Dornier’in Üst Yönetiminde Görev Değişikliği
Peter D. Dornier, 25 yılı Genel Müdür olmak üzere şirkette geçirdiği 35 yılın ardından Lindauer Dornier GmbH’nin operasyonel yönetimini 1 Temmuz 2024 tarihinde devrederek aile şirketinin Denetim Kurulu’na katılacak. Yönetim Kurulu Başkanı olarak halefi, daha önce Dornier’de Teknik Genel Müdür olarak görev yapan Andreas Kueckelmann olacak.
Ticari Genel Müdür Franz-Peter Matheis, Kueckelmann’a destek verecek.
Üst yönetimde planlanan değişiklik, geleneksel aile şirketini geleceğe uygun hale getirmeyi amaçlayan operasyonel düzeydeki gençleşmenin bir parçasını oluşturuyor. Peter D. Dornier; “Operasyonel yönetimi devrederek ve Denetim Kurulu’na geçiş yaparak Dornier’in köklü olanla yeniyi iç içe geçirme geleneğini takip ediyorum. Denetim Kurulu’nun bir üyesi olarak, Lindauer Dornier’in bağımsız, uluslararası alanda aktif bir aile şirketi olarak kalmasını ve başarılı bir şekilde faaliyet göstermeye devam etmesini sağlamak için elimden gelen her şeyi yapacağım.” dedi.
Almanya’da üretim için açık taahhüt
Peter D. Dornier, Esslingen’de makine mühendisliği eğitimi aldıktan ve Münih Teknik Üniversitesi’nde gaz türbini tasarımı üzerine diploma tezini tamamladı. 1989 yılında, babası Peter Dornier’in 1949 yazında Dornier’in eski uçak yapım bölümünden mühendislerle Lindau-Rickenbach’ta kurduğu aile şirketine katıldı. 1999’da yönetim kurulu başkanlığı görevini devralan ve daha sonra CEO görevine terfi eden Dornier, o dönemde zaten uluslararası üne sahip bir makine ve tesis mühendisliği şirketi olan Dornier’in teknolojik gelişimini ileriye taşımaya devam ediyor.
Bugün şirkette 63’ü stajyer olmak üzere yaklaşık 1.000 ‘Dornianer’ çalışıyor. Peter D. Dornier, şirketin tüm makine ve sistemlerini yalnızca Almanya’da üretme konusundaki kararlılığına da sadık kalıyor. Bunun temelinde, 1990’ların başında şirkete katıldıktan sonra bir grup lider çalışanla birlikte geliştirdiği ve bugün hâlâ şirkete rehberlik eden Lindauer Dornier GmbH’nin ilkeleri olan ‘Yedi Emir’ yatıyor.
Dornier şu anda Lindau ve Esseratsweiler tesislerini geleceğe uygun hale getirmek için yakın şirket tarihindeki en büyük yatırımları gerçekleştiriyor. Makinelerin modernize edilmesinin yanı sıra üretim salonlarının çatılarında yeni fotovoltaik sistemler de yer alıyor. Dornier uzun vadede elektrik ihtiyacının büyük bir kısmını yenilenebilir kaynaklardan karşılamayı hedefliyor. Lindau’daki genel merkezde bulunan yeni eğitim merkezine yapılan yatırımlar da aile şirketinin gençleşme konusunda ciddi olduğunu gösteriyor. 2024 yılından itibaren 75 kadar genç burada 1.000 m2’lik bir alanda mekatronik mühendisleri, endüstriyel mekanik, makine ve tesis operatörlerinin yanı sıra ticari çalışanlar ve stajyer üniversite öğrencileri eğitilecek.
Esneklik ve kaliteye stratejik odaklanma
Peter D. Dornier’in CEO olarak görev yaptığı süre boyunca, dokuma makineleri bölümü teknik tekstillere yönelik artan talep ile karakterize oldu. Dornier dokuma makinelerinde de üretilen giyim ve ev tekstili üretimi esas olarak kitle ile ilgiliyken kimya, otomotiv ve havacılık endüstrileri için teknik tekstillerin odak noktası hassasiyet, kalite ve maksimum üretim güvenilirliği oluyor. Üreticiler ayrıca 40 yılı aşkın çalışma sürelerine ulaşan Dornier dokuma makinelerinin dayanıklılığını ve esnekliğini takdir ediyor. Kumaş üreticilerinin Dornier hava jetli ve rapierli dokuma makinelerini daha hızlı bir şekilde dönüştürmelerini sağlamak için Peter D. Dornier platform konseptini ilerletiyor. Bu stratejide önemli dönüm noktası, 2019 yılında P2 rapierli dokuma makinesinin pazara sunulması oldu. Modüler tasarımı sayesinde kumaş üreticileri bu makineyi kolayca uyarlayabiliyor ve böylece pazardaki dalgalanmalara hızlı ve esnek bir şekilde tepki verebiliyor.
Geleceğin hızla büyüyen alanlarının bir parçası
Peter D. Dornier 1999 yılında Lindauer Dornier’in başına geçtiğinde, akıllı telefonlar, fotovoltaik sistemler ve büyük miktarlarda elektrikli arabalar hala geleceğin vizyonlarıydı. Bugün Dornier’in Özel Makineler bölümü, şirketin müşterilerinin örneğin akıllı telefonlar için özel filmler, PV sistemleri ve elektrikli araçlar için lityum iyon piller ürettiği tesisleri tasarlıyor, geliştiriyor ve inşa ediyor.
Seri üretimde fiber kompozit bileşenler
Peter D. Dornier, 2014 yılında Dornier’in dokuma makineleri ve film germe sistemlerinin yapımında onlarca yıllık deneyimini bir araya getirdiği Kompozit Sistemler (CS) bölümünü kurarak öncü ruhunu ortaya koydu. Şirket burada, büyüyen fiber kompozit endüstrisi (artan sürdürülebilirlik gereksinimleri ve buna bağlı ağırlık ve CO2 tasarrufu talebi nedeniyle de yükselişte olan bir endüstri) için karbon, cam ve aramidden yapılmış yüksek kaliteli ancak uygun maliyetli kompozit yarı mamul ürünlerin ölçeklenebilir seri üretimi için son teknoloji sistemler geliştiriyor. Son derece uzmanlaşmış tedarikçiler spor ekipmanları, yüksek performanslı araçlar ve uçaklar için hafif bileşenler üretmek üzere CS sistemlerini kullanıyor. Bir bakıma Claude Dornier’in torunu şirketi köklerine geri götürüyor: Lindauer Dornier kurulduğunda kurucu Peter Dornier’in etrafındaki eski uçak mühendislerinin bilgisi dokuma makinelerinin yapımında kullanılırken, Dornier mühendislerinin uzmanlığı şimdi en yeni uçaklar için bileşenlerin üretimine kayıyor.