Jeanologia, Hong Kong’daki yeni Open Lab’de HKRITA ve H&M Vakfı ile Güçlerini Birleştiriyor
Jeanologia, Hong Kong Tekstil ve Konfeksiyon Araştırma Enstitüsü (HKRITA) ve H&M Vakfı tarafından yürütülen bir proje olan Open Lab girişimine katıldı. Girişim, tüm tekstil değer zinciri için dinamik bir merkez oluşturmayı ve iklim değişikliğinin zorluklarının üstesinden gelmek için yenilikleri teşvik etmeyi amaçlıyor.
Hong Kong’un Gelişmiş Üretim Merkezi’nde yer alan bu öncü laboratuvar, 1.800 metrekarelik bir alana yayılıyor. Sürdürülebilir tekstil çözümlerinin araştırılması ve geliştirilmesine adanmış bir merkez konumunda bulunuyor. Sürdürülebilirliğe odaklanan 80’den fazla projeye ev sahipliği yapacak olan laboratuvar; sektörde daha fazla döngüsellik ve verimliliği teşvik eden ölçeklenebilir teknolojiler geliştirmek için markalar, üreticiler ve tedarikçiler için bir buluşma noktası olarak hizmet verecek. Laboratuvar, araştırma aşamasındaki yenilikler ile bunların tekstil üretimindeki pratik uygulamaları arasındaki boşluğu dolduruyor.
‘Yeşil Makine’ projesini ilerletmek için Ar-Ge’ye Katkıda Bulunuyor
HKRITA’nın değerleriyle uyumlu olan ve Open Lab ekosisteminin bir parçası olan Jeanologia, ‘Yeşil Makine’ projesini ilerletmek için teknolojisine ve Ar-Ge’sine katkıda bulunuyor. Jeanologia’nın CEO’su ve kurucusu Enrique Silla; “Open Lab’in oluşturulması markaları, üreticileri ve tedarikçileri iş birliğine dayalı, inovasyon odaklı bir ortamda bir araya getirmek için eşsiz bir fırsat sunuyor. HKRITA ve H&M Vakfı ile birlikte daha döngüsel ve verimli bir tekstil geleceğine doğru önemli adımlar atacağımızdan eminiz.” diyor.
Jeanologia bu son teknoloji alanında; tekstil endüstrisinde su, kimyasal ve enerji kullanımını azaltmayı amaçlayan en gelişmiş teknolojik çözümlerinden bazılarını tanıttı. Temel yenilikler arasında; suyun kimyasallar olmadan yeniden kullanılmasını sağlayan ve aynı zamanda enerji tüketimini en aza indiren kapalı döngü bir süreç olan H2 Zero su geri kazanım sistemi yer alıyor. Laboratuvarda ayrıca tekstil yıkama sırasında su, enerji ve kimyasal kullanımını önemli ölçüde azaltan eko-verimli Smart Box yıkama hattı da bulunuyor. Ayrıca e-Flow teknolojisi, kimyasalları giysilere minimum su ve sıfır atıkla hassas bir şekilde uygulamak için nano kabarcıklar kullanıyor. Öne çıkan bir diğer teknoloji ise; atmosferik hava kullanarak ozon üreten ve tekstil boyalarıyla etkileşime girerek giysilerde otantik aşınmış yüzeyler oluşturan G2 teknolojisi oldu. Bu teknolojinin tümü emisyonsuz olup su ve kimyasallardan önemli ölçüde tasarruf sağlıyor.
Hong Kong hükümetinin İnovasyon ve Teknoloji Komisyonu tarafından finanse edilen ve Hong Kong Polytechnic Üniversitesi’nde yer alan yeni Open Lab, uygulamalı araştırma ve endüstriyel çözümlerde küresel bir lider olmayı hedefliyor. Tesisin merkezinde, gösterimler ve teknoloji testleri için tasarlanmış endüstriyel ölçekte bir geri dönüşüm hattı olan Pilot Tesis yer alıyor. Tesiste ayrıca, PET-pamuk karışımlı tekstillerden polyester elyafları büyük ölçekte ayıran ve günde bir tona kadar malzemeyi geri dönüştürme kapasitesine sahip Yeşil Makine 2.0 da bulunuyor.
Open Lab’in 2024 yılı sonuna kadar tamamen faaliyete geçmesi ve sürdürülebilir tekstil teknolojisi Ar-Ge’si için dünyanın en gelişmiş merkezlerinden biri olma statüsünü pekiştirmesi bekleniyor.
Ezber bozan yenilikleriyle dünya çapında tanınan Jeanologia, bu iddialı projeye katılımıyla tekstil endüstrisini dönüştürme konusundaki liderliğini bir kez daha teyit ediyor. İspanyol şirket, sektörün karşı karşıya olduğu acil sürdürülebilirlik sorunlarını ele alma konusundaki işbirlikçi yaklaşımını vurguluyor. Enrique Silla, “Modanın geleceğinin eko-verimli olacağına inanıyoruz ve bunun gibi ortaklıklar aracılığıyla bu geleceği bugünden inşa ediyoruz” diyor ve ekliyor: “Teknolojik yenilik, sektörün en acil sorunlarını çözmenin anahtarıdır.”