BTMA: Dünya Tekstil Üreticileri ve İngiltere Tekstil Makineleri Uzmanlarını Bir Araya Getiriyor
Tekstil makineleri ve proses konusunda İngiltere’nin yenilikçi örnekleri hemen her yerde. Nitekim İngiliz tekstil makine üreticileri; James Kay’in, 1733’te kumaş dokuma hızını arttıran uçan mekiği icat etmesi, James Hargreaves’in 1764’te aynı anda 8 makarada iplik eğiren çıkrığı icat etmesi ve buharla çalışan ilk tekstil fabrikalarının İngiltere’de kurulmasın- dan beri inovatif faaliyetler içerisinde.
Neredeyse tüm tekstil üretim prosesleri- taraklamadan, eğirme, dokuma, örme, tafting ve nonwoven elyafların gelişmiş renklendirmesi, terbiye ve baskı teknik- lerine kadar – İngiliz patentli ürünler ile üretildi. Halen de BTMA üyesi firmalar üretim şirketleri için sürekli fikri mülkiyet akımı yaratmaya devam ediyor. Onların bu faaliyetleri, İngiltere’nin uzun yıllardır bir Ar-Ge merkezi olmasını sağlıyor.
İngiliz Tekstil Makine Üreticileri Birliği (BTMA), tarihsel ve ekonomik kökenleri ile dünya tekstil sektöründe önemli bir yere sahip. BTMA Başkanı Alan Little, “Unutmayın ki BTMA bir zamanlar yenilik demekti. 1947 yılında zorlu savaş sonrası koşullarında ihracat yapmaya devam eden İngiltere tekstil makineleri üreticileri için bir vitrin olarak kuruldu.
Dünya tekstil üreticileri ve İngiltere tekstil makineleri uzmanlarını bir araya getirmeye yardımcı olmak için hâlâ burada olduğumuzu gösterdik.“ diyor.
İngiltere’nin tekstil makineleri üreticilerinin pek çok güçlü yanı, yenilik ve geleceğe odaklanıyor. Firmalar kendilerini uyanık, proaktif, esnek ve değişime karşı duyarlı tutmak için yeni zorlukları davet etmeye istekliler.
TÜRKİYE VE İNGİLTERE ARASINDA İHRACAT %15 ARTTI
İngiliz tekstil makine üreticileri, Türk tekstil sektörünün makine tedarikinde önemli bir yere sahip. Bunun yanı sıra Türkiye ve İngiltere arasında son 3 yılda ticaret %15 artarak devam etti. İstanbul Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB)’nin Temmuz 2018 tarihinde yayınladığı İngiltere Ülke Raporuna göre; İngiltere’nin ürün bazında ihracatında özellikle elektrikli makineler ve bunların aksamı, makineler ve parçaları ve aksamları ön plana çıkıyor.
İngiltere’nin ihracatında ilk sırada ABD, ithalatında ise ilk sırada Al- manya yer alıyor. İngiltere’nin ihracat gerçekleştirdiği ülkeler listesinde 6,6 milyar Dolar ile Türkiye 12. sırada. İngiltere’nin ithalat yaptığı ülkeler arasında Türkiye 9,6 milyar Dolar ile 15.sırada geliyor.
İngiltere, %5,8 pay ve 26,6 milyar Dolar değerinde ithalat ile 467 milyar Dolar değerindeki dünya hazır giyim ve konfeksiyon ithalatında 4. sırada. İngiltere’nin en büyük hazır giyim ve konfeksiyon tedarikçisi 6,4 milyar Dolar değerinde ithalat ve %23,9 pay ile Çin’dir. Türkiye, %7,1 pay ile İngil
tere’nin 3’üncü büyük tedarikçisidir. İngiltere’nin en büyük tekstil ürünleri tedarikçisi 580 milyon Dolar değe- rinde ithalat ve %14,1 pay ile Çin’dir. Türkiye, %8,1 pay ve 334 milyon Dolar ile İngiltere’nin 4’üncü büyük tedarikçisi konumunda.
İngiltere, 2017 yılında 17 milyar Dolar değerinde gerçekleşen toplam hazır giyim ve konfeksiyon ihracatında Türkiye’nin 3’üncü büyük ihracat pazarıdır. İngiltere’ye 2017 yılında %5,8 artış ile 321 milyon Dolar değerinde tekstil ve hammaddeleri ihracatı gerçekleştirildi. İngiltere, 8,1 milyar Dolar değerinde gerçekleşen toplam tekstil ve ham- maddeleri ihracatımızda 6’ıncı büyük ihracat pazarımızdır.