“Kısa Sürede Color Dyeing Makinemizden 6 Adet Sattık, Bu Büyük Bir Başarı”
Röportaj: Dilek Hayırlı
Color Service Pazarlama Müdürü Göksun Özensoy: “Birçok müşterimiz siparişlerini iptal etmek yerine 2024’e kaydırmayı tercih etti. Görünüşe göre, 2024’ün 2. yarısından sonra pazarda yeniden bir canlanma hissetmeye başlayacağız.” dedi.
30 yılı aşkın süredir tekstil boyahane otomasyonları alanında faaliyet gösteren Color Service, son olarak Color Dyeing sistemini piyasaya sundu. Laboratuvarlar için geliştirilen bu sistem; işletme ortamında yapılan boyama çalışmasını aynen laboratuvar ortamında yapabiliyor. Bu sistem, Color Service işletme otomasyonu ile birlikte kullanıldığında kör boyama denilen numune almadan boyama işlemini mümkün hale getiriyor. Color Service Pazarlama Müdürü Göksun Özensoy: “Eminim gelecekte Color Dyeing makinesini kullanan işletmeler, numune boyama makinelerini yalnızca koleksiyon hazırlamak için kullanacaklar.” ifadelerini kullandı.
Göksun Özensoy ile Tekstil Teknoloji dergimizin ‘İtalya Tekstil Makineleri Endüstrisi’ özel sayısı için bir röportaj gerçekleştirdik. 2023 yılını ve tekstil makineleri sektöründeki gelişmeleri değerlendiren Özensoy, Color Dyeing sistemi ile ilgili de bilgiler paylaştı.
“2024’ün 2.Yarısından İtibaren Pazarda Canlanma Hissetmeye Başlayacağız”
Öncelikle, 2023 yılı firmanız açısından nasıl geçti? Üretim hacminiz, siparişleriniz ve ihracat pazarlarınız açısından değerlendirebilir misiniz?
2023 yılı beklediğimiz kadar yavaş geçti. Birçok müşterimiz siparişlerini iptal etmek yerine 2024 yılına kaydırmayı tercih ettiği için bazı yatırımlar ertelendi. Görünüşe göre, 2024’ün 2. yarısından sonra pazarda yeniden bir canlanma hissetmeye başlayacağız.
En son piyasaya sunduğunuz Color Dyeing sistem, sürdürülebilirliği ve hammaddelerin verimli kullanımını vurguluyor. Bu ilkelerin teknolojide nasıl uygulandığını detaylandırabilir misiniz?
Bu makinemiz, pazarda çok yenilikçi olarak karşılandı. Çok fazla firmadan test yapmak için talep aldık. Makine laboratuvar için geliştirildiği için, işletmede küçük kilolarla yapılacak olan numune çalışmalarını laboratuvar ortamına çekmeyi hedefliyor. Aslında bizim bu makinedeki hedefimiz, kaynak tasarrufu sağlamaktan çok işletme ile laboratuvar arasındaki açığı ortadan kaldırmak. Dikkatinizi çekmek istiyorum; açık azaltmak değil tümüyle ortadan kaldırmayı hedefliyoruz. Laboratuvar ortamında ne üretirseniz, aynı şekilde direkt olarak işletmeye aktarmak mümkün. Bu nedenle eminim gelecekte Color Dyeing makinesini kullanan işletmeler, numune boyama makinelerini yalnızca koleksiyon hazırlamak için kullanacaklar. Çünkü, Color Dyeing ile yapılan test çalışmalarını, reçete üzerinde düzeltme yapmadan işletmeye aktarmak mümkün oluyor.
“Tek seferde doğru boyama yapmak tek kelimeyle ‘şart’ haline geldi”
Yeni Color Dyeing sisteminde enerji verimliliği ve su tasarrufuna da önem verildiğini görüyoruz. Bu özellikleri, önceki ürünlerinizle veya rakiplerinizin ürünleriyle karşılaştırdığınızda müşterilerinize sunduğu avantajlar hakkında neler söylersiniz?
