Biyo Bazlı Su ve Yağ İtici Kimyasallar, Tekstil Ürünlerinin Üretiminde Kullanılacak
Melis Vekiloğlu, Sun Tekstil Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu Üyesi
TORNADO Projesi, yüksek performanslı teknik tekstillerin daha çevreci ve sürdürülebilir olarak tasarlanmaları, üretilmeleri ve kullanılmaları gerektiğini belirleyerek güvenli bir döngüsel ekonomiye geçişe katkı sağlanmasını amaçlıyor.
Sun Tekstil Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu Üyesi Melis Vekiloğlu, “Sun Tekstil olarak, Avrupa Birliği’nin sürdürülebilirlik hedefleri kapsamında zorunlu kıldığı bazı regülasyonlara uygun süreçlerin, yöntemlerin ve son ürünlerin geliştirilebilmesi açısından büyük bir adım attık. 5 farklı ülkeden 14 ortak tarafından 36 ay içerisinde tamamlanması hedeflenen Avrupa Komisyonu Projesi için Sun Tekstil hibe payı 297.875 euro olacak.” dedi.
TORNADO Projesi’nin ‘Biyobazlı su ve yağ itici kaplamalar için güvenli sürdürülebilir yeni yollar’ hedefini içerdiğinin altını çizen Vekiloğlu, “Proje, Avrupa Komisyonu tarafından Avrupa’nın teknoloji vizyonunu hayata geçirmek amacıyla yürütülen Horizon Europe Programı kapsamında destekleniyor. TORNADO Projesi’nin hedeflerini hayata geçirmek için 5 farklı ülkeden bizim de bulunduğumuz 14 kuruluştan oluşan bir proje konsorsiyumu oluşturuldu. Resmi başlangıç tarihi 1 Ocak 2023 olarak belirlenen TORNADO Projesi kapsamında güvenli ve sürdürülebilir tasarım kriterlerine uygun, yüksek su ve yağ iticiliğe sahip, yeni, biyobazlı ve toksik olmayan kaplama kimyasalları geliştirilecek. Geliştirilmesi ve kullanımı önerilen yeni kaplamalar; flor içermeyecek, insan sağlığına ve çevreye yönelik olumsuz etkileri flor içerikli muadillerine göre çok daha az olacak, geri dönüşüm olanakları da daha kolaylaşacak” şeklinde konuştu.
“Su ve yağ itici kumaşların flor içerikli muadilleriyle aynı performansı gösterecek”
Projenin detayları hakkında da bilgiler veren Vekiloğlu “Su ve yağ itici özellikteki kumaşlar, özellikle teknik tekstillerin üretiminde sıklıkla tercih ediliyor. Bu tarz ürünlerin üretimi için, yüksek iticilik performansı elde etmek amacıyla flor içeren kimyasallar kullanılıyor. Diğer yandan, yüksek performans sağlayan flor içerikli bileşikler; zamanla insan ile hayvan vücudunda, toprakta, havada ve suda birikiyor. Dolayısıyla bu kimyasalların uzun vadede insan ve çevreye pek çok olumsuz etkileri görülüyor. Proje kapsamında bitkisel yağlardan elde edilen iki yeni biyo bazlı su ve yağ itici kimyasal geliştirilecek. Bu yeni kimyasalların; ambalaj, mutfak gereçleri ve tekstil sektöründeki kullanılabilirliği ve performans değerlendirmesi yapılacak. Sun Tekstil olarak geliştirilen kimyasalların tekstil ürünü üretiminde kullanımını gerçekleştireceğiz. Bu güvenli ve sürdürülebilir kimyasalların ve bu kimyasallar ile işlem görmüş kumaşların flor içerikli muadilleri ile aynı performansı göstermesi bekleniyor. Böylelikle özellikle teknik tekstiller alanında büyük bir çevreci etki oluşturmayı hedefliyoruz. Geliştirilecek ürünler, su iticilik özelliği istenen aktif giyim koleksiyonları veya dış giyim ürünlerinde de kullanılabilecek.” dedi.