletmelerde ‘0’ iş kazası, üretimde ‘0’ hata ve süreçlerde ‘0’ duruş hedefleyerek tüm çalışanlara ‘sıfıra yönelme’ kavramını aşılayan bir yönetim sistemidir. TPM, insanlara kayıpların tarifinde yardımcı olan ve onlara kayıpların nerede olduğunu gösteren uygulamaları içerir. TPM uygulamalarıyla makine ve ekipmanların kapasitesini, yatırım yapmaksızın, ekipman etkinliğini ölçerek ve sürekli iyileştirerek artırmak mümkündür.
Endüstri 4.0 sizin için ne ifade ediyor? Bu alana yönelik ne gibi çalışmalarda bulunuyorsunuz?
Sanayi Devrimi, makinelerin, otomasyon ve bilgi sistemlerin, hatta ayrı ayrı fabrikaların bir birbirleriyle ‘konuştuğu’ ve ortak çözümler ürettiği bir ilişkiler entegrasyonu olarak karşımıza çıkıyor. Bir başka deyişle bu devrim, verimliliğin artırılması, maliyetlerin düşürülmesi ve rekabet avantajlarının çoğaltılması için bir ekonomik faaliyetin bütün aşamalarında yani değer zincirlerinin her birinde siber sistemlerin de yardımıyla ilişki ve iletişim içinde olmayı amaçlıyor.
Bugüne kadar kullanmış olduğumuz yazılım programları ve makine teknolojileriyle rakiplerimiz açısından örnek alınan bir firma olduk. Bundan sonra da bu anlamda lider ve örnek olabilmek için gerekli çalışmaları sürdürmeye devam edeceğiz. Ar-Ge merkezimiz ve diğer bölümlerimiz ile birlikte Endüstride 4.0 ile ilgili projelerimizi belirledik ve hayata geçirmek için çalışmalarımızı başlattık.
Boyahane bölümü, hem çevreye verdiği atıklar hem de yüksek enerji kullanan birimlerin başında geliyor. Özen Mensucat olarak çevreye karşın duyarlılık konusunda ne gibi önlemler alıyorsunuz?
Çevreye karşı olan sorumluluğumuz bizi bu yönde ciddi çalışmalara yöneltti. Üretime yeni başladığımız yıllarda dahi o dönem yasal zorunluluk olmaması ve atık kabulü yapabilen tek lisanslı firma olmasına rağmen atıklarımız, lisanslı firmaya bertaraf amacıyla gönderildi.
Şuanda bütün atıklarımız, bertaraf ve geri dönüşüme gitmek üzere kaynağından ayrılarak lisanslı araçlar ile lisanslı atık firmalarına gönderiliyor.
2018 yılında 83.330 kg kâğıt geri kazanım tesislerine gönderilerek; 1.416 adet yetişkin ağacın kesilmesi engellendi ve 374.985 kwh enerji, 9750 ton sera gazı, 1917 m³ su tasarrufu sağlandı. Yine 2018 yılında, 54.256 kg plastik atık geri kazanım tesislerine gönderilerek; 868 varil petrol, 3.123.390 kwh enerji, 91.194 ton sera gazı ve 1248 m³ depolama alanı tasarrufu sağlandı. 2018 yılında işletmemizden 20.660 kg metal atık geri kazanım tesislerine gönderilerek; 92.970 kwh enerji, 2.417 ton sera gazı, 475 m³ su tasarrufu sağlandı. 2018 yılında işletmemizden 450 kg cam atık geri dönüşüm tesislerine gönderildi ve 450 kg hammaddeye dönüştürüldü. 2018 yılında işletmemizde 390.340 kg tekstil atık geri kazanım tesislerine gönderilerek tekrar tekstil hammaddesine dönüştürüldü.
Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesi’nde bulunan firmamızın atık suları ‘Atık Su Kanal Bağlantı İzni’ ile Ç.O.S.B. arıtmasına gönderiliyor.
Firmamızda maliyet açısından birçok tekstil işletmesinde olduğu gibi kömür kullanılıyor. Ancak hava kalitesini etkilememek açısından iki yılda bir bakanlık tarafından belirlenen akredite laboratuvara emisyon ölçümü yaptırılıyor ve sonuçlar bakanlık ile paylaşılıyor. Ayrıca kazan kapasitemiz yönetmelikte belirtilen sınırların altında olmasına ve yasal zorunluluğumuz olmamasına rağmen, kurduğumuz sürekli ölçüm sistemiyle bacamızdan çıkan gaz emisyonlarını sürekli izleyerek kontrol altında tutuyoruz.
Hem maliyet hem de doğal kaynak tüketimini azaltmak açısından makine yatırımlarımızı yaparken enerji verimliliği yüksek makineler olmasına özen gösteriyoruz. Son yıllarda yaptığımız yatırım ve projeler ile su tüketiminde %35, kimyasal malzeme tüketiminde %15, buhar tüketiminde %25, elektrik tüketiminde %22, proses sürelerinde %15 azalma sağladık. Çalışanlarımızı bilinçlendirerek ve geri dönüşümü mümkün olan malzemeler kullanarak atık kâğıt miktarımızı %50, metal atıklarımızı %65, yağ atığımızı %66 azalttık.
Dünya çapında geniş yankı bulan ‘Zero Discharge of Hazardous Chemicals’ projesini biz de destekliyoruz. Atık su analiz sonuçlarımızı dünya kamuoyu ile paylaşıyoruz.
Sadece bugünü değil yarınlarımızı da düşünüyoruz. İşimizi en iyi şekilde yaparken çocuklarımızın renkli dünyasını kirletmiyoruz.
Bugüne kadar çok sayıda ödül aldınız. Sektördeki başarınızı firmanızın hangi özelliklerine bağlıyorsunuz?
Özen Mensucat kurumsallaşmış bir işletmedir. İnisiyatif şahısların değil, sistemin elindedir. Bu anlamda; genel müdür, müdür, memur veya işçi birbirlerinden daha az veya daha fazla önemli değildir. Önemli olan bu kişilerin, sistemin kendilerine yüklediği görevleri yüksek bir performansla yerine getirmeleridir. Özen Mensucat olarak başarımızın sırrı; çalışanların, üretimdeki işçiden, en üst yöneticiye kadar aynı hedef birliği ile sürekli iyileştirme faaliyetlerine katılmaları ve değişen koşullara ayak uydurabilme yeteneğidir.
Özen Mensucat olarak 2020 yılına yönelik; hedefleriniz, planlarınız, yenilikleriniz ve projeleriniz hakkında kısa bir bilgi alabilir miyiz?
2020 yılı hedeflerimizin arasında, yeni kurduğumuz Ar-Ge merkezi ile yeni ürünler üretmek ve talep yaratmak, yeni pazarlama kanalları bularak ihracat miktarımızı arttırmak, TPM çalışmalarımızı bir üst seviyeye taşıyarak tüm makinelerimizi 2020 yılı sonuna kadar 3. Faz seviyesine çıkarmak yer alıyor. Ayrıca sürdürülebilirlikle ilgili 2020 yılına kadar, tehlikeli atıkların deşarjında (ZDHC) sıfır hedefine ulaşmayı hedefliyoruz.
Röportaj: Kübra Karaca