Geleceğin Moda Teknolojileri GarmentTech İstanbul Fuarı’nda Bir Araya Gelecek
Türkiye’nin lider konfeksiyon makine üreticileri ve dünyaca ünlü markaların temsilcileri, GarmentTech İstanbul Konfeksiyon, Nakış Makineleri Yedek Parça ve Yan Sanayi Fuarı için Teknik Fuarcılık ile iş birliği yaptı. GarmentTech İstanbul Fuarı’nın ilki 25-28 Haziran 2025 tarihleri arasında İstanbul Fuar Merkezi (İFM)’nde düzenlenecek. Konfeksiyon ve hazır giyim üretiminde kullanılan tüm teknolojileri bir araya getirecek olan GarmentTech İstanbul Fuarı, sektörün tek ve en kapsamlı buluşma noktası olacak.
Hazır giyim ve konfeksiyon sektörü hem istihdam hem de ihracat gelirleriyle Türkiye ekonomisinin lokomotif sektörleri arasında yer alıyor. 22 bin 640 ihracatçı, 42 bin 434’e yakın imalatçının olduğu sektör, üretimde çalışan yaklaşık 700 bin kişi ile ülke istihdamında da öncelikli sektörler arasında bulunuyor. Perakende ve hazır giyim sektörüyle birlikte toplam istihdam ise 2 milyonu aşıyor.
Öte yandan hazır giyim ve konfeksiyon; Türkiye’de en fazla ihracat yapan 3. sektör konumunda yer alıyor. Türkiye ise; dünyanın en fazla hazır giyim ve konfeksiyon ihracatı yapan 5. ülkesi. 2023 yılında 19,3 milyar dolarlık ihracat gerçekleştiren sektör, genel ihracat içinde %7,5’lik paya sahip.
30 yılı aşkın fuarcılık tecrübesine sahip olan ve ITM Uluslararası Tekstil Makineleri Fuarı’nı bir dünya markası haline getiren Teknik Fuarcılık, konfeksiyon ve hazır giyim sektörünün yakaladığı başarıyı sürdürülebilir hale getirmek üzere harekete geçti. Konfeksiyon Makineleri Danışma Kurulu üyelerinin destekleri ve Konfeksiyon Otomasyon ve Makine İmalatçıları Derneği (KOMİD)’nin iş birliği ile düzenlenecek GarmentTech İstanbul Fuarı; dünyanın dört bir yanından gelecek profesyonel ziyaretçilere ve küresel alıcılara ev sahipliği yapacak.
Necip Güney: GarmentTech İstanbul Fuarı’nı Bir Dünya Markası Haline Getireceğiz
Bu büyük buluşma ve iş birliğinin lansmanı amacıyla düzenlenen GarmentTech İstanbul Fuarı’nın basın toplantısı, Wyndham Grand İstanbul Europe Otel’de gerçekleştirildi. Basın toplantısına Konfeksiyon Makineleri Danışma Kurulu üyeleri arasında bulunan; Astaş Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı H.Kaya Aşçı, Astaş Juki Yönetim Kurulu Üyesi ve Genel Müdürü Turgay Aşçı, Çatma Makina Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Çatma, Alba Makina Yönetim Kurulu Başkanı Cengiz Albayrak, Malkan Makina Genel Müdürü Alparslan Er, Uğur Makina Genel Müdürü Temel Kamiloğlu, Tetaş Satış ve Pazarlama Genel Müdür Yardımcısı Murat Eren, Malkan Makina Fabrika Müdürü Metin Kılıç, KOMİD Başkanı Haluk Akın, TEMSAD Başkanı Adil Nalbant, KOMİD Üyeleri Serkon Makina