Hefa Group, Şanlıurfa’daki GES Projesiyle Bölgeye Önemli Bir Enerji Kaynağı Kazandıracak
Röportaj: Özge Çağıl Sütcü
Hefa Group CEO’su Murat Şahinler, Şanlıurfa’da hazırlıklarını yürüttüğü GES projesi hakkında bilgiler vererek: “Bölgeye önemli bir yenilenebilir enerji kaynağı kazandıracağız. Projenin tamamlanmasıyla bölgedeki enerji ihtiyacına yönelik önemli ölçüde katkı sağlayacağız ve sürdürülebilirliğe destek olacağız.” dedi.
68 yıllık suni deri ve tekstil tecrübesine sahip olan Hefa Group, ürünlerini seksenden fazla ülkeye ihraç ediyor. Tekstil Teknoloji dergisi olarak Hefa Group CEO’su Murat Şahinler ile röportaj gerçekleştirdik. Şahinler, Şanlıurfa’da kurulumuna başladıkları Güneş Enerji Santralinden (GES), tesislerindeki birçok alanda entegre ettikleri yeşil fabrika stratejilerinden marka bilinirliklerini artırmak için yaptıkları faaliyetlerden bahsetti.
Röportajdan öne çıkan başlıklar şöyle:
Hefa Group’un kuruluş hikâyesi, 1955 yılında İstanbul’un Mercan semtinde çanta üretimiyle başladı. Zaman içinde çanta üretiminin yanı sıra suni deri, mukavva, iplik gibi malzemelerin toptan satışıyla faaliyet alanımızı genişlettik. 1974’te sanayi sektörüne adım atarak ilk suni deri fabrikasını kurarak üretime başladık. 1989’da Fayteks’i bünyemize katarak üretim kapasitemizi artırdık. 1992’de Hefa suni deri fabrikasını faaliyete geçirerek üretim gücümüzü pekiştirdik. 2013’te Velimeşe Organize Sanayi Bölgesi’nde yeni bir fabrika kurarak tekstil ve boya sektörüne adım attık. Şu an Hefa Group çatısı altında Hefa ve Fayteks markalarıyla ticaret ve üretim faaliyetlerimizi sürdürüyoruz. 35.000 m2 kapalı alana sahip iki üretim tesisimiz ve 4.000 m2 bir mağazamız bulunuyor.
“Önemli İhracat Stratejilerimiz Arasında Uluslararası Ticaret Fuarlarına Katılmak Yer Alıyor”
İhracat stratejimiz geniş bir coğrafyaya odaklanıyor. Ana ihracat pazarlarımız arasında; Amerika, İngiltere, Azerbaycan, İtalya, Polonya, Yunanistan, İspanya, Rusya, Tayland, Kolombiya, Almanya, İsrail, Libya ve Tunus yer alıyor. Bu bölgelerdeki müşterilere, genellikle kumaş ve suni deri ürünleri gibi çeşitli ürünlerimizi ihraç ediyoruz.
İhracat pazarlarımızı genişletmek ve güçlendirmek için çeşitli stratejiler izliyoruz. Bu stratejiler arasında; hedef pazarlardaki talepleri ve eğilimleri analiz etmek için aktif pazar araştırmaları yürütmek, uluslararası ticaret fuarlarına katılarak yeni iş bağlantıları kurmak, yerel acenteler veya distribütörlerle iş birliği yaparak yerel pazara ulaşımı güçlendirmek gibi adımlar bulunuyor. Ayrıca ürün yelpazemizi sürekli olarak geliştirerek ve iyileştirerek rekabet avantajımızı artırmaya çalışıyoruz.
“Ürünlerimiz, Müşteri İhtiyaçlarına ve Kalite Standartlarına Uygun Üretiliyor”
Firmamızın hizmet alanları ve portföyü oldukça geniş olup ürettiğimiz ürünler; döşemelik, giyimlik, ayakkabılık, çantalık, kemerlik, astarlık ve yatak kumaşı gibi çeşitli alanlarda kullanılıyor.
Döşemelik ürünlerimiz; mobilya ve otomotiv sektörlerinde kullanılmak üzere dayanıklı ve estetik olarak tasarlandı. Giyimlik ve ayakkabılık ürünlerimiz; moda endüstrisine yönelik trendlere uygun, kaliteli ve çeşitli renk ve desen seçenekleri sunuyor. Çantalık ve kemerlik ürünlerimiz; dayanıklı ve şık tasarımlarıyla çanta ve kemer üreticileri tarafından tercih ediliyor. Astarlık kumaşlarımız; giysi ve çanta iç astarlarında kullanılmak üzere yumuşak, rahat ve dayanıklı yapıda, yatak kumaşlarımız ise; konforlu ve hijyenik uyku deneyimi sunmak amacıyla üretiliyor.
“Müşterilerimizin Memnuniyeti ve Sadakatine Odaklanıyoruz”
Ürünlerimizi ve markamızı tanıtmak amacıyla sosyal medya paylaşımları, basılı reklamlar gibi çeşitli kanallarda reklam ve pazarlama faaliyetleri düzenliyoruz. Hem ülkemizde hem de yurt dışında düzenlenen sektörel fuarlar, B2B görüşmeleri ve etkinliklere katılım sağlayarak markamızı ve ürünlerimizi tanıtıyor, potansiyel müşterilerle doğrudan iletişim kurma fırsatı buluyoruz. Bunların yanı sıra; müşterilerimizle bağımızı güçlendirmek için sık sık müşteri ziyaretlerinde bulunuyoruz. Ayrıca çeşitli sponsorluklar sağlayarak markamızın görünürlüğünü artırmayı hedefliyoruz. Web sitemizde ve sosyal medya platformlarında düzenli olarak güncellenen içeriklerle markamızı ve ürünlerimizi tanıtarak online varlığımızı güçlendiriyoruz. Müşteri memnuniyetini ön planda tutarak müşteri ilişkileri yönetimi ve geri bildirimleriyle sürekli olarak iletişim halinde oluyoruz. Müşterilerimizin memnuniyeti ve sadakati üzerine odaklanarak marka bilinirliğimizi artırıyoruz. Bu çalışmaları bir arada yürüterek Türkiye ve yurt dışında marka bilinirliğimizi artırmayı amaçlıyoruz.
