BTMA Üyeleri Yeni Teknolojilerini ITMA Asia + CITME Fuarı’nda Sergileyecek
İngiliz Tekstil Makineleri Birliği (BTMA) üyeleri, test, enstrümantasyon ve makine kontrolü alanlarında lider bir konum elde etti ve bu alanlardaki birçok yeni gelişme, 28-31 Ekim tarihleri arasında Singapur’da düzenlenecek olan ITMA Asia + CITME Fuarı’nda sergilenecek.
BTMA CEO’su Jason Kent; “Pek çok üyemiz şu anda ya kendi bünyelerinde ya da giderek daha fazla sayıda ortak projeler yoluyla yeni teknolojiler geliştiriyor ve Singapur’daki ITMA Asia zamanına kadar pek çok yenilik ortaya çıkacak. En son gelişmelerden bazıları daha önce mümkün olmayan şeylerin ötesine geçiyor.” diyor.
Dokunsallık Zorluğu
Bu durumun somut bir örneği, Roaches International tarafından yeni piyasaya sürülen Sentire kumaş tuşe test cihazı. Firmanın açıklamasına göre; tasarımcılar ve üreticiler için en büyük zorluklardan biri, üretim öncesinde veya fiziksel numuneleri taşımak gibi maliyetli ve zaman alıcı işlemler olmadan, kumaşın estetik özelliklerini tanımlamak ve bu bilgileri paylaşmak.
‘Kumaş tuşesi’ olarak bilinen, kumaşa dokunulduğunda ve işlendiğinde hissedilen duyusal deneyim, tekstil değerlendirmesinde kritik bir faktör; ancak bugüne kadar oldukça öznel bir ölçüttü.
Roaches International Genel Müdürü Sean O’Neill; “İki kişi, bir kumaşın nasıl hissettirdiğini aynı şekilde tanımlayamaz ve kumaşın dokunsal özelliklerini tanımlamak için ortak bir dilin olmaması, küresel moda ve tekstil tedarik zinciri boyunca iletişim zorluklarına yol açıyor. Yumuşaklık, pürüzsüzlük, döküm ve sertlik gibi nitelikleri objektif olarak nasıl ölçersiniz?” diye konuşuyor.
Sentire, Dokunsallığı Test Ediyor
Roaches, Leeds Üniversitesi’nden uzmanlarla birlikte çalışarak kumaşların dokunsal özelliklerini haptik uzaysal sistem yoluyla tanımlayan bu yeni test sistemini geliştirdi. Tıpkı renk paletlerinin dijital olarak tanımlandığı renk kartelaları veya Tog değerleriyle ısı ölçümünde olduğu gibi.
Kumaş numuneleri Sentire cihazına yerleştirilerek bir dizi testten geçiriliyor ve bu testler sonucunda, kumaş için parmak izi niteliğinde sayısal dokunsal veri elde ediliyor. Bu veriler diğer numunelerle karşılaştırılabiliyor ve dijital olarak farklı lokasyonlardaki iş ortaklarıyla paylaşılabiliyor.
O’Neill; “Bu teknoloji, renk iletişiminde spektrofotometrenin tedarik zincirini nasıl etkilediyse benzer bir etki yaratma potansiyeline sahip. Sentire’a gelen ilk tepkiler harikaydı ve potansiyeli gerçekten büyük. Sadece küresel ölçekte tekstil dokunsallığını karşılaştırmakla kalmıyor, aynı zamanda kumaşların vücut üzerinde nasıl durduğunu doğru şekilde sergilemek isteyen çevrim içi perakendecilerden de ilgi görüyor.” ifadelerini kullanıyor.
Desenli Kumaş Denetimi
Kumaş üretimi sırasında kusurların hassas bir şekilde tespit edilmesi, Shelton Vision tarafından geliştirilen en yeni WebSpector otomatik kumaş denetim sistemi ile önemli ölçüde ilerledi.
