Lenzing, Blockchain Teknolojisiyle Elyaflarının %100’ünde Fiziksel İzlenebilirlik Sağlıyor
Röportaj: Özge Çağıl Sütcü
Dünyanın önde gelen selülozik elyaf üreticilerinden Lenzing, teknolojik inovasyonlar konusunda sektördeki şeffaflığı artırmak için TextileGenesis™ ile iş birliği yaparak blockchain teknolojili yenilikçi bir çözüm hayata geçirdi. İlkşen Dedeoğlu Demiray: “Blockchain teknolojisi sayesinde değer zinciri ortaklarımızla dijital elyaf izlenebilirliği sağlayarak elyaflarımızın yaklaşık %100’ünde fiziksel izlenebilirlik elde ettik. dedi.
Tekstil Teknoloji dergisi olarak Lenzing Türkiye İş Geliştirme Bölüm Müdürü İlkşen Dedeoğlu Demiray ile röportaj gerçekleştirdik. Dedeoğlu, yeni projelerinden, iş birliklerinden ve Türkiye’de yürüttükleri faaliyetlerinden bahsetti.
Röportajın öne çıkan başlıkları şöyle:

Transparency
“Tedarik Zinciri Şeffaflığının Artırılması için Gerçek Zamanlı Okyanus Sevkiyatı Takip Cihazını Geliştirdik”
Önde gelen selülozik elyaf üreticilerinden biri olarak sürdürülebilirlik DNA’mızda var. Değer zinciri boyunca tüm süreçlerimizde; suyun sorumlu kullanımı, sürdürülebilir inovasyonlar ve karbondan arındırma işlemi gibi kriterler çerçevesinde Birleşmiş Milletler Kalkınma Hedeflerini merkezimize alarak ilerliyoruz.
Teknolojik inovasyonlar konusunda tekstil sektöründeki şeffaflığı artırmak için TextileGenesis™ iş birliği gerçekleştirerek blockchain teknolojili yenilikçi bir çözüm hayata geçirdik. Blockchain teknolojisi sayesinde değer zinciri ortaklarımızla dijital elyaf izlenebilirliği sağlayarak elyaflarımızın yaklaşık %100’ünde fiziksel izlenebilirlik elde ettik. Tekstil sektöründe tedarik zinciri şeffaflığını artırmak amacıyla dijital tedarik zinciri çözüm şirketi project44 ile iş birliği yaparak gerçek zamanlı okyanus sevkiyatı izleme cihazını sektöre kazandırdık ve karbon emisyonlarının görünürlüğünü artırmaya odaklandık. Bu uygulamayla iş ortaklarımızın elyaf siparişlerindeki birçok aşamayı (sevkiyat durumu, konteyner konumu, gemi rotası takibi ve dünyanın dört bir yanındaki limanlara tahmini varış süreleri gibi…) gerçek zamanlı doğru bilgilerle takip etmelerine destek verebiliyoruz.
Yakın zamanda ağaç bazlı TENCEL™ LYOCELL elyaflara yönelik yenilikçi işleme tekniğini esnek kumaşlar için özel olarak geliştirdik. Yeni işleme tekniği, kumaş ön işlemiyle birleştirilmiş TENCEL™ LYOCELL elyafları içeren dokuma kumaşın yeniden tasarlanmasını içeriyor. Yeni teknik, daha iyi bir iyileşmeyle esneyen, kolayca büzülmeyen ve kırışmayan, defalarca yıkamadan sonra bile pürüzsüz bir görünüm sağlayan bir kumaş özelliği yaratıyor.

LENZING_ECOVERO_black
LENZING™ ECOVERO™ Black, Sayısız Yıkamaya Rağmen Kumaşta Renk Özelliğini Koruyor
2023 yılında ECOVERO™’nın sağladığı faydaları bir adım öteye taşıyarak ürettiğimiz LENZING™ ECOVERO™ Black, üretim aşamasında renk pigmentlerini elyaf çözeltisinin içine katarak diğer kumaşlara göre %50 daha az enerji ve su tüketiyor, %60 daha az karbon salınımı gerçekleştiriyor. Ayrıca geliştirdiğimiz inovasyon sayesinde kumaşlar, sayısız yıkamaya rağmen renk özelliğini koruyor ve nefes alabilirliğe katkı sağlıyor.
Bu alandaki bir başka inovasyonumuz ise; REFIBRA™ teknolojisinin ECOVERO™ ürününe genişletilmesi oldu. Bu yeni uygulamayla REFIBRA™ teknolojisiyle üretilmiş LENZING™ ECOVERO™’nun çevre dostu faydalarını koruyarak %20’si tüketim sonrası tekstil atıklarından oluşan bir ürün elde ettik.

