Türk Tekstil Sektörü İsviçre İçin Büyük Önem Taşıyor
İplik, dokuma, örme ve teknik tekstiller gibi alanlarda Türkiye pazarında önemli paylara sahip olan İsviçreli makineciler, çatı örgütleri Swissmem ile küresel pazarda önemli çalışmalar gerçekleştiriyor. Türk tekstil üreticileri makine tercihlerinde İsviçre’yi ilk sıralarda bulunduruyor. Bununla birlikte Türkiye, İsviçre için önemli pazarlar arasında yer alıyor.
İsviçre’nin Tekstil Makine İhracatı 2017’de %15.3 Arttı
2016 yılı ile karşılaştırıldığında 2017 yılının tümünde, İsviçre tekstil makineleri sektörünün ihracatı 792,9 milyon Euro’ya ulaştı. En büyük pazar konumundaki Çin’e ihracat %19 artışla 113,1 milyon Euro olarak gerçekleşti. Türkiye’ye ihracat ise %15,3 artışla 96,1 milyon Euro oldu. Türkiye, İsviçreli tekstil makinecilerinden 96,1 milyon Euro değerinde makine ithal ederek en büyük 2. pazar oldu. Diğer bir önemli pazar olan Hindistan’a yapılan ihracat ise %29,6’lık düşüşle 72,9 milyon Euro’ya geriledi. Almanya’ya ihracat %7,8 artarken ABD’ye ihracat ise %29,6’lık düşüşle 72,9 milyon Euro’ya geriledi. Almanya’ya ihracat %7,8 artarken ABD’ye ihracat %6 artış kaydetti.
Dış ticaret, ülkeye büyük bir kâr getiriyor
Günümüzde İsviçre, Avrupa’nın bankacılık alanında finansal kalbini oluşturuyor. Ülkenin ekonomisi, piyasa ilişkilerine ve yabancı sermayedeki ciroya dayanıyor. İsviçre hem küçük hem de büyük girişimciler için ideal koşullar yaratıyor. Devlet, işletmelerin faaliyetlerine hiçbir şekilde müdahale etmiyor. Üretim, ortalama bir alıcıya ait tüm talepleri tam olarak karşılıyor.
İsviçre’nin bugüne kadar, mali açıdan kârlı olan en büyük endüstrilerini, bankaların yanı sıra; saatçi şirketler, hafif ve ilaç endüstrisi, tarım ve turizm oluşturuyor. Ayrıca, İsviçre saat endüstrisi dünya çapında ün kazanan bir ülkedir. Tüm üretim varlıkları; Cenevre, Tun, Bern ve La Chaux-de-Fonds’da yoğunlaşmıştır. Tüm saatlerin yaklaşık yüzde 95’i ihraç edilir. En büyük işletmeleri; Richemont, Swatch Grubu, Rolex ve Patek Philippe’dir.
Dış ticaret, ülkeye büyük bir kâr getirmesiyle beraber ihracatın en büyük yüzdesi; üretilen mallar, ilaçlar ve yiyeceklerdir. Ülkenin ana ticaret ortakları ABD, Avrupa, Çin ve Japonya’dır. İsviçre, kişi başına düşen gelirde dünyanın yedinci ülkesidir.
İsviçre’ye İhracat Nasıl Yapılır
İsviçre ile ülkemiz arasında Serbest Ticaret Anlaşması (STA) olması nedeniyle, ülkemizden ihracat yapacak iş adamlarının Gümrük Beyannamesinin yanı sıra bağlı bulundukları Ticaret ve Sanayi Odalarından temin edecekleri EUR-1 Belgesini doldurmaları gerekiyor. Bu belge ile ülkemizden yapılacak olan tekstil ve sanayi ürünleri gümrük vergisiz olarak İsviçre pazarına girebiliyor ve sadece %8 KDV alınıyor.