“Canlar Mekatronik Olarak Her Yıl En Az 5 Patent Başvurusu Yapıyoruz”
Canlar Mekatronik, 40’tan fazla ülkeye kumaş boyama ve finisaj makineleri üretip ihraç ediyor. Firma Genel Müdürü Kaan Çakıcı; “Ürettiğimiz tüm makineler Endüstri 4.0 uyumlu ürünlerden oluşuyor. Firma olarak her yıl en az 5 patent başvurusu yapıyoruz.” dedi.,
Tekstil kumaş boyama ve finisaj makineleri sektöründe faaliyet gösteren Canlar Mekatronik Sanayi A.Ş., dünyanın önde gelen kumaş boyama makinesi üreticileri arasında yer alıyor. 2015 yılında yapımını tamamladıkları 14.000 m2 kapalı üretim alanına sahip tesiste faaliyetlerine başlayan firma, son 5 yılda yeni üretim hatlarıyla birlikte 40.000 m2’lik tesislerinde hizmetlerini sürdürüyor.
Canlar Mekatronik Genel Müdürü Kaan Çakıcı ile ‘Türk Tekstil Makine Endüstrisi’ özel sayısı için bir röportaj gerçekleştirdik. 2023 yılını değerlendiren, Ar-Ge ve sürdürülebilirlikle ilgili çalışmalarından bahseden Çakıcı, 2024 yılı hedef ve projelerini anlattı. Çakıcı, 2024 yılında teknoloji yatırımlarına devam edeceklerini söyledi.
“Ürettiğimiz Tüm Makineler Endüstri 4.0 Uyumlu”
T.C. Sanayi Bakanlığı tarafından tescil edilen tasarım merkezinde 10 mühendis ve 7 teknik ressamdan oluşan kadromuz ile; üretimin desteklenmesi, teknolojinin takibi ve yeni teknolojilerin geliştirilmesi gibi alanlarda çalışmalar sürdürüyoruz. Canlar Mekatronik olarak; teknoloji ve inovasyon ağırlıklı üretimimizle kapasitemizi son 5 yılda %400 artırdık. Ürettiğimiz tüm makineler Endüstri 4.0 uyumlu ürünlerden oluşuyor. Firma olarak her yıl en az 5 patent başvurusu yapıyoruz.
“2024 Yılında Avrupa ve Güney Amerika Pazarlarına Odaklanacağız”
2024 yılı ihracatta öncelik vereceğimiz pazarlarımız arasında; Avrupa ve Güney Amerika bölgeleri yer alıyor. Yurt içinde ise; Doğu Anadolu ve Güney Doğu Anadolu pazarlarına odaklanacağız. 2024’te bünyemize yeni pazarlar ekleyerek müşteri ağımızı daha da genişletmeyi hedefliyoruz. 4 yılda bir gerçekleştirilen ve en son İtalya Milano’da düzenlenen ITMA 2023 Fuarı’nda tüm müşterilerimizi standımızda ağırladık. Ülkemizde haziran 2024 tarihinde düzenlenecek olan ITM 2024 Fuarı’na katılarak müşterilerimizi standımızda ağırlamak ve en yeni ürünlerimizi sunmak için sabırsızlanıyoruz.
“Ciromuzun %60’nıı İhracattan Elde Ediyoruz”
Canlar Mekatronik ilk ihracat makinesini 1999 yılında üretti. Geçtiğimiz yılları ihracat performansı açısından değerlendirecek olursak; sektörümüzün global olarak en büyük oyuncularından biri olduk. 1999 yılında 1 ülke ile ihracat serüvenine başlayan Canlar Mekatronik bugün, 40’tan fazla ülkeye ihracat yapan ve bünyesinde global markalar bulunduran bir firma haline geldi. Tekstil üretimi yapan ülkeler arasında, makine ihraç eden ilk üç firmadan biriyiz. Ürettiğimiz makineler performans ve çevreci yaklaşımlarıyla ön plana çıkıyor. Makine ihraç ettiğimiz ülkelerde marka bilinirliğimiz günden güne güçleniyor. Ciromuzun %60’ını ihracattan elde ediyoruz. Hedefimiz; ihracat payımızı bir önceki yıla göre arttırmak.
“2024 Yılında da Teknolojik Yatırımlarımız Devam Edecek”
Her yıl olduğu gibi 2023 yılında da yatırımlarımıza son hızla devam ettik. Makinelerimizin kaynak operasyonlarını, Tam Otomatik Robot hatlarında yapıyoruz. Çalışmalarını tamamlamış olduğumuz ERP sistemimizi devreye aldık ve bununla bağlantılı olarak akıllı depo sistemine geçtik. Makinelerimizin otomasyon kontrol sistemlerini yeni binamızda üretmeye başladık. Otomasyon bölümüne yeni teknoloji yatırımları yaparak malzeme ve zamandan önemli ölçüde tasarruflar sağladık. Üretimimize hız ve kalite kazandıracak yeni nesil makinelerle üretim hatlarımızı daha teknolojik hale getiriyoruz. 2024 yılında da teknolojik yatırımlarımız devam edecek.
“Fabrikamızın İhtiyaç Duyduğu Elektriği Güneş Enerji Panellerinden Karşılıyoruz”
Firma olarak ürettiğimiz ürünlerin çevreye verdiği zararları yaptığımız Ar-Ge çalışmaları ile en aza indirmeye çaba sarf ediyoruz. Makinelerimizde enerji tasarruflu motorlar kullanarak enerjiden tasarruf edilmesini sağlıyoruz. Yaptığımız yatırımlar sayesinde karbon salınımımızı her yıl aşağıya çekiyoruz. Petrolle çalışan araçlarımızı azaltıp elektrikli araçlarımızı çoğaltıyoruz. Fabrikamızın ihtiyacı olan elektrik enerjisini fabrika çatısına kurmuş olduğumuz güneş enerji panellerinden karşılıyoruz. Fabrikamızda çıkan tüm atıkları ayrı ayrı depolayarak geri dönüşüm firmalarına teslim ediyor, çevreye zarar vermesini engelliyoruz.