Düz, tek renkli kumaşlara yönelik lider görüş sistemine dayanan WebSpector, artık kamuflaj gibi karmaşık desenleri ve hatta ciddi bozulma ve deformasyona uğramış kumaşları da tanıyıp bunlara uyum sağlayan patent bekleyen görüntü işleme tekniklerine sahip.
Kumaşlar rijit değildir; kesilebiliyor, gerilebiliyor ve yerel bozulmalara maruz kalabiliyor. Ancak WebSpector bu tür sapmaları gerçek zamanlı olarak başarıyla işleyerek düz kumaşlarda olduğu kadar güvenilir bir denetim süreci sunuyor
Eşsiz ve gelişmiş yazılım teknikleri sayesinde tamamen temiz bir görüntü elde ediliyor ve yüksek hızda akan kumaşlardaki tüm hataların tam olarak tespiti sağlanıyor.
WebSpector sistemleri; performans giyimi, lüks moda, otomotiv iç döşemesi, denim, dış mekân döşemesi, güneşlik, yatak kumaşları, perde ve hatta karbon fiber kompozit üreticilerine şimdiden teslim edildi.
Son WebSpector modeli, ITMA 2023 Milano fuarında büyük övgü aldı ve Asya’daki ilk gösterimi Singapur’daki fuarda yapılacak.
Aşınma ve Tüylenme Testi
Martindale testi, tekstil üreticileri için aşınma ve tüylenme testlerinde endüstri standardı olarak 1940’larda James Heal tarafından geliştirildiğinden bu yana çok iyi biliniyor.
Ancak 2025 yılı için James Heal’in Ar-Ge ekibi bu klasik cihazı yeniden ele aldı ve ortaya yeni Martindale Motion çıktı.
Dokuz istasyonlu bu yeniden tasarlanmış Martindale cihazı, her istasyonun bağımsız çalışmasını sağlayan kaldırma başlıkları ile her birinde farklı testlerin aynı anda yapılabilmesine olanak tanıyor.
Birden fazla tekstil ürünü aynı anda teste tabi tutulabiliyor ve test tamamlanana kadar cihaza müdahale edilmeden çalışmaya devam edebiliyor. Cihaz kurulduktan sonra, örnek tutucular gerekli değerlendirme noktalarında otomatik olarak kaldırılıyor, böylece operatör test bitene kadar –hatta gece boyunca– başka işlere odaklanabiliyor.
Her örnek test sonunda sağlam kalıyor, bu da değerlendirme ve kontrol sırasında belirsizlikleri azaltıyor ve yeniden test ihtiyacını ortadan kaldırıyor. Yeni menteşeli tabla ile kendi kendini hizalayan tahrik pimlerinin kolay ve güvenli bir şekilde değiştirilmesini sağlıyor.
İngiltere’de tasarlanıp üretilen James Heal Martindale serisi, yıllar boyunca dokunmatik ekran, kullanıcı dostu yazılım, sessiz çalışma, DurAbrasion çok işlevli test cihazı ve 2019’da piyasaya sürülen AquAbrasion ıslak aşınma test cihazı gibi birçok yenilik gördü.
Yeni Martindale Motion ise şimdi verimlilik ve üretkenlikte yeni bir seviye sunuyor.
“BTMA Üyeleri Sınırları Zorluyorlar”
“BTMA şirketleri, tekstil testleri alanında mümkün olanın sınırlarını zorlamaya devam ediyor,” diyor Jason Kent sözlerini tamamlarken. “Her biri, tekstil ürünlerinin kalite ve performans özelliklerine somut katkılar sağlıyor ve üreticilerin iddialarını kanıtlamalarını mümkün kılıyor. Singapur’da hem eski hem de yeni müşterilerle buluşmayı sabırsızlıkla bekliyoruz.”
1940 yılında kurulan İngiliz Tekstil Makineleri Birliği (BTMA), İngiliz tekstil makine üreticilerini ve ürünlerini dünya genelinde tanıtmayı amaçlayan kâr amacı gütmeyen bir kuruluş. Dernek, üyeleri ile tekstil üretim sektörünün giderek daha çeşitli hale gelen endüstrileri arasında bir köprü görevi görüyor.






