Tekstil Makine Üreticileri ve Akademisyenlerden ‘Yerli ve Milli Makine’ Hamlesi
Türk tekstilinin, makine ve makine teknolojilerindeki dışa bağımlılığının azaltılması amacıyla düzenlenen ‘1. Ulusal Tekstil Makinaları ve Sistemleri Sempozyumu’, Bursa Akademik Odalar Birliği (BAOB) Yerleşkesi Oditoryum Salonu’nda gerçekleşti. Tekstil Makine ve Aksesuar Sanayicileri Derneği (TEMSAD), Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB), Tekstil Mühendisleri Odası (TMO) Bursa Şubesi ve Bursa Uludağ Üniversitesi (BUÜ) Tekstil Mühendisliği Bölümü iş birliğiyle düzenlenen sempozyum 2 gün sürdü.
ITM 2024 Fuarı’nın da sponsorları arasında yer aldığı sempozyuma; TEMSAD Başkanı Adil Nalbant, Türkiye Tekstil Terbiye Sanayicileri Derneği (TTTSD) Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Vehbi Canpolat, Türkiye Ev Tekstili Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (TETSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Hüseyin Bayram, Uludağ Üniversitesi Rektörü Ahmet Saim Kılavuz, Tekstil Mühendisleri Odası Bursa Şubesi Başkanı Hale Güler’in yanı sıra çok sayıda sektör ve akademik odaların temsilcileri ile öğrenciler katıldı.
“Dünya İle Rekabet Edeceğimiz Tek Sektör: Tekstil”
Sempozyumun açılış konuşmasını yapan TEMSAD Yönetim Kurulu Başkanı Adil Nalbant, tekstilin Türk ekonomisi için öneminden bahsetti. Türkiye’nin 1 milyar dolara yakın makine ihraç ettiğini bu karşılık 2.4 milyar dolarlık makine ithalatı gerçekleştirdiğini söyledi. Nalbant, “Dünya genelinde üretilen makinelerin yüzde 8’i ülkemize geliyor. İhraç ettiğimiz makinelerin yüzde 75’ini ise boya ve terbiye makineleri oluşturuyor. Dünya ile rekabet edeceğimiz tek sektör Tekstil. Pandemi sonrası Dünya yeniden kuruluyor. Global anlamda ekonomik bir savaş söz konusu. Herkes kendi ihtiyaçları için çalışacak. O yüzden yerli makineleri çok önemsiyorum. Makineci, sanayici ve devlet eliyle 3 sac ayağını tamamlamak gerekiyor. Bu sempozyumun hayırlara vesile olmasını diliyorum.” dedi.
“Tekstil makineleri alanında üzerimize düşeni yapmak zorundayız”
Tekstil bölümünün 1980’li yıllarda Tıp Fakültesi’nden daha yüksek puanla öğrenci aldığına ancak daha sonraları kontenjanlarının bile dolmadığına değinen Uludağ Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Saim Kılavuz, “Son yıllarda tekstil birliklerinin desteğiyle verilen burslar sayesinde tekstil bölümüne ilgi arttı. Kontenjanlar yüzde 100 doluluk oranına ulaştı.” diye konuştu. 2019 yılında Barcelona’da katıldıkları bir tekstil makineleri fuarıyla ilgili anısını anlatan Kılavuz şöyle devam etti: “Fuarda Türk firmalarının stantlarını dolaşırken gözlerimiz yaşardı. Türkiye’nin dört bir yanından makine üreticileri vardı. Öğleden sonra Güney Kore, Almanya stantlarını gezerken biraz utandım. Çünkü onlar makinede artık otomasyona geçmişti. Bizim de artık o konuma gelmemiz lazım. Savunma sanayideki başarıları görüyoruz. TEKNOFES’de gençlerin yaptığı muhteşem işler varken tekstil makineleri alanında da üzerimize düşeni yapmak mecburiyetindeyiz. Bize düşen görev; bölümlerimize tekstil makineleri ana bilim dalını eklemek oldu.”
