ARTA’dan Kazandıran Kombinasyonlar
Aylık yaklaşık 4 milyon metrelik apreli dokuma kumaş üretim kapasitesine sahip olan Arta, günde 3 vardiya ile çalışan 300 kişiyi istihdam ediyor. Üretiminin %50’si kilit perakende müşterilere ihraç edilmekte olup, diğer yarısı ise komisyon bazında üretiliyor.
Şirket, İstanbul’un 70km batısında, 20.000’den 270.000’e yükselen nüfusuyla son 30 yılda çarpıcı bir büyüme kaydeden Çorlu’da yer alıyor. Bu gelişme büyük ölçüde, ilçenin olumlu göç politikasından, ilçede son birkaç on yılda ortaya çıkan ve şu anda toplam 350 civarında olan yeni tekstil fabrikalarından kaynaklanıyor.
Fakat Çorlu’daki tekstil şirketlerinden tahminen 250’sinin boyama ve terbiye ile uğraştığı bilindiğinden, Arta gibi bir şirketin rakiplerinden nasıl ayrıldığını merak ediyorsunuzdur.
Bu sorunun cevabı; kapsamlı boyama, terbiye, kaplama, dijital ve rotasyon baskı teknolojilerini sonuna kadar kullanan süreçlerin akıllıca birleşimidir.
Diğer teknolojilere ilaveten, şirketin yakın zamanda uyguladığı yatırım programı boyunca Avrupa kurulumlu Monforts Thermex Econtrol boyama sisteminin yanı sıra iki adet, on odalı Monfongs Montex ram makinesi ve bir adet Monfong sanfor ünitesinin kurulmasına ve tamamen İstanbul merkezli Neotek tarafından üstlenilen ve gerçekleştirilen kurulum işlemine tanık oldu.
Daha Geniş Çözüm Yelpazesi
Arta Fabrika Müdürü Mehmet Kaan Kalıpçıoğlu bu süreci şu sözlerle ifade etti: “Yeni Monforts Thermex sistemi ile birlikte, kumaş kaplama ve yüzey efektlerinde rakiplerimize kıyasla çok daha geniş bir yelpaze elde edebiliyoruz. Pamuk, polyester, viskon ve liyosel apreli kumaşlar ve bunların karışımlarında, farklı seviyelerde kontrollü gerginlik, dimi, poplin, kanvas, saten, vanize ve armürlü dokuma gibi gelişmiş dokuma çözümlerinde uzmanlaşıyoruz.
Boyama yöntemlerimiz arasında özel olarak geliştirilen şirket içi teknikler ve özel parlatma, PU, inci ve diğer bıçak kaplamalarının yanı sıra reaktif, kükürt, indanten, çivit, pigment ve dispers boyama da mevcut. Tüm bu tekniklerin birleşimi sayesinde müşterilerimize oldukça çeşitlendirilmiş kumaş seçenekleri sunabiliyoruz.”
Bu kazandıran kombinasyonlar arasında ayrıca silikon, buruşmaz, paper-touch, su geçirmez, leke tutmaz, anti bakteriyel, yangın geciktirici vb. çeşitli terbiye işlemleri de yer alıyor.
Tekli İşlem
Arta tarafından yürütülen özel çalışmalar arasında, TÜBİTAK ile ortaklaşa düzenlenen bir proje de bulunuyor. Bu girişimle hem reaktif boyada hem de pigment boyada tek bir işlemle uygulama yapmak için hızlı ve ekonomik bir yöntem elde edildi.
Kalıpçıoğlu ayrıca şu değerlendirmede bulundu: “Reaktif ve pigment boyalar çok farklı yıkama etkilerine yol açtığı için, yalnızca ikisiyle birlikte elde edebileceğiniz bazı renkler var, fakat müşterilerimiz artık bu işlemle giysi yıkama işleminin ardından olağanüstü yeni renk tonlarının yanı sıra farklı renkler ya da kontrast renkler de elde edebiliyor.”
Son model Monforts ve Monfongs kurulumlarıyla, kalite ve çoğaltılabilirlikte kayda değer bir iyileşme ve %50’nin üzerinde bir üretim artışı sağlandığını da sözlerine ekledi.
“Bilhassa etkileyici olan şey ise şu anda nem gibi parametrelerde yakaladığımız toplam kontrolümüz.”
Bu arada şirketin Thermex Econtrol serisi 1,8 metre çalışma genişliğine sahip olup, seçkin reaktif ve dispersiyon boyarmaddeleriyle pamuk ve polyester kumaşlarda tek banyo işlemi ile sürekli boyama ve ayrıca pamuk-polyester karışımlarında indirgeyici ara temizleme işlemlerini mümkün kılarak, buharlayıcı ihtiyacını ortadan kaldırıyor.
Kalıpçıoğlu ayrıca şunları söyledi: “Bu seride ayrıca, geliştirilmiş yıkama ve kaynama haslığı elde etmek amacıyla indantren vat boya kullanımı ya da son derece geniş renk efektleri elde edebilmek amacıyla reaktif boyamalı pamuklu kumaşlarda aşırı boyama gibi diğer işlemler de yer alıyor.”
Şirket için bir diğer önemli avantaj da sahip olduğu gelişmiş su arıtma ve geri dönüşüm ekipmanıdır.