OSRAM, Giyilebilir LED Teknolojisinin Yaygınlaşması İçin Coats İle İş Birliği Yaptı
OSRAM, gece görünürlüğü ve kişisel güvenliği artırmak için aktif LED teknolojisi kullanarak akıllı bir aydınlatma sistemi olan giyilebilir LED teknolojisini geliştirdi. Bu teknolojinin dünya çapında yaygınlaşması için endüstriyel iplik alanında dünya lideri Coats ile bir iş birliği yaptı.
OSRAM, 112 yılı aşkın köklü geçmişiyle aydınlatma teknolojisinde dünyanın lider firmalarından birisi. Genel merkezi Almanya Münih’te bulunuyor. Çalışmalarının odak noktasında yarı iletken teknolojiler var. Bunun yanı sıra sanal gerçeklikten otonom sürüşe, akıllı telefonlardan binalarda ve şehirlerdeki akıllı aydınlatma çözümlerine, tekstilden eğlence aydınlatmalarına kadar çok çeşitli alanlarda kullanılabilecek teknolojiler geliştiriyor. Misyonu, ışığın sunduğu olanakları kullanarak bireylerin ve toplumların yaşam kalitesini iyileştirmek; insanların daha iyi iletişim kurmasını, daha iyi seyahat etmesini, daha iyi çalışmasını ve daha iyi yaşamasını sağlamak.
OSRAM, gece görünürlüğü ve kişisel güvenliği artırmak için aktif LED teknolojisi kullanarak akıllı bir aydınlatma sistemi olan giyilebilir LED teknolojisini geliştirdi. Bu teknolojinin dünya çapında yaygınlaşması için endüstriyel iplik alanında dünya lideri Coats ile bir işbirliği yaptı. Tekstil Teknoloji dergisi olarak hem bu iş birliğinin detaylarını hem de firmanın yeni projelerini konuşmak üzere OSRAM Türkiye CEO’su Can Dikmen ile bir röportaj gerçekleştirdik.
Öncelikle OSRAM’ın Türkiye’deki serüvenini sizden dinleyebilir miyiz?
OSRAM’ın Türkiye operasyonu olarak yaklaşık 30 yıldır faaliyetlerimizi sürdürüyoruz. Türkiye’deki çalışanlarımızla otomobil aydınlatması, profesyonel aydınlatma çözümleri, LED ürünler, dijital aydınlatma sistemleri, eğlence aydınlatmaları ve profesyonel + endüstriyel uygulamalar gibi geleneksel ampul pazarı hariç aydınlatmanın hemen her alanında yer alıyoruz. Türkiye’de satış dışında kalite, lojistik ve finans ekiplerimiz ile müşterilerimize en hızlı ve doğru çözümleri sağlamaya çalışıyoruz. Merkez ofisimiz İstanbul Levent’te yer alıyor, kalite ve lojistik depomuz ise Tuzla’da bulunuyor.

OSRAM, Giyilebilir LED Teknolojisinin Yaygınlaşması İçin Coats İle İş Birliği Yaptı
Ürün portföyünüzden bahsedebilir misiniz? Ürünlerinizi rakiplerinden ayıran en belirgin özellikleri nelerdir?
Ürün portföyümüzde geleneksel ampul pazarı hariç aydınlatmanın her alanında kullanılabilecek ürünler var. OSRAM olarak tamamen teknoloji odaklı çözümlere ağırlık veriyor, bu yönde inovatif sistem ve ürünler geliştiriyoruz.
Farklı kullanıcı ve sektörlerin ihtiyacına çözüm sunma yeteneği de OSRAM’ı sektörde ön plana çıkarıyor. Örneğin son yeniliklerimizden biri de bitkilerin güçlü ve sağlıklı büyümeleri için ihtiyacı olan aydınlatma oldu. Serasına güçlü aydınlatma sistemi kurmak ya da bahçe aydınlatmasını yenilemek isteyenler için gereken tüm özel kriterleri karşılayan OT FIT 380 D NFC HC ile endüstriyel tesislerdeki sorunların da üstesinden gelecek, özel olarak üretilmiş LED sürücüsünü piyasaya sürdük. Ayrıca havuz aydınlatmasında da uzun yıllara dayanan tecrübemizi bu yıl Aqua Mini ile bir üst boyuta taşıdık.
Otomotiv sektörüne sunduğumuz yeni performans lambalarımızdan, gece görüş özelliğiyle öne çıkan Night Breaker Silver ve yüzde 200’e kadar daha fazla parlaklık sağlayan Night Breaker Laser, ortalamanın üstünde gösterdiği performans ile sürücülerin yolu daha net görmesini sağlıyor. Böylece sürücüler tehlikeli durumları, engelleri ve yolu kullanan diğer araçları daha kolay bir şekilde fark edebiliyorlar. Özellikle Night Breaker Laser’in üretiminde kullandığımız ‘lazerli kabartma’ tekniğini ilk kullanan şirketiz.
