Uğurlular Tekstil’den Rieter Tam Otomatik Ekleme Robotu ROBOSpin’e Yatırım
Haber: Dilek Hayırlı
Tekstil sektöründe Türkiye’nin en köklü şirketlerinden biri olan Denizli merkezli Uğurlular Tekstil, 30’dan fazla kompakt ve ring iplik makinesi için Rieter tarafından üretilen ve endüstrinin ilk tam otomatik ekleme robotu olan ROBOspin’e yatırım yaptı.
ROBOspin ekleme robotları, bir iplik makinesi çalışırken veya takım çıkarma sırasında meydana gelen iplik kopuşlarını onarıyor. Robot, entegre bireysel iğ izleme (ISM) sisteminden iplik kopuşlarının konumu hakkında bilgi alıyor. Günde 24 saat çalışan robot, sürekli olarak yüksek bir üretkenlik seviyesini koruyor ve bir iplikhane organizasyonu için eğirme sürecini bir bütün olarak kolaylaştırıyor.
Tüm ekleme işlemi boyunca robot ile kops arasında minimum temas olması sayesinde iplik kalitesi yüksek kalıyor. Farklı tipteki Rieter ring ve kompakt iplik makinelerine, hem yeni hem de eski modellere monte edilebiliyor ve yaygın ham maddelere ve iplik numaralarına hızla uyarlanabiliyor.
Uğurlular Tekstil Yönetim Kurulu Üyesi Osman Uğurlu, yaptıkları yeni yatırımla ilgili olarak şunları söyledi: “Sektörümüzde gelişen teknolojileri en iyi şekilde takip ederek şirketimize entegre ediyor, başarılı bir gelecek için teknolojiye yatırım yapmaya inanıyoruz. Bu kapsamda 30’dan fazla kompakt ve ring iplik makinemiz için Rieter tarafından üretilen ve endüstrimizin ilk tam otomatik ekleme robotu ROBOspin alımı gerçekleştirdik. Yatırımlarımızla ülkemize ve sanayimize güç katmaya devam edeceğiz.”

Uğurlular Tekstil Yönetim Kurulu Üyesi Osman Uğurlu
Uğurlular Tekstil 30’dan Fazla Ülkeye İhracat Yapıyor
1965 yılında Osman Nuri Uğurlu tarafından temeli atılan Uğurlular Tekstil, ev tekstili, havlu, denim, dış giyim kumaşların yanı sıra; Ar-Ge ve Ür-Ge kapsamında teknik tekstil kumaşların üretiminde hammadde sağlıyor. 2007 yılında ihracat odaklı çalışmaya başlayarak yurt dışında da hızla büyüyen bir marka haline gelen Uğurlular Tekstil; Yunanistan, Fransa, Almanya, Portekiz, İtalya, Danimarka, İspanya, Güney Kore, Bangladeş, Hindistan, Vietnam ve Pakistan başta olmak üzere 30’dan fazla ülkeye ihracat yapıyor.
2019 Yılında Ar-Ge Merkezi’ni Kurdu
Uğurlular Tekstil yenilikçi düşünce ve yaratıcılık esaslı bir yaklaşımla, bilginin sınırlarını genişletecek özgür ortamlar oluşturmayı ve girişimcilik ruhunu destekliyor. Firma bu kapsamda, 2019 yılında Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığınca onaylı Ar-Ge merkezi olmaya hak kazanmasıyla üretimde yenilikçi yapısını güçlendirdi.
2014 yılında ise 8.100 rotor kapasiteli open-end yatırımı ile günlük üretim hacmini 60 tona çıkardı. Sektörde yaklaşık 60 yılını geride bırakan Uğurlular Tekstil, 2022 yılında gerçekleştirdiği 57.000 iğ kapasiteli ve Endüstri 4.0 endeksli kompakt tesis yatırımı ile günlük üretim hacmini 100 tona çıkarmayı başardı. Firma bugün, 82.000 m2 kapalı alanda 750 ‘den fazla personeli ile tekstil sektörünün en önemli oyuncuları arasında yer alıyor.
“55 Milyon Euro Değerinde Kompakt Tesisi Yatırımı Yaptık”
Osman Uğurlu, 2022 yılında yaptıkları Kompakt tesisinin yatırım maliyetinin 55 milyon euro olduğunu ve 350 yeni çalışanı istihdam ettiklerini söyledi. Uğurlu, “42.000 m2 kapalı alan üzerine kurulu, 57.000 iğ kapasiteli bu tesisimizde günlük 40 ton, 8/1-120/1 Ne aralığında kompakt iplik üretimi gerçekleştiriyoruz.” dedi.
“Ring, Open – End ve Kompakt olmak üzere 3 işletmemiz ve günlük 100 ton üretim kapasitemiz ile kendi bölgemizin en güçlü ve en yüksek tonajlı üreticilerindeniz.” ifadelerini kullanan Uğurlu şöyle devam etti: “Şu anda Open-End işletmemizde günlük 40 ton, 6/1-40/1 Ne aralığında %100 pamuk, organik pamuk, BCI pamuk ile dokuma ve örme ipliklerin üretimini gerçekleştirerek flam efekti uygulayabiliyoruz. Ring işletmemizde ise günlük 20 ton, 6/1-24/1 Ne aralığında %100 pamuk, organik pamuk, BCI pamuk, karde, penye, bambu, modal, viskon, lyocell, keten, kenevir gibi karışımlı elyaflardan; dokuma ve triko ipliklerinin üretimini gerçekleştiriyoruz. Bunun yanı sıra sirospun, corespun, hardcore ve dualcore yöntemlerini kullanabiliyor ve tüm ipliklere flam efekti uygulayabiliyoruz. Ayrıca ‘ISO İkinci 500 Türkiye 2022’ listesinde 192. sırada yer aldık.”
Elektrik İhtiyacının Tamamını Yeşil Enerjiyle Karşılamayı Hedefliyor
Uğurlular Tekstil sürdürülebilir büyüme kapsamında ve her daim doğa dostu üretim hedefiyle yoluna devam ediyor. Bu kapsamda; üretimde geri dönüştürülebilir materyal kullanımı ile karbon ayak izini azaltan firma, fabrika çatılarına ve sahaya yerleştirilen güneş enerjisi panelleri ile de elektrik ihtiyacının tamamını yeşil enerjiyle karşılamayı hedefliyor. Ayrıca Uğurlular Tekstil’in yeni kompakt fabrikasında yağmur suyu hasadı sistemi de bulunuyor.