“Tesisimizin Birçok Alanına ‘Yeşil Fabrika’ Dönüşümü Entegre Ediyoruz”
Ürün geliştirme sürecinde öncelik verdiğimiz konular arasında; müşteri gereksinimlerini anlama, pazar trendlerini takip etme ve teknolojik yeniliklere uyum sağlama bulunuyor. Odak noktalarımız arasında; kalite standartlarını yüksek tutma, ürünlerimizin rekabetçi olmasını sağlama ve çevreci duruşumuzdan ödün vermemek için çevresel sürdürülebilirlik ilkelerine uygun hareket etme yer alıyor. Ayrıca ürünlerimizin fonksiyonellik, ergonomi, kullanılabilirlik ve estetik açıdan tatmin edici olmasına da özen gösteriyoruz.
İşletme olarak tüm süreçlerde odak noktamız olan sürdürülebilirlik çerçevesinde ilerlemeye çalışıyoruz. Son 6 aydır üretim tesislerimizde çok ciddi değişimler yapmak için mücadele ediyoruz. Enerji tasarrufunu üst düzeylere çıkarmak, kimyasal sürdürülebilirlik üzerine yoğunlaşmak, baca gazları emisyonları için filtreleme sistemlerini maksimum noktaya çıkarma gibi tesisin farklı alanlarında ‘Yeşil Fabrika’ dönüşümünü entegre etmeye çalışıyoruz ve kısa süre içerisinde çalışmalarımız sürdürülebilirlik açısından verimli sonuçlar verecek.
“GES Kurulumumuzla Çevresel Sürdürülebilirliğe Destek Olacağız”
GES kurulumu sürecinde, başta arazi hazırlığı olmak üzere çeşitli teknik ve idari zorluklarla karşılaştık. Özellikle altyapı çalışmalarının zaman alması, teknik ekipman temini ve lojistik süreçlerde yaşanan aksaklıklar projenin ilerleyişini etkiledi. Ancak kararlılıkla çalışarak bu zorlukların üstesinden geliyoruz. GES projemiz ile ilgili çalışmalarımız halen devam ediyor.
Sonuç olarak Şanlıurfa’da gerçekleştireceğimiz GES projesiyle bölgeye önemli bir yenilenebilir enerji kaynağı kazandıracağız. Projenin tamamlanmasıyla birlikte bölgedeki enerji ihtiyacına yönelik önemli ölçüde katkı sağlayacağız ve bu sayede çevresel sürdürülebilirliğe destek olacağız.
Gelecekte, benzer projelerle çevreye duyarlı ve sürdürülebilir enerji üretimine katkıda bulunmaya devam etmeyi hedefliyoruz. Bu tür projelerle sadece bölgeye değil aynı zamanda ülke geneline ve çevreye pozitif bir etki sağlamayı amaçlıyoruz.
“Ar-Ge Çalışmalarımızı Yoğunlaştıracağız”
Yeni sürdürülebilirlik ve Ar-Ge çalışmaları Hefa Group’un gündeminde önemli bir yer tutuyor. 2024 yılında da bu alandaki çalışmalarımızı sürdürmeyi planlıyoruz. Bu kapsamda, enerji verimliliği, atık yönetimi, yenilenebilir enerji kaynaklarına yatırım ve çevresel etkiyi azaltma gibi sürdürülebilirlik alanlarında yeni projeler geliştirmeyi ve uygulamayı hedefliyoruz.
Ar-Ge çalışmalarımızı da yoğunlaştırmayı planlıyoruz. Yenilikçi ürünler ve teknolojiler geliştirerek endüstriyel süreçlerimizi iyileştirmeyi ve çevresel etkimizi azaltmayı amaçlıyoruz.
“Öğrencilere Sektör Tecrübesi ve Staj İmkânı Sağlıyoruz”
Sektörde nitelikli eleman eksikliği mevcut ve bu durumdan düşük seviyede de olsa etkileniyoruz. Nitelikli eleman eksikliği, iş gücü piyasasında karşılaştığımız önemli bir zorluk ve iş süreçlerimizi etkileyebiliyor. Bu durumla başa çıkmak için çeşitli önlemler alıyoruz.
Öncelikle personel eğitim ve gelişim programları düzenleyerek mevcut çalışanlarımızın beceri ve bilgi düzeylerini artırmayı hedefliyoruz. Ayrıca üniversitelerle iş birliği yaparak sektörün ihtiyaç duyduğu niteliklere sahip mezunlar yetiştirmek için staj programları ve iş birliği projeleri oluşturuyoruz.
Üniversite-Sanayi iş birliklerimiz de bu çerçevede önemli bir rol oynuyor. Üniversitelerle ortak projeler yürüterek öğrencilere sektör tecrübesi kazandırıyor, staj ve iş imkânları sağlıyoruz. Böylece sektördeki nitelikli eleman eksikliğini giderecek uzun vadeli çözümler üretmeyi hedefliyoruz.