Otomotiv sektörüne bakarsak; her yıl dünya çapında üretilen binek taşıtların yarısında OSRAM lambaları kullanılıyor. OSRAM olarak yatırımlarımızın odak noktasında güvenlik ve güvenli sürüş var. Bunu bir misyon olarak görüyor ve sürücüleri yol ve sürüş güvenliğiyle ilgili sahte ürünlerin yol açabileceği tehlikeler konusunda da bilgilendiriyoruz. Ayrıca OSRAM ürünlerinde model ve kullanım alanına bağlı olarak 10 yıla kadar garanti sunuyoruz. Müşterilerimizi düşük kaliteli, kısa ömürlü sahte ürünlerden korumak amacıyla 2015 yılında hayata geçirdiğimiz OSRAM Güven Programı uygulamasına tüm OSRAM ürünlerimizi dâhil ettik.
Aydınlatma sektörünün son yıllardaki en büyük artısı sürekli gelişen LED Teknolojisi oldu. Bu alanda sizin tanıklık ettiğiniz son trendler neler? Yakın gelecekte bizi ne tür yenilikler bekliyor? Bu soruyu özellikle tekstil ürünleri çerçevesinde değerlendirebilir misiniz?
LED teknolojisi sağladığı enerji verimliliği, çevreye katkı ve konforun etkisiyle pazarda her yıl daha fazla gelişme gösteriyor. İleri teknolojinin hüküm sürdüğü bir dünyada yaşıyoruz, ancak kötü hava koşullarında ya da karanlıkta yolları, kaldırımları, patikaları kullanan ve buralarda çalışan kişileri görmekte hala zorluk çekiyoruz. Bu da kişisel güvenlik adına büyük risklere neden olabiliyor. OSRAM olarak gece görünürlüğü ve kişisel güvenliği artırmak için aktif LED teknolojisi kullanarak akıllı bir aydınlatma sistemi olan giyilebilir LED teknolojisini geliştirdik. Teknolojimiz kask, çanta gibi iş kıyafetlerinin yanı sıra okul çantaları ve daha birçok kıyafet ve ekipman üzerine yerleştirilebiliyor. Birçok renkte ve farkı formlarda olan OSRAM LED modüllerinin gücü, 8 saate kadar aydınlatma sağlamak için taşınabilir bir şarj aletiyle sağlanıyor. Bu taşınabilir şarj aleti çıkarıldığında, giysi ve aksesuarlar 60°C’de yıkanabiliyor ve 90°C’de kurutulabiliyor.
Aktif LED teknolojimiz, daha önceki yansıtıcı ürünlere kıyasla üç kat daha fazla görünürlükle belli bir mesafeden görünmeyi- ve görünür kalmayı- sağlıyor. Bu, kendilerini veya çalışanlarını açık havada güvende tutmak isteyen herkes için iyi bir haber. Aynı zamanda bu teknolojinin yayılmasını ve heyecan veren birçok önemli uygulamada kullanılmasını sağlamak için dünya çapında yenilikçi iş ortaklarıyla çalışıyoruz.
Firmanızın LED teknolojisi ile ilgili son birkaç yılda gerçekleştirdiği en önemli yenilikler ve özellikle akıllı tekstil ürünlerine yönelik geliştirdiği ürünlerden bahsedebilir misiniz?
Geliştirdiğimiz teknolojimiz, havalimanlarından fabrikalara, inşaatlardan yol çalışmalarına kadar her alanda kullanılıyor. Uvex; şantiyeler, yol bakımı ve benzeri yerlerde çalışan kişiler için üretilen iş ceketleri ve güvenlik yeleklerinde bizim giyilebilir LED teknolojimizi kullanıyor.
Yine Rossini firması da FlashUp yüksek görünürlük sağlayan iş ceketlerinde bu aydınlatma çözümünü tercih ediyor. Willy Bogner içinde LED modüllerini barındıran stil sahibi ceketler geliştirirken; motosiklet kıyafetleri üreticisi Held firması ise motosiklet sürücülerinin yolda görünürlüğünü artırmak için bu modüllerden faydalanıyor. Steinmann Group ve Jack Wolfskin firmaları, okula gidiş gelişlerde, yürüyüş, bisiklet ve daha birçok aktivitede daha güvenli seyahat için sırt çantalarında bu teknolojiyi kullanıyor. VAUDE Sport, OSRAM LED teknolojisine sahip sırt çantalarını bisikletçiler, kayakçılar ve diğer açık hava sporcuların kullanımına sunuyor. Geox firması ise bu teknolojiyi birçok spor ceketinde kullanıyor.