Daha önce de değindiğim gibi, işletme ortamında yapılan boyama çalışmasını aynen laboratuvar ortamında gerçekleştirebiliyoruz. Bu nedenle, yeniden boyama, ilave ve tamir yapmak gibi işletme verimini düşüren birçok problemi ortadan kaldırmak veya en aza indirmek mümkün oluyor. Tamir veya ilave yapan makinenin harcadığı elektrik, buhar ve su gibi diğer kaynakları azaltmak, bunun yanında zamandan tasarruf sağlamak bizim hedefimiz. Aynı zamanda, bu sistem Color Service işletme otomasyonu ile birlikte kullanıldığında kör boyama diyebileceğimiz ve numune almadan boya yapmayı mümkün hale getiriyor. Mevcut olarak bunu yapan birçok müşterimiz var. Bu nedenle artık kör boyamanın hayal olmadığını söyleyebiliriz. Hatta artık gerekli olduğunu söylemek de abartı olmaz çünkü maliyetler her geçen gün bizleri daha da zorluyor. Tek seferde doğru boyama yapmak tek kelimeyle ‘şart’ haline geldi.
Color Dyeing sistemi, boyama döngüsü sırasında, yüksek sıcaklık ve basınç koşulları altında otomatik kimyasal transferleri içeriyor. Bu özellikler boyama sürecinin genel verimliliğini nasıl artırdı?
Özellikle polyester veya diğer sentetik elyaf boyaması yapan işletmeler için çok faydalı bir özellik. Gerçek işletme ortamında bunu yapan makineler olmasına rağmen, laboratuvar tarafında bunu yapabilen yoktu. Bu amaçla, laboratuvar içinde prosesin nasıl işlediğini test etmek, anlamak ve işletme içine aktarmak mümkün oluyor.
Color Dyeing sistemle ilgili müşterilerinizden nasıl geri dönüşler alıyorsunuz?
Kumaş testi yapan ve sonucunda memnun kalıp makineyi alan çok müşterilerimiz var. Laboratuvar pipetleme sistemi ile entegre edildiği zaman yarım milyon euroluk yatırım haline gelen bir çözüm olduğunu düşünürsek, ITMA 2023 fuarından sonra 6 adet sistem sattığımızı söylemek bence bir başarı. Hatta daha yolun başındayız bile diyebilirim. Çünkü elimizdeki numune test taleplerini bile ancak aylar sonraya randevu vererek yapabiliyoruz. Müşterilerin ilgisi çok yüksek ve çıkan sonuçlar da müşteri açısında çok tatmin edici.
2024 yılında Dünya Tekstil sektörü ve özellikle tekstil makineleri sektörü ile ilgili beklentileriniz nelerdir?
Bence krizin en alt seviyesine gelindi. Bu noktadan sonra artık yeniden hareketlenme göreceğiz. Bu durum imalata kısa sürede yansıyacak olsa bile makine imalatına ancak 2024 yılının 2. yarısından sonra yansıyacak. Diğer yandan konfeksiyon tarafında imalatçıların elinde son yıllarda biriken stoklar tükeniyor ve yeni siparişler geliyor. Ek olarak ise; yıllarca Çin tarafında yapılan sentetik “outdoor” imalatları Bangadeş, Hindistan ve Türkiye’ye kaymaya başladı. Üreticiler bu konuda yatırımlar yapıyor, yeni makineler alıyor. Makine imalatçıları için de yeni bir pazar oluşuyor.
“2024 Yılında Portföyümüze Yeni Pazarlar ve Yeni Müşteriler Eklemek İstiyoruz”
Firma olarak yakın zamanda yeni yatırımlar ve yeni makine geliştirmeleri gündeminizde var mı? 2024 yılı hedeflerinizden bahsedebilir misiniz?
Amacımız aslında 2024 yılında portföyümüze yeni makine ekleme değil. Biz yeni pazarlar ve yeni müşteriler eklemek istiyoruz. Yıllardır boyama işletmelerinde en iyi teknolojiyi sunan bir firma olarak biliniyor olmamıza rağmen laboratuvar ve baskı tarafında zayıf kalmıştık. Buralarda da var olduğumuzu pazara göstermek istiyoruz. Çalışmalarımız bu yöne odaklanmış durumda.
Bildiğiniz üzere 2024, ITM yılı. Color Service olarak ITM 2024 Fuarı’na nasıl hazırlanıyorsunuz? ITM Fuarı son donemde durağanlaşan tekstil makineleri sektörüne sizce nasıl bir ivme kazandıracak?
ITMA Fuarı’na vize nedeniyle gelemeyen ziyaretçiler bizim ana hedefimiz. Tabi Türkiye pazarı da hedefimizde. Ancak şu andaki durum itibariyle yatırımcının çok fazla iştahlı olduğunu düşünmüyoruz. Orta Doğu ve Orta Asya ülkeleri için ITM Fuarı bir mücevher değerinde. Bunu değerlendireceklerini tahmin ediyorum. Bu nedenle ITM 2024 Fuarı’nda hedefimiz, yarı yarıya Türkiye ve Orta Doğu ülkeleri.