Yönetim Kurulu Başkanı İzzet Savaş, Robotech Genel Müdürü Hüseyin Çetin, NewTech Makinaları Yönetim Kurulu Başkanı Nezir Yazıcı, LGM Dış Ticaret Yiğit Sağdık Manav, Avtek Firma Müdürü Oğuz Avcı ve çok sayıda sektör temsilcisi katıldı. Toplantının açılış konuşmasını Teknik Fuarcılık Yönetim Kurulu Başkanı Necip Güney yaptı. Konuşmasına, “Konfeksiyon Makineleri Danışma Kurulu’nun değerli üyeleri ve Konfeksiyon Otomasyon ve Makine İmalatçıları Derneği (KOMİD)’in destekleri ve iş birliği ile gerçekleştireceğimiz fuarımızın; ülkemize ve tüm konfeksiyon sektörümüze hayırlı olmasını temenni ediyorum.” sözleriyle başlayan Güney, konfeksiyon ve hazır giyim sektörüyle ilgili bilgiler paylaştı. Güney, “ITM Uluslararası Tekstil Makineleri Fuarı’nı bir dünya markası haline getiren organizasyon ekibi olarak bizler, yıllardır olduğu gibi bugün de yine aynı özveri, aynı titizlik ve disiplin ile GarmentTech İstanbul Fuarı’nın başarı çıtasını yükseltmek için çalışacağız. Sektör birliklerimizin desteği ve Konfeksiyon Makineleri Danışma Kurulu üyelerimizle el ele vererek GarmentTech İstanbul Fuarı’nı da bir dünya markası haline getireceğiz.” ifadelerini kullandı.
Yavuz Çatma: Sektör Olarak Umarım Nice 30 Yıllar, Birlikte Başarılı Fuarlara İmza Atarız
Konfeksiyon Makineleri Danışma Kurulu adına konuşma yapan Çatma Makina Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Çatma; 30 yıl önce kurulan Konfeksiyon Makineleri Danışma Kurulu olarak bugüne kadar sayısız fuara imza attıklarını söyledi. Çatma, “Teknik Fuarcılık ile yapmış olduğumuz iş birliğinin sektörümüze hayırlı olmasını diliyorum. Umarım sektör olarak bundan sonra nice 30 yıllar, birlikte başarılı fuarlara imza atarız. Danışma Kurulu olarak düzenlediğimiz Konfeksiyon Makineleri Fuarı ile alanında dünyada ilk 3 fuar arasında yer alıyoruz. İş birliğimiz neticesinde ilk 2 fuardan biri olmayı hedefliyoruz. Sektör temsilcilerimize ve danışma kurulu üyelerimize destekleri için çok teşekkür ediyorum.” dedi.
Haluk Akın: GarmentTech İstanbul Fuarı Sayesinde Yurt Dışındaki Fuarlara Gitmek Zorunda Kalmayacağız
Konfeksiyon Otomasyon ve Makine İmalatçıları Derneği (KOMİD) Başkanı Haluk Akın; yerli konfeksiyon makine üreticilerinin yurt dışındaki fuarlara giderken vize problemi yaşadığını hatırlatarak, “GarmentTech İstanbul Fuarı’nı tıpkı ITM gibi bir dünya markası haline getirirsek yurt dışındaki fuarlara gitmek zorunda kalmayız. Teknik Fuarcılık firmasının, KOMİD ve Konfeksiyon Makineleri Danışma Kurulu’nun desteği ve iş birliği ile GarmentTech Fuarı’nı dünya markası yapacağına inancımız tam. KOMİD olarak üyelerimizle birlikte bu fuarın başarılı olması için elimizden gelen her şeyi yapacağız.” diye konuştu.