Biz de aynı zamanda Çin’de yer alan Shenzhen Bao’an Uluslararası Havalimanı’nda bu teknolojinin kullanım fizibilitesini test ediyor ve geliştirilmesi için neler yapılabilir onun üzerinde çalışıyoruz.
OSRAM, LED teknolojisinin dünya çapında dağıtımı için endüstriyel iplik alanında dünya lideri Coats firması ile iş birliği yaptı. Bu işbirliğinin detaylarını sizden dinleyebilir miyiz?
Geliştirdiğimiz teknolojinin dünya çapında yaygınlaşması için endüstriyel iplik alanında dünya lideri Coats ile bir işbirliği gerçekleştirdik. Coats, giyilebilir aydınlatma teknolojimizin tekstil ürünlerine eklenmesini daha kolay hale getirmek için biyeler ve yansıtıcı şeritler geliştiriyor. Günümüzde birçok marka da bu teknolojiyi ürünlerinde kullanarak, çalışma ve iş yeri güvenliğini sağlıyor.
Dünya genelindeki temsilcileriniz ve ağırlıklı olarak ihracat yaptığınız ülkeler hakkında bilgi verir misiniz?
OSRAM olarak 150 ülkede hizmet veriyoruz, Ortadoğu ve Afrika bölgesini önemli ve stratejik bir bölge olarak değerlendiriyoruz. Bölge genelinin gelişmekte olan ülkelerden oluşması sebebiyle içinde barındırdığı potansiyel OSRAM için çok değerli. Bölgede büyüyen ekonominin trendlerini yakından takip ediyoruz ve geliştirdiğimiz teknolojik aydınlatma ürünleri ile inşaat, sanayi, tarım, tekstil, teknoloji ve eğlence alanlarında faaliyet gösteren firmaların farklı ihtiyaçlarına cevap verecek geniş bir yelpazede işbirlikleri kuruyoruz.
Türkiye pazarı OSRAM için ne kadar önemli ve buradaki iş hacminizle ilgili bilgi verebilir misiniz?
OSRAM Türkiye olarak her yıl çift rakamlı büyümemize devam ediyoruz. 2019 yılını da yüzde 10’un üzerinde bir büyümeyle kapattık. OSRAM Türkiye, OSRAM’ın faaliyet gösterdiği diğer ülkeler arasında cirosal bazda ilk 5’te yer alıyor.
Türkiye’de OSRAM olarak otomotiv aydınlatmasında pazar lideriyiz. Bu nedenle son yıllarda Türkiye’de ve dünyada otomotiv sektörüne dair pazarlama ve iş birlikleri çalışmalarımıza ağırlık verdik. Birçok fuara katıldık ve dünyanın en prestijli ödüllerine başvurduk. Türk otomotiv sektörünün önemli firmalarından Martaş ve Dinamik Otomotiv ile işbirliği gerçekleştirdik. Bu işbirliği ile Türkiye genelinde tüm satış noktalarında ürünlerimizle yer almaya başladık.
Ayrıca Türkiye’de önemli projelerin de çözüm ortağıyız. Açılışı geçtiğimiz yıl yapılan Türkiye’nin en büyüğü Büyük Çamlıca Camii’nin aydınlatma sistemi OSRAM’a emanet. Büyük Çamlıca Camii’nin tüm aydınlatması ve kontrol sistemi OSRAM tarafından hazırlandı. Camii, İstanbul’un her yerinden estetik bir şekilde görülebilmesi için 5000 metre kablo kullanılarak, OSRAM’ın 2000 farklı elektrik ve aydınlatma ürünleriyle aydınlatılıyor ve İstanbul siluetine farklı bir boyut katıyor.
2021 yılı için yeni projeler, yeni yatırımlar ve piyasaya sunmayı planladığınız yeni ürünleriniz var mı?
OSRAM’ın İngiltere’de satış sonrası ürün ve hizmet sunan Ring’i satın almasıyla hem otomotiv sektöründeki ürün yelpazemizi otomotiv elektroniği ve aksesuarlarını da içerecek şekilde genişleteceğiz hem de satış ağımızı genişleterek yeni pazarlara açılacağız. Müşterilerimize aydınlatma haricinde araçlarında zevkle seyahat edebilecekleri, yol güvenliğini ön planda tutan yenilikçi ürünleri çeşitliliği arttırarak sunmayı planlıyoruz.
OSRAM olarak 2021 yılında da tamamen teknoloji odaklı çözümlere ağırlık vereceğiz. Bu yönde inovatif sistem ve ürünler geliştireceğiz.
Röportaj: Dilek HAYIRLI