“Ürün Çeşitliliğimiz Sayesinde Zorlu Zamanlarda Bile Başarımızı Devam Ettirdik”
Verena Ruck, Brückner Reklam ve Pazarlama Başkanı
Brückner, uzun yıllardır tekstil, teknik tekstil, halı ve nonwoven terbiye- kaplama gibi tekstil endüstrisinin birçok alanında faaliyet gösteriyor. Tekstil Teknoloji dergimizde yer alan ‘Alman Tekstil Makineleri Endüstrisi Özel Sayısı’ için Brückner Reklam ve Pazarlama Başkanı Verena Ruckh ile bir röportaj gerçekleştirdik. Verena Ruckh, dünya çapında yaşanan gelişmelere değinerek tekstil sektörü hakkında değerlendirmelerde bulundu. Röportajın dikkat çeken noktaları ise şöyle:
“2022 yılında satış hedefimize ulaşabildiğimiz için oldukça mutluyuz”
2022 yılı bizim için birçok açıdan oldukça zorlu geçti. Her şeyden önce özellikle parça tedariğinin zorluğu hala devam ediyor. Tedarikçilerin bir kısmı ya çok geç teslimat yaptı ya da hiç yapamadı. Buna ek olarak hammadde fiyatlarında meydana gelen artışlarla mücadele etmek zorunda kaldık. Tüm bu zorluklara rağmen 2022’de aldığımız siparişler kötü değildi ve satış hedefimize ulaşabildiğimiz için oldukça mutluyuz. Tekstil, teknik tekstil, halı ve nonwoven terbiye-kaplama gibi tekstil endüstrisinin birçok alanında faaliyet gösterdiğimiz için de dünyanın birçok yerinde müşterilerimiz bulunuyor. Ürün yelpazemizdeki bu çeşitlilik, zorlu zamanlarda bile başarılı olmamıza yardımcı oluyor.
Tabi ki ayrıca personel açığı konusunu halletmemiz gerekiyor. Uzun yıllardır gençlerin eğitimi ve desteği bizim için çok önemli bir konu oldu. Her yıl çeşitli alanlardan genç yetenekler yetiştiriyoruz ve onların çoğu eğitimlerini tamamladıktan sonra bizimle kalmaya devam ediyor. Yani bu mevcut personel açığından diğer firmalar kadar etkilenmediğimiz anlamına geliyor.
“Geliştirdiğimiz çözümleri kriz dönemlerinde uyguluyoruz”
Enerji krizi hemen hemen hepimizi etkiliyor. Ancak bazı müşterilerimiz, bu durumdan bize göre daha çok etkileniyor çünkü bir tekstil kurutucusunu ısıtmak oldukça yüksek enerji tüketimi gerektiriyor. Yıllardır, kendi kurutucularımızı daha enerji-verimli hale getirmek için çözümler araştırıyoruz ve geliştiriyoruz. Çözümlerimizin birçoğu günümüzde uygulanabilir halde. Örneğin ısı geri kazanım sistemleri, taze havayı veya suyu ısıtmak için üretim sürecinden çıkan egzoz havasını kullanıyor. Böylece önemli ölçüde enerji tasarrufu sağlıyor. Başka bir örnek olarak tam banyo emprenye yerine minimum uygulama birimlerinin kullanılmasını verebiliriz. Burada kumaşa sadece gerektiği kadar sıvı uygulanıyor ve böylece sonraki kurutma işleminde çok fazla enerji tasarrufu sağlanıyor. Aynı zamanda, kimyasallardan ve artık banyodan tasarruf edilebiliyor.
“Makinelerimizin hemen hepsini akıllı kontrol sistemleriyle donattık”
Uzun yıllardır çevre dostu ve sürdürülebilir çözümler geliştiriyoruz çünkü rekabet edebilmemizin ve her şeyden önce müşterilerimize olumlu bir görünüm sunabilmemizin tek yolu bu. Modern makinelerimizin hepsi akıllı kontrol sistemleriyle donatıldı. Böylece enerji ve kimyasal tüketimi önemli ölçüde azalıyor. Daha önce de belirttiğim gibi sadece birkaçını saymak gerekirse; ısı geri kazanım sistemleri ve minimum uygulama birimleri sunuyoruz. Bu makinelerin kullanımı, daha eski makine modellerine kıyasla çevresel karbon ayak izinde büyük bir azalma sağlıyor. Şu anda mevcut çalışmalarımızın dışındaki diğer gelişmelerimiz, otomasyon ve dijitalleşme haricinde CO2 nötr tekstil terbiyesi yönünde diyebiliriz. Bu bağlamda Milano’daki ITMA 2023 Fuarı’nda son yeniliklerimizi sunacağız.
“Aklımız, depremde hayatlarını kaybeden tüm insanlarla birlikte”
Piyasalarda hala çok fazla belirsizlik var. Müşterilerimizin çoğu yatırımlarını bekletiyor ve genel ruh hali ‘bekle ve gör’ şeklinde ilerliyor. Bir de buna Rusya -Ukrayna savaşı ve Türkiye’de meydana gelen korkunç depremi de ekleyelim. Aklımız, bu korkunç savaş ve doğal afetlerde hayatlarını, ailelerini, arkadaşlarını ve evlerini kaybeden tüm insanlarla birlikte. Böyle bir durumda doğru kelimeleri bulmak kolay değil ama yine de önümüze bakmamız gerekiyor. Bu yılın ikinci yarısında küresel ekonomik durumda bir iyileşme olmasını umuyoruz. Bu nedenle tekstil endüstrisi için geri dönüş sağlayabileceğini umduğumuz ITMA Fuarı’nı dört gözle bekliyoruz.
Röportaj: Özge Çağıl Sütcü