TextielMuseum, Dornier’den P2 Rapierli Dokuma Makinesi Satın Aldı
Tekstil müzesi, online gezi rehberlerinde, gezilebilecek yerler listesinin en başında yer alıyor. Ayrıca bu müze, Avrupa’daki önemli tarihi ekonomik alanları birbirine bağlayan Avrupa Endüstriyel Miras Rotasının bir parçasıdır. 19. yüzyıldan kalma bir tekstil fabrikasında yer alan müze, kendisini ‘dinamik ve yaratıcı bir yer’ olarak konumlandırıyor.
Müzede tekstil araştırması
‘TextielLab’ müzeye bağlıdır. Burada, dünyanın her yerinden öğrenciler, mimarlar, genç sanatçılar ve köklü tasarımcılar, en son teknolojiyi kullanarak tekstil araştırma, geliştirme ve tasarım projeleri üzerinde çalışıyorlar. Yakın zamanda, müzenin makine parkuru Dornier’den yepyeni bir P2 rapierli dokuma makinesi ile genişletildi. Tekstil Laboratuvarı Başkanı Hebe Verstappen, müzenin hali hazırda üç dokuma makinesine sahip olmasına rağmen, P2’nin satın alınmasının “uzun zamandır beklenen bir rüyayı gerçekleştirdiğini” söylüyor. Bu makineler, yenilikçi öğrencilere, sanatçılara ve tasarımcılara tekstil fikirlerini ve konseptlerini gerçekleştirmeleri için tamamen yeni teknik olanaklar sunuyor.
Bregenz’de sergilenecek goblenler
Yeni satın alınan makinenin ilk kullanıcısı Otobong Nkanga olacak. Çalışmaları Londra’daki Tate Modern Sanat Galerisi’nde sergilenen performans sanatçısı, “P2 üzerinde deney yapmayı gerçekten sabırsızlıkla bekliyorum” diyor. Dornier müşterilerinin ev tekstili, giyim ve teknik tekstiller için kumaş ürettiği rapierli dokuma makinelerinin esnekliği, Dornier’in farklı iplik, renk ve dokuları denemesi için her türlü olanağı sunuyor. Sanatçının ilk projesi, 22 Ekim’den itibaren Avusturya’nın Kunsthaus Bregenz kentindeki kişisel sergisinde prömiyerini kutlayacağı dört parçalı bir goblen serisi olacak.
Günümüz dünyasında dokumanın yaratıcılığı
Dornier, Tilburg ‘TextielMuseum’da ve aynı zamanda birçok üniversitede, araştırma enstitüsünde ve tasarım stüdyolarında Konstanz Gölü’nden gelen dokuma makinelerinde üretilen çeşitli yaratıcı dokuma yeniliklerini görmekten gurur duyuyor. Dornier Pazarlama ve İletişim Başkanı Florian Boch, “Dokuma, 10.000 yıldan daha eski bir tekstil teknolojisidir. Bir dokuma makinesi üreticisi olarak, on yıllar boyunca çok şey gördük, ancak kumaş üretimindeki fikir çeşitliliğinin hala ne kadar büyük olduğuna şaşırmaktan asla vazgeçmiyoruz.” diyor. P2, 2019’daki tanıtımından bu yana Dornier’in endüstriyel müşterileri tarafından da çok iyi karşılandı. Avrupa, Asya ve ABD’deki dokuma fabrikaları, koronavirüsün küresel ekonomi üzerindeki etkisine rağmen oldukça tatmin edici satış rakamları sağlıyor. Aile şirketi Dornier’e göre bu başarının başlıca nedeni, 1967’de tanıtılan rapierli dokuma makinesinin halefi olan P2’nin, dünyanın en esnek rapierli dokuma makinesi olarak kalitesini göstermeye devam etmesidir.