Avrupa’nın En Büyük Ülkesi Almanya, Köklü Tarihi ile Hayranlık Uyandırıyor
Almanya, 357 bin metre kare yüz ölçümüne sahip bir ülke olmakla beraber, Amerika Birleşik Devletleri’nden sonra
dünyanın en popüler ikinci göç destinasyonudur.
Uzun ve köklü tarihi boyunca pek çok küçük krallık olarak Batı Avrupa’da hüküm süren ülke, 1871 yılında ulusal birliğini sağladı. Almanya, Avrupa kültür medeniyet tarihine özellikle müzik ve felsefe alanında büyük katkılar yaptı. 16 federal bileşenden oluşan Almanya’nın başkenti ve en büyük şehri Berlin’dir. Hamburg, Münih, Köln, Frankfurt, Almanya’nın diğer büyük şehirleri arasında yer alır. Federal bir devlet yapısına sahip olan Almanya’da hem federal yönetimin hem de 16 farklı eyaletin kendilerine ait yetki alanları bulunur. Eyaletler, iç güvenlik, eğitim, yüksek öğrenim, kültür ve yerel yöne timler konusunda özerklerdir. Eyalet yönetimleri kendi yasalarının yanı sıra federal yasaları da uygular. Federal Konsey’de temsil edilmeleri sayesinde federal düzlemdeki yasamaya da doğrudan katılım şansına sahiplerdir.
ALMANYA, ÇOK YÖNLÜ COĞRAFYAYA SAHİP
Almanya’nın kuzeyinde Kuzey Denizi ve Baltık Denizi’nin kıyıları, güneyinde ise Alpler’in tepeleri bulunur. Aralarında ise çok çeşitli bölgeler vardır: Tarım yapılan düzlükler, geniş bir nehir ve göller bölgesi, ormanlık alanlar,
kent merkezleri ve engebeli araziler. Almanya’nın en büyük dağı 2.963 metre yüksekliğindeki Zugspitze’dir.
En uzun nehri ise Almanya’nın ortasından 865 kilometre boyunca akan Ren Nehri’dir. Almanya’da 16 milli park, 104 doğal park ve 15 biyosfer rezervi bulunur.
DÜNYANIN EN BÜYÜK DÖRDÜNCÜ EKONOMİSİ
Almanya’da kalifiye bir iş gücü, güçlü sermaye yapısı ve yolsuzluk oranı düşük olan sosyal bir pazar ekonomisi vardır. Avrupa’nın en büyük ve en güçlü ekonomisine sahiptir. ABD, Çin ve Japonya’nın ardından Dünya’nın en büyük dördüncü ekonomisidir.
Hizmet sektörü tüm GSYİH’nin yüzde 71’ini, sanayi yüzde 28’ini ve tarım yüzde 1’ini oluşturmaktadır. İşsizlik oranı yüzde 5 civarındadır. Dünya’nın en verimli çalışan iş gücüne sahip ülkelerinden biridir. Para politikaları merkezi Frankfurt’ta bulunan Avrupa Merkez Bankası tarafından yönetilmektedir.
Önde gelen sanayi alanları; otomotiv, ilaç, kimya, bilgi teknolojileri ve iletişim, çelik, enerji ve inşaat gibi alanlardır.
ALMANYA TEKSTİL MAKİNE İHRACATINDA İLK SIRALARDA YER ALIYOR
Almanya özellikle tekstil makineleri sektöründe dünyanın önde gelen tedarikçileri arasında yer alıyor. Dünya Tekstil Makine İhracatı ülke sıralamasına baktığımızda Almanya’yı ilk sıralarda görmemiz mümkün. ‘Dokumaya Elverişli Maddelerin Üretilmesine’ mahsus makinelerin ihracatında Almanya 331 milyon dolarlık payı ile birinci sırada yer alıyor.
‘Elyafın ve İpliklerin Hazırlanmasına Mahsus Makinelerin’ ihracatında, 840 milyon dolarlık payı, ‘Keçe ve okunmamış Mensucat İmalat Finisajlamaya Mahsus Makinelerin ihracatında 419 milyon dolarlık payı, ‘Tekstil Makineleri Yedek Parçaları’ ihracatında 708 milyon dolarlık payı ve ‘Boya Terbiye Makineleri’ ihracatında 1.045 milyar dolarlık ihracatıyla birinci sırada yer alıyor. Almanya ‘Dikiş Makineleri’ ihracatında ise 484 milyon dolarlık ihracatıyla Çin ve Vietnam’dan sonra ikinci sırada yer alıyor.
TÜRKIYE’NİN EN ÇOK TEKSTİL MAKİNESİ İTHAL ETTİĞİ ÜLKELERİN BAŞINDA ALMANYA GELİYOR
Tekstil ülkesi Türkiye, dünyanın sayılı tekstil makine ithalatçılarından biridir. Gerek Batı ülkelerinden gerekse
de Asya ve Uzakdoğu’dan büyük miktarlarda ithalat yapılıyor. Türkiye’nin en çok tekstil makineleri ithal ettiği
ülkelere baktığımızda Almanya’nın ilk sıralarda yer aldığını görürüz.
– Dokumaya elverişli sentetik veya suni maddelerin ekstrüzyonu, çekilmesi, tekstüre edilmesi vb için makine ve cihazları Almanya ve Çin’den,
– Dokumaya elverişli elyafın hazırlanması, eğirme, katlama, bükme ve ipliklerin hazırlanmasına mahsus makineleri Almanya, İsviçre, İtalya, Japonya ve Çin’den,
-Dokuma makinelerini (tezgahlar) Belçika, İtalya, Almanya ve Japonya’dan,
-Tekstil makineleri için yardımcı makine, cihaz ve aksam-parçaları (jakard, mekik, tarak, üretme memeleri, platin,
tığ vb) Almanya, Çin ve İtalya’dan,
-Keçe veya dokunmamış mensucat imalatına veya finisajına mahsus makine ve cihazlar; şapka kalıpları Almanya ve Çin’den,
-Dokuma ipliklerin, mensucatın yıkanması, temizlenmesi, kurutulması, ütülenmesi, sarılması, katlanması vb için makineleri Almanya, İtalya ve Çin’den,
-Dikiş makineleri, dikiş makineleri için imal edilmiş mobilya, tabla ve mahfazalar ve dikiş makinelerinin iğneleri Çin, Japonya, Almanya, Vietnam ve İtalya’dan ithal ediliyor.
TÜİK’in 2018 yılı istatistik kayıtlarına göre Türkiye, 2018 yılında toplam değeri 86.7 milyon dolar olan 1804 adet uvarlak örme makinesi ithal etti. Bu makinelerin 637’si Çin’den, 616 adedi ise Almanya’dan ithal edildi.
YILIN HER DÖNEMİNDE KÜLTÜREL ETKİNLİKLERE ÖNEM VERİLİYOR
Almanya kültürel açıdan çok zengin bir ülkedir. Tiyatro, sinema, opera ve müzik aktiviteleri yılın her döneminde izlenebilir. Ayrıca bu tip aktivitelerin giriş ücretleri öğrenciler için oldukça uygundur. Gidebilecek alternatif yerler
arasında; Alte Nationalgalerie (Sanat Müzesi), Museum für Komminikation (İletişim Müzesi), Checkpoint Charlie
Mauer Museum (Berlin Duvarı ile İlgili Tarih Müzesi), Deutsches Technikmuseum (Alman Teknoloji Müzesi), Filmmuseum Berlin (Film ve Sinema Tarihi Müzesi) bulunur.