Adil Nalbant: Konfeksiyon Makineleri Sektörünün Teknik Fuarcılık ile İş Birliği Yapması Beni Umutlandırdı
Tekstil Makineleri ve Aksesuar Sanayicileri Derneği (TEMSAD) Başkanı Adil Nalbant ise konuşmasında tekstil ve konfeksiyon sektörlerinin Türkiye için öneminden bahsetti. Tekstilin dünya ile rekabet edebileceğimiz tek sektör olduğunu söyleyen Nalbant, Teknik Fuarcılık firmasının fuarcılık alanındaki tecrübesine vurgu yaptı. 2004 yılından beri Tüyap ve Teknik Fuarcılık ortaklığı, TEMSAD iş birliği ile düzenlenen ITM Fuarı’nın dünyanın alanında en önemli fuarı haline geldiğini hatırlatan Nalbant sözlerine şöyle devam etti: “Konfeksiyon makineleri sektörünün, GarmentTech İstanbul Fuarı için Teknik Fuarcılık’la iş birliği yapmakla en doğru kararı verdiğini düşünüyorum. GarmentTech Fuarı sektör adına beni oldukça umutlandırdı. Bizim tekstil makineleri alanında yakaladığımız başarıyı, umarım sizler de konfeksiyon makineleri alanında yakalarsınız. Bu ekip, nasıl ITM’i bir dünya markası haline getirdiyse GarmentTech Fuarı’nı da dünya markası yapacaktır.”
Yatırımlarına Yön Vermek İsteyen Sektör Profesyonelleri GarmentTech İstanbul Fuarı’na Akın Edecek
Türkiye’nin alanında en kapsamlı buluşması olacak GarmentTech İstanbul Fuarı’nda; dikişten kesime, ütüleme sistemlerinden paketlemeye, nakıştan baskıya ve denime kadar konfeksiyon ve hazır giyim üretiminde kullanılan tüm teknolojiler sergilenecek. Özellikle Ar-Ge ve inovasyona ağırlık veren yerli ve yabancı üreticilerin küresel alıcılarla buluşacağı fuar; yeni teknolojileri uygulamak ve yatırımlarına yön vermek isteyen sektör profesyonellerini misafir edecek. Kusursuz, hızlı ve uygun maliyetli giyim üretmeyi hedefleyen, kapasitelerini artırmak ve makine parkurunu genişletmek isteyen firma yöneticileri GarmentTech İstanbul Fuarı’na akın edecek.
Konfeksiyon ve Hazır Giyim Sektörüne İvme Kazandıracak
Avrupa ve Asya’yı birleştiren İstanbul’da gerçekleştirilen GarmentTech İstanbul Fuarı, makine satışları ve yeni ticari iş birlikleri sayesinde konfeksiyon ve hazır giyim sektörüne ivme kazandıracak. Fuar sırasında gerçekleştirilecek makine satışları ve iş birlikleri ile hem Türkiye’nin hem de dünya ticaret hacminin gelişmesine katkıda bulunulacak. Katılımcı firmalar; marka bilinirliğini arttırmanın yanı sıra yeni iş birlikleri başlatma fırsatı yakalayacak.
Ulaşım ve Vize Kolaylığı, GarmentTech İstanbul Fuarı’na Çok Sayıda Ziyaretçi Çekecek
Dünya tekstil ve hazır giyim ticaretinin merkezinde olan İstanbul, bu büyük buluşmaya ev sahipliği yapacak. Fuarın doğu ile batıyı birleştiren bir köprü vazifesi gören İstanbul’da düzenleniyor olması GarmentTech İstanbul Fuarı’nı bir cazibe merkezi haline getirecek. Coğrafi konumu nedeniyle; hem Avrupa ülkelerindeki hem de Ortadoğu, Kuzey Afrika, Türki Cumhuriyetler, Balkanlar ve Asya ülkelerindeki firmalar uçakla 3 saatlik kısa bir yolculuk sonrası İstanbul’a gelip GarmentTech İstanbul Fuarı’nı ziyaret edebilecek. Schengen vizesi problemi nedeniyle Avrupa’ya giderken sorun yaşayan İran, Cezayir, Mısır, Tunus, Fas, Pakistan, Bangladeş ve Hindistan gibi ülkelerden gelecek ziyaretçilerin Türkiye’ye gelirken bu sorunu yaşamamaları GarmentTech İstanbul Fuarı’nın çok fazla ziyaretçi ağırlamasını sağlayacak.