Lenzing-REFIBRA
Higg Endeksi, Markalara Derin Bir Veri Kaynağı Sağlıyor
Tüm bunların yanı sıra dünya genelinde çok sayıda giyim, ayakkabı ve tekstil markası, perakendeci, sivil toplum kuruluşu ve akademik kurumu bir araya getiren Sürdürülebilir Giyim Koalisyonu (SAC) ile ortak endüstri vizyonu doğrultusunda çalışıyoruz. SAC tarafından geliştirilen değer zincirinin sosyal- çevresel performansı ve ürünlerin çevresel etkilerini beş kritere göre ölçüp değerlendiren Higg Endeksi ile yeni inovasyonlar geliştiriyoruz. Tekstil endüstrisinin en yaygın kullandığı standart ölçüm aracı Higg Endeksi, su kullanımı, karbon emisyonları, çalışma koşulları gibi kriterleri ölçerek markaların kullanabileceği derin bir veri kaynağı sağlıyor.
2018’de başlattığımız Lenzing E-Markalama hizmetiyle değer zinciri yönetiminin dijitalleşmesine öncülük ediyoruz. Bu platformu kullananlar, tasarım onayı, hızlı elyaf karışım kontrol aracı, oryantasyon aracı, master class e-markalama eğitimi ve e-markalama yardım masası gibi yeni özelliklerle süreçlerini daha hızlı, kolay ve etkin bir şekilde yönetebiliyor. Kullanıcılar, platformda sunulan canlı web seminerleri ve kendi kendine öğrenme modülleriyle de Lenzing markalarının sertifikasyonu ve lisanslandırılması konusunda bilgi sahibi olabiliyor. Bunun yanı sıra kullanıcılara ürünlerini farklı kılarak müşteri değerleriyle uyum ve marka güven sağlanması konularında destek oluyoruz. Lenzing’in güvenilir içerik hikayesi sayesinde ise lisanslı ürünü olan kullanıcıların etiket, sallantı kartı gibi ince detaylarla sürdürülebilir marka hikayesi yaratmalarını sağlıyoruz.
“Türkiye’deki Faaliyetlerimizi İlerletmek için İstanbul’da Satış ve Pazarlama Ofisi Açtık”
2017 yılından itibaren Türkiye’deki faaliyetlerimizi bir adım öteye taşıyarak İstanbul’da satış ve pazarlama ofisimizi açtık. Tekstil ihracatı açısından Avrupa’da bulunan pek çok markanın Türkiye’yi seçmesi ve izlediğimiz ‘müşteriye yakınlık’ stratejimiz gereği hem yabancı hem de yerli markalarımıza hizmet verebiliyoruz. Bunun yanı sıra 2023 yılı başından beri tekstil sektöründe çevresel farkındalığı artırmak ve değer zinciri ortaklarımızla bir araya gelebilmek için hayata geçirdiğimiz Lenzing buluşmalarını düzenliyoruz. Geçtiğimiz yıl Bursa, Denizli ve İstanbul’da toplam 4 buluşmayla değer zinciri ortaklarımızla bir araya gelerek; çevresel farkındalık, sürdürülebilirlik konularında görüş alışverişinde bulunduk. Ayrıca toplantılarda Lenzing’in bu konuda sunduğu çözümlerden bahsederek katılımcılara bazı ürünlerimizi deneyimleme fırsatı sunduk. Bu yıl içinde düzenleyeceğimiz buluşmalarla sektör temsilcileriyle görüşmeye devam edeceğiz.

LENZING™ ECOVERO™ X REFIBRA™
“H&M, Bestseller, Levis gibi Dünya Markaları Elyaflarımızı Kullanıyor”
Pazarla ve iş geliştirme alanına gelince; son dönemde sürdürülebilirliğe ilginin artmasına paralel olarak hem büyük hem de butik markaların çevreye duyarlı elyaflara olan ilgisi artıyor. İş geliştirme departmanımızın katkısıyla ülkemiz ve diğer çevre ülkelerde Lenzing’in selülozik elyafları konusunda markalarda bilinç oluşturarak önemli iş birlikleri geliştiriyoruz. Elyaflarımızı kullanan dünya markaları arasında; H&M, Bestseller, Levis, Calzedonia, Allsaints gibi markalar yer alıyor. Türkiye’de ise; Mavi, Penti, Oxxo, Madame Coco, Jimmy Key gibi markaların yanı sıra Muun, Lando Studio gibi butik markalar da bulunuyor.
Lenzing ve Södra Ortaklığı, 60 Bin Ton Kâğıt Hamurunun Üretilmesine Olanak Tanıyacak
2021 yılında İsveçli kâğıt hamuru üreticisi Södra ile döngüsel geleceğe ulaşma yolunda önemli bir adım attık. Lenzing ve Södra, selüloz bazlı kullanılmış tekstil ürünlerinin endüstriyel ölçekte daha geniş kullanımını kolaylaştırmak için ortaklaşa yöntemler geliştiriyor. Her iki şirket tarafından geliştirilen OnceMore® hamuru, REFIBRA™ teknolojisini kullanan Lenzing’in TENCEL™ markalı özel elyafların üretiminde hammadde dâhil olmak üzere çeşitli amaçlarla kullanılıyor. Bu projeyle tekstil atıklarının endüstriyel ölçekte geri dönüşümünün geliştirilmesini hedefliyoruz. Uzun soluklu projenin ikinci aşaması ise ortak süreç geliştirmeye yönelik bir tesisin inşası ve yönetimini kapsıyor. Bu tesis, Södra’nın İsveç- Mörrum’daki fabrikasında %50’si geri dönüştürülmüş malzeme ve %50 sürdürülebilir ormancılıktan elde edilen yenilenebilir kâğıt hamurundan oluşan 60 bin ton kağıt hamurunun üretilmesine olanak tanıyacak. Ayrıca proje, Avrupa İklim, Altyapı ve Çevre Yürütme Ajansı (CINEA) tarafından desteklenen AB’nin döngüsellik eylem planına da önemli katkı sağlayacak. Lenzing ve Södra, tekstil geri dönüşümü ve döngüsel ekonomi alanındaki ortak başarılarından dolayı ‘Uluslararası İş birliği’ kategorisinde Uluslararası Tekstil Üreticileri Federasyonu (ITMF) 2023 Ödülü’nün sahibi olmaya hak kazandı.