“Bu sempozyum vesilesiyle güzel sonuçlar ortaya çıkacaktır”
TMMOB Tekstil Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Aykut Üstün, Tekstil Mühendisleri Odası olarak 30.yıllarını kutladıklarını söyledi. Bu önemli yılda tekstil makine üreticileri ile akademisyenleri bir araya getirmenin mutluluğunu yaşadıklarını dile getiren Üstün, “Yerli ve milli hamle için bir aradayız. Bu sempozyum vesilesiyle çok güzel sonuçlar ortaya çıkacaktır.” ifadelerini kullandı.
“Amacımız yerli ve milli projelerin üretimini desteklemek”
Bursa Tekstil Mühendisleri Odası Bursa Şubesi Başkanı Hale Güler konuşmasına şunları söyledi: “’Tekstile kendi teknolojin ile yön ver’ söylemi ile yola çıktık. Sempozyum süresince yerli makine üreticileri, Ar-Ge ve inovasyon eğitimi verecek. Ön terbiye, boya, nakış gibi dallarda hizmet veren üreticiler bu sempozyumda yerini aldı. Amacımız yerli ve milli projelerin üretimini desteklemek.”
Yerli tekstil makine üreticileri üniversiteler ile İş birliği İçinde geliştirdikleri projeleri tanıttı
İki gün süren sempozyumun açılış panelinde tekstil sanayisinin önemli temsilcileri, Türk Tekstil Makine Sektörünün gelişimine ilişkin değerlendirme ve görüşlerini paylaştı. Panelde sektörler arası iş birliği vurgusuyla ortak bir vizyonda ilerlenmesi yönünde somut öneriler öne çıktı.
Tekstil sanayisini, akademisyenleri ve mühendis adayı öğrencileri tekstil makine sektörüyle bir araya getiren sempozyumda; tekstil makine sanayisindeki güncel Ar-Ge faaliyetlerine ilişkin oldukça nitelikli sunumlar yapıldı. Ayrıca, makine sektörünün yetkilileri üniversitelerle iş birliği içinde gerçekleştirdikleri projelerini tanıttı. Sempozyumda sunum gerçekleştiren firmalar arasında; Özen Mensucat, Polteks, Özlü Mühendislik, Gümüş Enerji, Şampiyon Filtre, Optimum Digital Planet, Pro-SMH, Ağteks, Serkon, Elyaf Tekstil, Nit Örme, YGN Mekatronik, Dok-San, Baykan Denim, Argetek, Devsan, Sava Örme, Proses Mekatronik, Beneks, Almaxtex Tekstil, Polteks, Erka Mühendislik, Sistem Teknik, Tolkar Makine, Tachyon Makine, Vatek Çevre Teknolojileri, AES-Acar Endüstriyel Sistemler, IAS Bilgi İşlem ve Danışmanlık, Eliar Elektronik, Güncel Yazılım, Özen Elektrostatik yer aldı.
Ar-Ge Mühendisi Yetiştirme Programı Katılımcılarına Sertifika
Sempozyumun 2. gününde Uludağ Tekstil İhracatçıları Birliği (UTİB) ve Uludağ Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (UHKİB) desteğiyle, Tekstil Mühendisleri Odası Bursa Şubesi (TMMOB) moderatörlüğünde 2.si düzenlenen ‘Tekstilde Ar-Ge Mühendisleri Yetiştirme Programı’nın sertifika töreni düzenlendi. Törenin açılış konuşmasını yapan UTİB Başkanı Yönetim Kurulu Başkanı Pınar Taşdelen Engin, “Tekstil sektörü için çok önemli bir sempozyumda kursiyerlerimizi sertifikalarına kavuşturmak bizi oldukça gururlandırdı. Programımıza yoğun başvuru, bizi çok mutlu etti. Yaptığımız iş; hem sektörümüzde büyük bir ihtiyaca cevap vermesi, hem de gelecek için umut verici olması açısından son derece değerli. Bu yıl önemli bir farklılık da sadece tekstil mühendisi değil, Ar-Ge merkezlerinde çalışan diğer alan mühendislerinin de katılım sağlıyor olmasıydı.” dedi. Programı tamamlayan kursiyerler törenle sertifikalarını aldı.